TZOB: Ramazan fırsatçılığı yapılmasın

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan fırsatçılığına karşı uyardı. Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi.
Gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığına dikkat çeken Bayraktar, “Halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemeli. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamalı” dedi. -Son 15 günde üreticide et fiyatlarının değişmemesine karşın marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde 2 artış gösterdiğini dile getiren Bayraktar, “Çilekte ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Soğan, salatalık, karpuz, kavun, armut yeşil fasulyede ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yeterince yansımamıştır” diye konuştu.
-Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünlerin patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olduğunu vurgulayan Bayraktar, fiyatı en çok düşen ürünlerin soğan, salatalık ve limon olduğunu kaydetti. Aynı dönemde market fiyatlarında elma, nohut, tavuk eti ve toz şekerde fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı yaşandığını kaydetti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ramazan fırsatçılığı yapılmasın” çağrısında bulundu. Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm tarafların bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi. Gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığına dikkat çeken Bayraktar, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı. Piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnaf zan altında bırakılmamasını isteyen Bayraktar, son 15 günde üreticide et fiyatlarının değişmemesine karşın marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde 2 artış gösterdiğini dile getiren Bayraktar, marketlerdeki fiyat düşüşünün üreticiden daha az olduğunu, üretici fiyatlarındaki düşüşün marketlere yeterince yansımadığının altını çizdi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Birlik Genel Merkezinde düzenlediği toplantı ile Ramazan ayından önce üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladı. Fiyatı artacak ürünlerin de listesini verdi. Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle gıda piyasalarında bir hareketlilik başladığına dikkat çeken Bayraktar, gıda piyasalarında yaşanan bu hareketliliğin bazı spekülatörlerin iştahını kabarttığını, halkın mağdur edilmemesi için spekülatörlere fırsat verilmemesini istedi. Bayraktar, piyasaların canlanması için Ramazanı dört gözle bekleyen esnafın zan altında bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
-“ÜRETİCİDE ET FİYATLARI DEĞİŞMEMESİNE KARŞIN, MARKETLERDE ARTTI”-
Bayraktar 15 günlük fiyat değişimi hakkında da bilgi verdi. Son 15 günde dana ve kuzu etindeki üretici fiyatı hiç artmadığı halde, market fiyatlarının arttığını dile getirerek, 30 Haziran’dan bu yana son 15 gündeki fiyat değişimine baktığımızda, market fiyatlarında 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 13 üründe azalma, 7 üründe ise fiyat artışı olduğu vurgulandı. Bu dönemde üretici fiyatlarında ise 17 üründe fiyat değişimi olmadığını, 9 üründe azalma yaşandığını vurgulayan Bayraktar, 3 üründe ise fiyat artışı yaşandığını kaydetti. Market ve üretici fiyatlarını birlikte değerlendiren Bayraktar, “Karpuz, sivri biber, fındık, dana eti ve kuzu etinde üretici fiyatı değişmezken, market fiyatlarının arttığı görülmektedir. Son 15 günde üreticide et fiyatları değişmemesine karşın, marketlerde dana eti yüzde 0.5, kuzu eti yüzde artış göstermiştir. Çilekte ise üretici fiyatları düşerken, market fiyatları artış göstermiştir. Soğan, salatalık, karpuz, kavun, armuz, yeşil fasulyede ise marketlerdeki fiyat düşüşü üreticiden daha az olmuştur. Verilerden de görüldüğü üzere üretici fiyatlarındaki düşüş marketlere yeterince yansımamıştır. Bütün bu hususları değerlendirdiğimizde et fiyatları iddia edildiği gibi artmamış hatta hiç değişmemiştir” şeklinde konuştu.
-GEÇEN YIL RAMAZAN ÖNCESİNE GÖRE FİYATLARI EN ÇOK ARTAN 5 ÜRÜN-
Bayraktar geçen yıl ve bu Ramazan öncesi fiyatları karşılaştırdı. Marketlerde ve üreticide geçen yıl ramazan öncesine göre fiyatı en çok artan ürünler patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuzu eti olduğunu aktaran Bayraktar, fiyatı en çok düşün ürünler soğan, salatalık ve limon olduğunu bildirdi. Geçen yıl Ramazan öncesine göre fiyat değişimine bakıldığında market fiyatlarında elma, nohut, tavuk eti ve toz şekerde fiyat değişimi görülmediğini dile getiren Bayraktar, 8 üründe azalma, 17 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydetti. Bayraktar, Ramazan öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın incelendiğinde üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 317’lere ulaştığının altını çizdi. Bayraktar, “Ürün grupları itibarıyla baktığımızda ise bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 317.5, kurutulmuş ürünlerde yüzde 236.7, baklagillerde yüzde 250.2, pirinçte yüzde 193.4’lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 265.2’lere kadar çıktığı görülmektedir. Üretici market fiyat farkının en fazla olduğu ilk 5 ürün ise sırasıyla yüzde 317.1 artışla domates, yüzde 298 artış ile sivri biber, yüzde 291.3 ile salatalık, yüzde 265.2 ile süt, yüzde 240.2 ile kuru fasulyedir” dedi.
-“PATATESTE FİYATLAR NORMAL SEYRİNE DÖNDÜ”-
2010 yılı Ramazan öncesine göre bu Ramazan ayı öncesinde üretici fiyatlarında yeşil mercimekte fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu vurgulayan Bayraktar şu açıklamalarda bulundu:
“Geçen yıl Ramazan göre üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde üretici ve markette fiyatı en çok artan ürünlerden bazıları patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuzu eti oldu. Geçen yıl yazlık patates ekiminin fazla olması ile birlikte, bu dönem içinde piyasaya arz edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş görüldü. Bu düşüşün ardından bu yıl rekoltenin normal seyrine dönmesi fiyat artış gibi görülmektedir. Patateste fiyatlar ancak normal seyrine dönmüştür. Kuru kayısıda yeni ürün henüz tam olarak piyasaya çıkmamıştır. Geçen yıl yaşanan don olayı nedeniyle de rekoltedeki azalışa bağlı olarak fiyatlarda artış meydana gelmiştir. Sivri biber, patlıcan, yeşil fasulye gibi ürünlerde ise iklim koşullarına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyat artışları görülmüştür. Fiyat düşüşü görülen ürünlere baktığımızda limonda 2010-2011 sezonunda ihracat iadelerinin gecikmeli olarak açıklanması tüm yılı etkilemiş olup, geçen yıl Ramazan ayı öncesine göre fiyatlar gerilemiştir.”
-“RAMAZAN AYINDA EN UYGUN FİYATLA SATIN ALINABİLECEK ÜRÜNLER YAŞ SEBZE VE MEYVELER”-
Bayraktar, Ramazan ayında en uygun fiyatla satın alınabilecek ürün grubunun yine yaş sebze ve meyveler olduğunu dile getirdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini vurgulayan Bayraktar, vatandaşın bol miktarda yaş sebze ve meyve tüketebileceğini belirtti.
-“KURUTULMUŞ ÜRÜNLERE DİKKAT”-
Kurutulmuş ürünlere dikkat çeken Bayraktar, “Geçen yıl Ramazan ayı öncesi değerlendirmemiz ile kıyasladığımızda kuru üzüm, kuru kayısı ve fındık gibi) kurutulmuş ürünlerde geçen yıla göre marketlerde ortalama yüzde 15 fiyat artışı görülmektedir. Özellikle Ramazan ayında halkımızın bu ürün grubuna talebi artmaktadır. Talep artışı suistimal edilmemelidir” diye konuştu.
-“KUZU ETİ VE SÜT FİYATLARININ ARTIŞINDA ÜRETİCİNİN VEBALI YOK”-
Bayraktar, bir diğer dikkat edilmesi gereken ürün grubunun ise hayvansal ürünler olduğunu vurguladı. Kuzu eti ve sütte market fiyatlarının geçen yıl Ramazan öncesine göre artış gösterdiğini vurgulayan Bayraktar, kuzu eti ve süt fiyatlarının artışında üreticinin vebali olmadığını belirtti. Bayraktar et fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“2010 yılı Nisan ayından itibaren başlayan canlı hayvan ve et ithalat sürecinin üzerinden bir yıldan daha fazla bir süre geçmiştir. Ne yazık ki bu dönem üreticilerimiz açısından iyi bir şekilde sonuçlanamamıştır. 2010 yılı Ramazan öncesi dana eüti üretici fiyatları 15,92 TL/kilo iken 2011 yılı Ramazan öncesinde yüzde 12.6 azalarak 13,92 TL’ye gerilemiştir. Aynı dönemlerde perakende dana eti fiyatı ise yüzde 4.5 oranında azalarak 26,92 TL/kilodan 25,71 TL/kiloya düşmüştür. Görüldüğü üzere perakende fiyatları düşürmeyi amaçlayan ithalat uygulaması hedeflenen sonucun elde edilmesine yeterince etki etmemiş, bilakis yükselen yem maliyetleriyle baş etmek zorunda kalan üreticilerimizin satış fiyatlarının daha da düşmesiyle büyük bir sıkıntı içine girmesine neden olmuştur. İthalat kararı ve uygulamaları kuzu eti fiyatlarında ilgili dönemde aşağı yönlü hiçbir etkiye neden olmamıştır. 2010 yılı Ramazan öncesinde 20,19 TL/kilo olan üretici satış fiyatı yüzde 6.2 artarak 21,44 TL/kiloya yükselmiş, 30,28 TL/kilo olan perakende kuzu eti fiyatı ise yüzde 7.6 artarak 32,58 TL/kiloya yükselmiştir.”
-“ÇİĞ SÜT FİYATI YÜZDE 14.4 AZALIRKEN, MARKETLERDE YÜZDE 3.2 ARTTI”-
Süt fiyatlarına da değinen Bayraktar, 2010 Ramazan ayında 0,73 TL/litre olan çiğ süt fiyatının 2011 Ramazan öncesinde yüzde 14.4 oranında azalarak 0,63 TL/litreye gerilediğini belirtti. Bayraktar, buna karşılık marketlerde süt fiyatlarının 2010 Ramazan öncesinde 2,11 TL/litre iken 2011 Ramazan öncesinde yüzde 3.2 oranında artarak 2,28 TL/litreye yükseldiğini kaydetti.
-“SPEKÜLASYONA FIRSAT VERİLMEMELİ”-
Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesinin herkesin dileği olduğunu söyleyen Bayraktar, üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflarıh bu hususta gereken hassasiyeti göstermesini istedi. Tarımın ekonominin anahtar sektörü olduğunu dile getiren Bayraktar, “Tarımda meydana gelen en ufak bir değişim ülke ekonomisi ve halkın ekonomisini doğrudan etkilemektir. Bilindiği üzere tarım, üretimde riskin en fazla olduğu bir sektör olması nedeniyle her zaman desteklenmesi gerekmektedir. Serbest piyasa ekonomisinin tavizsiz uygulandığı ABD ve AB’de bile her zaman tarım değişik şekillerde desteklenmektedir. Tarımsal üretimde meydan gelen bir değişim fiyatlara doğrudan yansımaktadır. Arzın azaldığı dönemde fiyatlar artarken, arzın çoğaldığı dönemde fiyatlar dibe vurmaktadır. Fiyat dalgalanmalarından hem üreticilerimizin hem tüketicilerimizin mağdur olmaması açısından üretimde istikrar sağlanmalıdır. Üretimde istikrarın bozulmasına fırsat verilmemeli, sıkıntının yaşandığı durumlarda tedbirler zamanında alınmalı, spekülasyona fırsat verilmemelidir. Üretici, esnaf, halk Ramazanı dört gözle beklemektedir. Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın sağlığıyla oynanmamalıdır” şeklinde konuştu.
TZOB Başkanı Bayraktar, gıda fiyatlarındaki anormal artışlar, teminindeki zorluklar tarımın stratejik önemini dünyaya daha net hissettirdiğine dikkat çekerek, bu nedenle günümüzde yeterli ve güvenilir gıdaya erişim tüm dünya ülkelerinin öncelikleri arasında yerini aldı. Bu bağlamda gıdanın üretildiği tarım sektörünün ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıktığını vurguladı. Bitkilerdeki büyüme ve gelişme olaylarının genetik yapının yanında çevre koşulları tarafından yönlendirildiğini belirten Bayraktar, bu durumda üretimin iklimsel faktörlerden önemli ölçüde etkilendiğini dile getirdi.
-“FINDIK DIŞINDA HİÇBİR ÜRÜNDE REKOLTE KAYBI BEKLEMİYORUZ”-
Türkiye’de ilkbaharda yağışların fazla olması, Haziran’da da devam etmesi, yağışların da geçen yıla göre fazla olması gibi çeşitli nedenlerle bazı ürünlerde rekolte artışı yaşandığını dile getiren Bayraktan, “Yağışa bağlı olarak artan hastalıklar nedeniyle çeşitli sebze ve meyvelerde verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur. Buna karşın üretimde bir artıştan bahsetmek mümkündür. Meydana gelen yağışlar nedeniyle kiraz, erkenci karpuz gibi bazı ürünlerin olgunlaşmaları gecikmiş, turfanda ürünler biraz daha geç bir vakitte piyasaya girmiştir. Bütün bu gelişmelere rağmen, şu anki mevcut verilere göre fındık dışında hiçbir üründe ciddi bir rekolte kaybı beklememekteyiz. Dolayısıyla üretim arzı istenilen düzeydedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde kamuoyunda gıdaya zam geleceği, ürünlerin ramazan ayında zamlanacağı şeklinde çıkan ve halkımızı tedirgin eden haberlerdir” dedi.
-“RAMAZAN AYINI DÖRT GÖZLE BEKLEYEN ESNAF ZAN ALTINDA BIRAKILMAMALI”-
Bu tür haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığını dile getiren Bayraktar, bir avuç spekülatörün, 5 milyon çiftçiyi ve 73 milyon tüketiciyi mağdur etmesinin önlemek gerektiğini vurguladı. Bayraktar, insanların haklarını küçük bir azınlığın menfaatlerine kurban edilmemesini gerektiğini söyledi. TZOB Başkanı Bayraktar, “Bizler de üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalarımıza devam ediyoruz. Amacımız, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin yeterince yararlanamadığın ortaya koymak, ayrıca fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, olası bir spekülatif fiyat artışlarını önlemektir” diye konuştu.
ANKA

Paylaş :

“TZOB: Ramazan fırsatçılığı yapılmasın” hakkında 8 yorum

  1. erdoğan yalçınkaya

    Bakanlık ramazan öncesi hiçbir oranla oynamıyacaktı yanlış yaptılar,içeride fiyatlar tutturabildiğine gidiyor İstanbul kasapları takım danayı peşin para 15.50 vadeli 16.50-17.00 arası almaya başladı biraz daha yukarı giderse kıyma ramazanda 30 lira.birileri bizi başladığımız yere döndürdü ramazandan iki ay sonra kurban bayramı ne olacak belli değil 8 aydır ithalat yapıyoruz fiyatlar hala oturmadı içeride üretimin yeterli sayıya gelmesi 5-6 seneyi bulabilir bu iş uzun vadeli bir iş tarlada bitenle dalda büyüyenle bu işi karıştıran yanlış hesap yapar.

  2. Aylardir karkas et yerlerde surunurken ziraat odasi baskaninin sesi solugu cikmiyordu azicik kipirdanma oldu firsatcilik yapilmasin .Bu Adam birde ziraatcinin sesi olacak yaziklar Olsun

  3. erdoğan yalçınkaya

    Ellerinde fazla sayıda canlı hayvan olan besi çiftlikleri karkas ithalindeki verginin artması için iki aydır kulis yapıyordu sonuçda aldılar şimdi iç piyasaya ucuz fiyattan getirdikleri canlı danaları kesip sürüyorlar bu danalar bitsin yine feryat figan.içerideki piyasayı dizginlemenin tek yolu karkas ithalidir fakat bu gümrük oranları çok yüksek %30un üzerine çıktığı zaman fiyatlar yukarı çıkıyor.içeride besiciyi desteklemek isteyene elli türlü yolu var desteklemenin.karkas ithalinden aldığın verginin %10 unu besiciye destek olarak verseler besicinin hiçbir sorunu kalmaz.bu yeme direk destek olabilir,hayvan başına destek olabilir,kesimde kilo başına destek olabilir.öyle ithalatı serbest bırakıp %75 i cebe atarak bu iş olmaz.benim sunduğum bu modelde hem vatandaş ucuza et yiyecek hemde besici zarar etmeyecek üretim sürecek bunu çoğu avrupa ülkesi yapıyor devletin kaybettiği birşey yokki devletin kasasına birde para giriyor bu işte %30 gümrük deyip geçmeyin büyük oran bu oran et sirkülasyonu olan bir ürün yıl bazına vurduğunuz zaman devlet kasasına büyük bir gelir kaynağı.ama yok böyle hesapsız kitapsız bir şekilde bu işin tefeciliğine soyunmuş üç beş besi çiftliğinin vicdanına bırakırsanız bu işi yandık ki ne yandık.düşük gümrük oranlarıyla binlerce dana getirdiler niye 8-10 liradan kesmedilerde fiyatların 17-18 liraya çıkmasını bekliyorlar.Ramazan ve kurban öncesi gümrüğü %75 e çıkartanlar ve ucuza getirdikleri danaları belli bir fiyattan kesmek için fırsat kollayanlar bu ülkeye 13 askerimizi şehit edenler kadar kötülük ediyor haberiniz olsun.

  4. Şemsi Bayraktar beyin tespitleri çok doğru ancak yorumlarda ağzı olan konuşuyor gibileri var üreticiden alınan ile tüketiciye satılan arasında çok yüksek oanda (%400 kar marjı var) ya hesabınız ya vijdanınız zayıf köylünün eline geçen süt parası 540 kuruş/1litre süt markette satış 2.28 tl üstelik 1/2 yağı alınmış halde ya hesabınızı doğru yapın ya vijdanınızı kontrol edin her kelimede avrupa demeyin avrupadan gelecek kazığada hazırlıklı olun çünkü onların sermayesi üretim değil sömürge 2500 euro olan gebe düveler şimdiden 1000 euro zam yedi oldu 3500 hayırlı işler. vurun abalıya helal haram demeden yiyin tıksırıncaya kadar yiyin 15 tl ye mal ettiğimiz kargas eti 14 tl den kesin gübresi bize yetsin ki bu işi siz daha iyi yaparsınız.kafanızdan geçenleri pıratikte göresiniz,

  5. zaim güler arkadaş seni beni kim duyar yerden göge haklısın ama bizim defterimiz çoktan dürülmüş bu kadar sırlanın için de kurt barınamaz biz avlayalım sırlan lar yesin bakalım nereye kadar

  6. mustafa şerbetçioğlu

    Tarım bakanı tgrt haberde katıldığı bir programda et balık kurumunun kendi mağazalarında tamamen yerli et sattığını söyledi.

  7. Değerli besiciler:Karkas et fiyatı ile anlaşıp kestirilen hayvanların sakatatları (Kelle,bağırsak,ciğer,deri vs..) tartıya girmediği halde neden alıcıya kalıyor(Bir danada yaklaşık 400 tl ediyor).Bu uygulama ile ilgili bilmediğimiz bir yönetmelik filan mı var? yoksa keyfi bir uygulama mı?Bir bilen varsa bize de anlatsın…!

  8. ŞENOL ŞAHİN ÇORUM ALACA

    bızı temsıl eden ve cıfçı dosları sayın baskan alacada sut 350 kuruş çokelek 5 tl ısşçı çoban yok yem 21 bı dı şımdı 35 bı danaları 3500 tl den ahıra gırdı şımdı 300 kg 3900 tl besı 9 ay da bıtıyo sız galıba yalıda vıllada oturup cıfçı yonetıyonuz bız tatıl bılmek parfımımızın markası mayıs kokusu bır dada besı mı yapmak çok zor 9 ay boyut hayvan başo 1 bın tl zarar ettık ne olacak bu çıfçı aksam bır yemak yemeye dahı zaman bulamayan çıçıye karşı ıtal et getırıyorlar sayın başkanım da desdek oluyor galıba et kesımı 13 kasap da et 30 bın cıçılermı çok para kazanıyor yoksa rantcılar mı sırtımızda geçınen keneler mı sayın başkanım çıfçının sesı olun ıtale dur uretene desdek olun aynı bakal hıpermerketlr gıbı pozısyona duşurmeyın bızler köylu olarak uretelım köylerımızede kalalım goç lerı onune geçelım ınsanca yaşayalım en derın saygılarımla
    not . ALACADA SUT 350 KURUS KUÇUK ŞAŞAL SU 500 TURKIYEDE SU AKIYOR TÜRKLER BAKIYO ET ZARAR EDIYO ÇIFÇI BITTI… KÖYLER BOŞALIYO ITALE ETE YATAN PARAYI ÇIFÇI DESDEKLEYIN URETELUM ALLAH AŞKINA SIZ SOYLEMEYIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir