Ziraat Mühendisleri Odasınca yapılan açıklamada et ithalatı ile hükümetin beklediği hedefe dahi varılmadığına dikkat çekilerek, Çözümün ithalatta olmadığı artık net olarak anlaşılmıştır. Et ithalatına olanak veren tüm kararlar iptal edilmeli ve hayvancılık sektörü doğru ve kararlı politikalarla yeniden ele alınmalıdır, denildi.
Ziraat Mühendisleri Odası bugün bir açıklama yaparak \”Et fiyatlarındaki yangının bir türlü söndürülemediği 2010 yılında, et ithalatı gibi yanlış kararlar nedeniyle hayvancılık sektöründeki kriz daha da derinleşmiştir,\” görüşünü savundu ve \”Çözüm kendi üretim kapasitemizi yükseltmekte, bitkisel – hayvansal üretim dengesini tesis etmekte, piyasa aksaklıklarına karşılık kamusal müdahale araçlarını kurup geliştirmekte, üretim ve işleme safhalarında teknik eleman katkısını geliştirmekte, üreticiyi emeğiyle geçinir tutarken tüketicinin dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamaktadır,\” uyarısında bulundu.
ZMO\’nun konu ile ilgili basın açıklaması şöyle:
\”Et fiyatlarındaki yangının bir türlü söndürülemediği 2010 yılında, et ithalatı gibi yanlış kararlar nedeniyle hayvancılık sektöründeki kriz daha da derinleşmiştir.
EBK\’nin yaptığı tüm ihaleler ve özel sektöre de ithalat yetkisi verilmesine karşın, et fiyatlarında düşüş sağlanamamış, hatta Kurban Bayramı\’nda et fiyatları daha da artmış ve sonrasında da aynı seviyede devam etmiştir. 2010 yılı perakende et fiyatlarına ilişkin tablo aşağıda verilmektedir.
Tablo 2: 2010 Ocak-Kasım Dönemi Perakende Et Fiyatları (KG/TL)
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haz. Tem. Ağu. Eylül Ekim Kasım
Dana kıyma 24 24 24 26 22 22 24 24 24 26 26
Dana kuşbaşı 26 26 28 30 26 26 26 26 26 28 28
Dana biftek 28 28 30 30 28 28 28 28 28 30 30
Kuzu pirzola 23 23 24 26 25 25 27 27 27 28 28
Kuzu but 23 23 23 26 25 25 27 27 27 28 28
Kaynak: Ankara Kasaplar Odası
Et fiyatlarında düşme sağlanamamasına karşın, 22 Aralık 2010 tarih ve 27793 sayılı Resmi Gazete\’de yayınlanan 2010/1157 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile EBK\’ya sıfır gümrük ile 100 bin ton et ithalat yetkisi verilmesine ilişkin Haziran\’da çıkarılan kararname uyarınca bu yılsonunda bitecek ithalat süresi, 31 Aralık 2011\’e kadar uzatılmıştır. Şimdiye kadar yaklaşık 60 bin tonluk et ithalatı için ihale gerçekleştiren EBK, böylece 2011 yılı sonuna kadar 40 bin ton daha sıfır gümrük vergisi ile et ithalatı yapabilecektir.
Aynı Resmi Gazete\’de yayınlanan 2010/1155 sayılı İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı ile de özel sektöre düşük vergi ile et, sıfır vergi ile besi ve düşük vergi ile kasaplık hayvan ithalatı için verilen sürelerdeki kısıtlamalar kaldırılmıştır.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER, 26 Aralık 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, \”25 liraya kıyma satan kasap ya da marketler fahiş kâr ediyor. Bunu da size şikâyet ediyorum. Elinizi vicdanınıza koyun \’serbest piyasadır, ben istediğim fiyata satarım\’ demekle olmaz. İnsaf ölçüsü vardır\” sözleri ile piyasaya spekülasyonuna işaret etmiştir. Ancak spekülatif hareketleri önleyerek, soruna kalıcı çözüm bulmak yerine, ithalat süresini uzatmayı tercih eden siyasi irade, ne yazık ki hayvancılık sektörünün daha da büyük bir karmaşaya sürüklenmesinin ilk adımlarını atmıştır.
Hatırlanacağı üzere, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, ilk ithalat kararının alınmasının hemen ardından 30 Nisan 2010\’da düzenlediği basın toplantısında, 2005-2009 yıllarında karkas (üretici-toptan) fiyatları 9-11 TL/kg aralığında seyrederken, et çeşitlerinin reyon fiyatlarının sürekli yükseldiğine işaret ederek, \”Girdi fiyatlarındaki radikal yükselmeleri görmezden gelerek, \’üretici fiyatlarının speküle edilerek yükseltildiği, üreticinin piyasaya arzı kestiği\’ gerekçeleriyle terbiyevi ithalata gidilmesi, hem üreticiyi hem de tüketiciyi cezalandırmak ve Türkiye\’nin gerileyen üretim kapasitesini daha da kırmak anlamına gelmektedir\” açıklamasını yapmıştı.
ODA\’mızın açıklamasından 8 ay sonra \”piyasa spekülasyonu\” hükümet yetkililerince de kabul edilmiş, ancak bu süreçte maliyetler karşısında zaten zor ayakta duran üreticinin beli daha da bükülmüştür. Bulunduğumuz noktada acil olarak tedbir alınmaz ise, ülkemiz hayvancılığı bitme noktasına gelecektir.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak bir kez daha ifade ediyoruz ki, Türkiye gibi dinamik nüfus yapısına sahip bir ülkenin kırmızı et tüketiminde yurtdışı üretime bağımlı kalması, iktisadi – sosyolojik – fiziksel – düşünsel kapasite kayıplarını daha da artıracak, beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını yükseltecektir.
Çözümün ithalatta olmadığı artık net olarak anlaşılmıştır. Et ithalatına olanak veren tüm kararlar iptal edilmeli ve hayvancılık sektörü doğru ve kararlı politikalarla yeniden ele alınmalıdır. Çözüm kendi üretim kapasitemizi yükseltmekte, bitkisel – hayvansal üretim dengesini tesis etmekte, piyasa aksaklıklarına karşılık kamusal müdahale araçlarını kurup geliştirmekte, üretim ve işleme safhalarında teknik eleman katkısını geliştirmekte, üreticiyi emeğiyle geçinir tutarken tüketicinin dengeli ve yeterli beslenmesini sağlamaktadır…
Bu yazı “sizin köşeniz” modülü aracılığıyla gönderildi
Adi soyadi: Besicinin köşesi Email: halakoc@hotmail.com
Yukaridaki yazida hersey net bir sekilde olmasi gerekenler aciklaniyor. Bu konuda ureticilerde,tuketicilerde hemfikir.
Burada gorevini yapmayan,istismar eden,sahtekarliga,dolandiricilara kapiyi acip yol gosteren KARAR MAKAMI.
Bu kadar uzman insan konusuyor,hepside belli konularda hemfikir. AMA KARAR MAKAMI SIYASI IDARE diyorki ; yok oyle cok para kazaniyorsunuz, eti o fiyata satmak cok yuksek, yaptiginiz nankorluk… Milletin tamami yanlis ama kendileri dogru olduklarini soyluyor ve uyguluyorlar.
Millette butun olanlari goruyor,duyuyor,CEBINDE HISSEDIYOR ama gel gor ki ne bir ses var nede sesseda!!!!
Ne diyelim ki, sanki ben ve benim gibi birkac kisi kalmis boyle RUYA-DAYIZ yoksa millet mi ?
Tamamen katılıyorum
üretiçi biti 14 liraya aldıgımız çanlı kilo şimdi et 12 lira çok zarar ediyoruz işçilerimizi çıkardık son malımızıda kesdik şimdi tayip babları el uzatsın onlara 6 çobanım vardı şu an 6 sıda işsiz onlarıda evden çıkarırsak nerden evkirası vereçekler nasıl geçineçekler mal alamıyoruz zaraetik nasıl bu insanlara iş verelim hadi hükümet getir sin italı bibizdeyil bir çok işletmede aynıo sıkıntı var çogu insan işsizkandı
esabını sorarslm arkadaşlar böyle birsaçma hükümet olmaz niyemi küçük besiciyi bitiriyor zorunlu göçe sebep oluyor vatandaşın hayvanı para ediyor idi onunda anasını ağlattı
bakın sonbirsene içinde kente göç azaldı sebep köylünün hayvanı paraediyor vediyorki
şehre gidip hamallık yapacağı kendi işimin hamalı olurum neyazıkki son iki ay buda bitti vatandaşın hayvanı yarıya düştü beside maliyet nekadar bilmezler bunlar sadece önüne gelen etin hesabındalar maliyeti düşürt ondan sonra yine pahalı olursa ithal et
tabi burada ithaleden şirketler
şubesini çoğaltsın biz gariban köylü ise yineaynıyerdede değil dahada geriye ta
sayın başbakanım ve sayın tarım bakanım soruyorum sizlere bu besici ne durumda
ben vatandaş olarak emeğimin karşılğını almak isterim bir besi hayvanın bir yıl bakımı gerekli ve buna göre masrafı da var şu durumda ebk nın kesim fiyatı 12 tl hesap yapıyorumda ben boşa kürek çekmiş oluyorum yani bir danayı aldığım fiyata tekrar geri veriyorum yediği içtiği benden gitmiş bu nasıl iş anlamadım onuda geçtik hadi sattığım besili hayvanı pazara gittiğimde seneye besi olacak hayvan alamıyoruz sattığım besiden pahalı kredileri verdiniz ii güzel ama ortada alınacak hayvan yok çemberiçinde dönen hayvanlar fiyatları yükseldikçe yükseliyor dön bu tarafa besideki yerinde saysa iy geriliyor habire sizden ricam ithal eti bir an önce kesmenizdir
gerçek üreticileri bitireceksiniz ha şunuda diyeyimki kredi verilen paranın yüzde 20si ancak hayvancığa yatırılıyor geri kalan yüzde 80 i ise ya borcuna dağıtıyor aldığı parayı yada ev araba alıyor çiftçin ekmeğini birilerine yedirmeyin
site yonetimi sende ayarla şu siteni yav ikide bir baş sayfaya dönüyo birde senlemi uğraşalım azmı geliyo dertlerimiz ya
Ziraat Mühendisleri Odası uyarılarınız için teşkler hakikatten cok guzel izah etmişsiniz her şeyi fakat nerde bunları anlıyacak bu kaz kafalar ama şuda bır gerçek tarım bakanıda kesin bu yeşil paralardan bir pay alıyor almamış olsa polıtıkalarının herkes yanlış olduğunu söylediği halde karınıdan vaz geçmiyor abi bu adamlar tamamen kara kutu allah belalarını versin insan para için kendini satarmı be vallahi şu anda biz besiciler kara kara düşünmekten birşey yapamıyoruz adeda piskolojimiz bozuldu
İthalat kararı üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makası açmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.Yani hükümetin gücü sadece üreticiye yeterken marketler yine bildiği fiyattan eti satıyor.
Yani ey hükümet bu kararlarla ne isaya yaranıyorsun ne musaya
buhükümet kafayı yedi nebuya malımızdan bıkdık biz üretiçileri sömürüyor seçime azkaldı ey üretiçiler sizde bu adamlara oy veririseni ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
SAKARYA (İHA) – Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, hükümet tarafından getirilen ithal ete rağmen fiyatların düşmediğini, önlem alınmaması durumunda büyük kaos yaşanacağını ileri sürdü.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç, ithal etin ülkeye girmesine rağmen et fiyatının düşmeyerek aksine yükseldiğini, üreticilerin ve besicilerin mağdur olduğunu iddia etti. Tunç, "Ülkemize maalesef ithal et girdi ve ithal et geldikten sonra et fiyatları düşer diye sevindik. Ama maalesef ben İstanbul'da kasaplara ve en lüks lokantalara gittim. Et ve yemek fiyatlarında düşme olmadığını gördüm. Markette ve kasapta en ufak bir fiyat düşmesi yok. Et ülkemizde 10TL'ye kadar indi,
bugün hala 23-24 TL'ye kasaplarda et satılıyor. Bunların hepsi ithal satıyor. Buna hiçbir yetkili de müdahale etmiyor, edemiyor. Serbest piyasa koşulları gibi sebepler sıralanıyor. İnsanlar stok yapıyor. Herkesin depoları ağzına kadar dolu. Bizim üreticimiz besicimiz ise çok mağdur durumda. Yem fiyatı 4-5 ay içerisinde yüzde 30 arttı. Et fiyatları 10 TL'ye kadar geriledi. Şu an Konya'da 12-13 TL'ye hayvan kestirmek isteyen üreticimiz müşteri bulamıyor. İnsanlar çaresiz, zor durumda" dedi.
Tunç, önlem alınmaması durumunda üreticilerin batacağını, intiharların artacağını iddia edip, "Üreticilerimiz, 'Eylem yapalım, yürüyüş yapalım, hayvanlarımızı getirip Ankara'ya bırakalım' diyorlar. Biz bunu hoş karşılamıyoruz. Biz inanıyoruz ki hükümet bu işe bir şekilde müdahale edecek ve belki durduracak. Böyle giderse bunun sonu gerçekten hüsran olacak. Bizim üreticimiz de batacak. İntiharlar olacak. 95 ve 96 yıllarında olduğu gibi olaylar olacak. Ben bunların olmasından korkuyorum. İnşallah buna bir
müdahalede bulunulur" diye konuştu.
Et Balık Kurumu'nun 'franchise' sözünü hatırlatan Tunç, " Kurum 3-5 kasaptan mı korktu? Nasıl olduysa kasaplar tepki gösterdi diye franchise projesinden vazgeçti. Keşke yapsalardı, biz de destek olsaydık. Evet o zaman tüketici ucuz ve sağlıklı et yerdi. Buna hükümet yetkililerinin bir an önce çözüm bulması lazım. Başbakan'ımız mutlaka bunu araştırıyordur. Her gün et fiyatlarının listesini alıyor. Bizlerden her gün fiyatlar isteniyor. Buna neden ses çıkarılmıyor, ben bunu merak ediyorum" şeklinde
konuştu.
Tunç konuşmasına şöyle devam etti: "Bundan 5-6 ay öncesine kadar üretici devamlı spekülatördü, şimdi spekülatörün kim olduğu maalesef ortada. Üreticinin hiçbir suçu günahı yokmuş. Et hala 25 TL ve bu fiyat düşmüyor, düşürmüyorlar. Çünkü bu bilinçli olarak yapılıyor. Bu işin içinde büyük rant ve büyük kazanç var. Burada üretici batıyor. Sağ olsun Ziraat Bankası 0 faizle bir kredi verdi. Ama bu da çözüm değil, 0 faizle değil, bu paranın yarısını hibe etse bize, insanlar batacak ve bankaya paralarını
ödeyemeyecek. Et fiyatları korkunç derecede arttı. Hayvan girdi maliyetleri çok yüksek. Genç hayvan besi hayvanın olmadığını defalarca söyledik. Müdahale edilmezse inanın ben bunun 1 ay, 1,5 ay sonrasını düşünemiyorum. Çok büyük bir kaos olacak bu konuda. İnsanlar çaresiz vaziyette. Başbakan'a buradan sesleniyorum. Bizim üreticinin sesine bir an önce kulak verilsin."
Tunç, yemek firmalarının da ithal et izni aldığını, ihtiyaçları ve kapasite fazlası alınan etlerin yüksek fiyatla aynı firmalar tarafından piyasaya sürüldüğünü sözlerine ekledi.
(RY-İÇ-FP-Y)
30.12.2010 10:09:14 TSI
NNNN
yetkililer daha ne pekliyorsunuz besicileri bile bile iflasa gidiyor nasil rahat yatabiliyorsunuz
artik konuşacak hiç bir şey kalmadi resmen hükumet eliyle battik allah belasini versin bir değil bin sefer nasil insansiniz allahdan korkmuyorsunuz 16 tl besiciyi kurtarir diyen siz değilmisiz insan kendi vatandaşina bunu yaparmi barbarlar
Delet, oylarıyla iktidara geldiği insanların ekmeğine resmen kan doğramıştır. yahu kardeşim vatandaş ucuza et yesin diyorsunuz peki girdilerden haberiniz varmı.bi çuval yem kaç para besiye çekilecek hayvan kaç para bunları biliyomusunuz bi yandan sıfır faizle kredi veriyorsunuz bi yandan ithalatı uzatıyosunuz böyle destekleme olmaz.üretici şu an tarihinin en zor dönemini yaşıyor hayvanlarını satamaz hale geldi.Böyle giderse korkarım çoğu üretici batacak yılarca biriktirdiği sermayesi AK PARTİNİN yanlış politikalarıyla yok olacak ve bu insanlarda bunun hesabını sandıkta soracaklar ki öyle azımsanmıyacak kadar da değil AKP oylarının yüze otuzunu temsil ediyor AKP de bunun hezimetini böylece yaşar.
arkadaslar secım ayagına kucuk cıftıcyı uretıcıyı bıtırdıler yarın obur gon 25tl pahalı dıyenler dısardan gelen etı 50kıraya yerlerse gorurum gunlerını el ınsaf yaaa
mılletı batıdılar okadar bagırdılar cagıdılaranalmıyolar
ne olacak bu bızım halımız bu nasıl bır zıhnıyet zengın adam pğarasına para katarken emegımızle calısan bız ne yaplım daga cıkalım bankamı soyalım derdlerı nedır
olan hayvancılıfgıda bıtırecekler arkadaslar kredı ceknelerde yarın oburgun ıptek gosderdıklerıde gıdecek gorecekler el ınsaf ya kendı agızlarından 16 lıranın altına dusdumu benım besıcım zararda dıyolar geldıgımız duruma bakın
hepımız ıflas eddırdıler
helvamızı yesınler
tarim bakani kina yak et fiyatlari düştü nerdesin niye açiklama yapmiyorsunuz sevinin yüz binlerce besicin patiyor fakirin bir danasi vardi onu satip evini idare ediyordu besicide kimseye muhtaç kalmamak için besicilik yapiyordu fakrika vardida biz çalişmadik fakire bir ekmeği çok gördunuz
Ete teşvik verileceği yönünde bilgiler geldiğini, bu teşvikin yem üzerinden verilmesi gerektiğini ifade eden Kentli, ithal ve yerli et arasındaki fiyat makasının da azalması gerektiğini kaydetti.
Halkın tepkisinden endişe duyan satıcıların ithal eti etiketi olmadan satışa sunduğunu belirten Kentli, ''İthal et yerli fiyatla satılıyor, afakî kar oluşuyor. Devlet bu konuda denetçi olmalıdır.'' tespitinde bulundu.
İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise, Türkiye'de 2009 yılında yüzde 3,7 oranında büyüyen tarım sektörünün 2010 yılının ilk 9 aylık dönemde yüzde 0,3 oranında küçülme ile tamamladığını belirtti.
Son çeyrekte sektörün büyümesini temenni ettiklerini dile getiren Kestelli, "Kriz sonrasında gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkede sektörel faaliyetler açısından tarıma yönelim trendi artarken, ülkemizde 2009 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hâsıla içindeki payı yüzde 9,8 olan tarımın payının 2010 yılının ilk dokuz ayında yüzde 9,3 'e gerilemesi üzücüdür." açıklamasında bulundu.
arakadaslar bu adamları secımde gommek lazım nasılsa olede bolede olduk bole gıderse 12 tl kesecek adam yok pıyasada et fıyatları cok dusmus 8 lıara kazananlar 18lıra kazanır oldu ne yapacaklar omur boyu ıtahle devamııı edecklr bızı oldurdukten sonra
yarın oburgun gorurum kaclıtraya et yıyolar ama bızede musdahak bırlesıpte sesımızı duyurmuyoz
devletin ne amaci varsa bir an önce söylemesi gerekir ete teşfikmi yeme destekmi çünku et kimse bir kuruş bile demiyorlar besicilerin çogunun hayvani ete gelmiş kimse kesim yapmiyor parasi olanda en ucuza kapmak istiyor kuzulari leş kargalarinin arasina atiyor milletde huzur kalmadi insanlari böylemi termiye edeceksiniz zenginin yağimi az geliyor yetkililer sizde biraz insanlik varsa bir açiklama yapin ona gore bizde hesapimizi yapariz eger açiklama lütfunda bulunmak istemiyorsaniz tüm hayvanlari ankara gedirecegiz hepsi sizin olsun millete bol bol et dağidirsiniz hani 16 tl besiciyi kurtarir diyen siz degilmisiniz 12 tl dende kimse almiyor bu çağda hükumetin yapdiğina bakin resmen façia böylemi devlet yönedilir çiksinlar desinler bizim gibi başka ülkelerde var onlarda bizim gibi yapdilar yok çünku ancak barbar ve dikdador devletler böyle yapar bizim bu muhalefetler nerde onlardanda sez çikmiyor gerçi onlarinda işine geliyor onlarda oy hesabi yapiyor anlayacaginiz düşenin dostu yok
Ülkede şu an kesimler durdu gibi kesilsede çok az sayıda şuan ciğer yok,kuyruk yağı yok,sakadat ürünleri yok,deri yok sadece döviz ödenerek getirilen karkas etler var bu 2011 sonuna kadar böyle gidermi ?…eğer giderse besici battı zaten onu saymıyorum derici batar, sakadatcı batar işkembe salonları batar,ayakkabı ve deri mont sektörü batar,kuyruk yağı bulamayan kebabcı kebab ve döner yapamaz,yakında kimse inek beslemeyeceği için sütte ithal etmek zorunda kalacaklar buda nereye kadar o da meçhul.hükümetin bilmediği şu bu işte herşey zincirlemedir bugün bunu canlı olarak yaşıyoruz bunu . 2008 yılından beri uyarıyoruz söylüyoruz ama kime diyorsun dinleyen kim?…bunların hedefi şu 12 haziran seçimlerinde seçim meydanlarında bak et fiyatını şu kadar düşürdük nutuku atabilmek başka bir hedefleri yok ne yazıkki eee bu millete buda az bile bence insanların aklını başına alabilmesi için büyük felaketler lazımmış oy verirken hükümetlerin yaptığı icraatlara değilde cuma namazına gidip gitmediğine baktıkları sürece koyun pozisyonundan kurtulmaları zor.yolsuzluklar almış başını gidiyor üretime gelince kaynağı nereden bulacağız diyorlar kaynakmı istanbulda yeni kaldırımları söküp yapmazsınız olur biter.ama yok yandaş o zaman aç kalır besici aç kalsın köylü aç kalsın daha iyi hem tarım ve hayvancılığın ne önemi varki hiristiyanlar üretir biz yeriz ohhh ne ala memleket….
erdoğan agzına saglık sana ayne katılıyorum ama bızm uretıcıde gıdıpte bunalra 6 hazırandfa oy verırse ne olsunalr halllaaabızım cıfcı baban vermez faızsı kredı dıye oturyor ısde bu zıhnıyet sve bu kredıyeı cekn adamlarda ıkı mıslıne mal aldı bır cogu alamdı parayı kulnadı ne olacak yarın obur gun el ınsaf ya
REFERANDUMDA ”EVET” VEREN KÖYLÜM, ÇİFTÇİM, ÜRETİCİM!! SEÇİMLERDE DE KUZU KUZU,DANA DANA OY VERİR…SİZ BOŞA YORMAYIN KENDİNİZİ….
madem et fiyatlarını düşürmek istiyorsunuz bunu ithalatla yapacağınıza üreticiyi destekleyerek yapın.Sayın başbakan size sesleniyorum daha önce olduğu gibi ete kilo başına destek uygulaması yapın.herkes ürettiği kadar destek alsın.hem en iyi teşvik te budur.
arakadaslar hepınıze katılıyorum su an tamemn bızı bıtırıb yarın obur gun uljkeyı omur boyu et ıtahlıne mahkum edecekler anlasılan bu su an panaodakı fıyatlarda yanlıs kesımmı kayserı sıvas da
12 tl ye hıc bır kımse kesmıyor bunalrın amacı nedır detlerı nedır cıkıb bır yetkılı acıkalma yapmıyor sadece besıcı degıl hayvan pazarlarıda durmus durumda ne aln ne satan var
3000 tlye aldıgım hayvanın 1 yıldır besliyorum 500 tl den yem yediriyorum samanı hesaplamıyorum şimdi hayvanımı kesime versem 3500 tl çıkarıyor yani yedigi ve ana parasını çıkarmıyor peki benim 1 senelik emegimin hesabımı kim verecek şudurumda ben hayvancılık yapmak istemiyorum.başka bir işte bilmiyorum. ama borçlarımı nerden ödeyecegimi düşünüyorum buna sebep olanlarada hakkımı helal etmiyorum benim gibi binlerce hayvancılıkla uğraşan kişiler budurumda allah onlarada yardım etsin.
Ben bir öğretmenim benim kardeşim köyde hayvancılıkla uğraşıyor..
Daha doğrusu kendi çapında üretici o da..
Bizim ülkemizde maalesef herkes kendi penceresinden olayalara bakıyor.Herkes kendini düşünüyor.
Ben bir memur olarak çiftçilerin bu isyanların haklı buluyorum.
Ben ayda alacağım en fazla 5 kilo ettir.Ama benim kardeşimin hayvanları 5 bin kilo ediyor.Ben 5 kiloya 5 lira fazala versem çok fazla etkilemez beni ama 5 bin kilo 7,8 lira düşerse adam iflas eder.
Hükümet tüketici çok üretici az diye böyle yapıyorsa yanlış yapıyor.
Bu işin adil bir dengesini tutturmaları gerekiyor.Ne şiş yansın ne kebap.
Elbet bende ucuz et yemek isterim ama bu ucuz et yemem başkasının alınterini etkiliyorsa varsın yemeyeyim..
saol hoçam herkezsizin gibi olabilse biz üretiçiyi bitiriyolar neolur bilmem
YAZIKLAR OLSUN hala bu çifçi mileti bu akp yi tutuyor sayın besici arkadaşlar bizim gibi 2milyın yetiştiriciyi neden düşünsün bu hükümet 20 milyon et yiyicisi var bu ülkede onları düşünür bu akp olsun tüm bu işi yapan arkadaşlar gelin tümden bu iş bırakalım ne bu hep zarar hep zarar nelet olsun bu akp de rahat rahat domuz genleri bulunan hayvanları getirsin bizlere satsın bu nasıl müslümanlık ?
biz bu senaryoyu 2008 – 2009 da gördük. süt 65 krş dan 45 krş a indi. damızlıklar kestirildi. sonuçda bugünlere gelindi.tarih tekerrür den ibarettir . hayvancılığın gelişmesi isteniyorsa yetkililerin yapması geken en acil çözüm süt fiyatlarını 65 krş un üstünde tutmak. eğer süte müdahale edilmez ise şimdiden 1 ayda 50 krş a indi. böle giderse seneye devletin 7 yıl vade ile verdiği ineklerin hepsi kasap yolunda malesef .besi hayvanı ithal etmeyle olmaz. damızlığı teşvik etmek lazım. demedi ibrahim demeyin.