Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) misyonunun yerli hayvanlardan elde edilen eti satmak olduğunu belirterek “Kurumun sattığı et et ithaldir. Bunu toplum bilmiyor. Halkın kuyruğa girerek tüketmek zorunda kaldığı et ithaldir.” dedi.
Et fiyatlarında gelinen noktayı değerlendiren Yetkin, EBK satış noktalarında oluşan kuyrukların hiç de hoş olmadığını vurgularken “Bir o kadar da acı.” ifadesini kullandı.
Kırmızı ette fiyatların halen düşmediğine işaret eden İbrahim Yetkin, “Ankara’da et fiyatları 21 TL ile 27 TL arasında gidip geliyor. İthalatın başlangıç noktasından bugüne kadarki süreçte fiyatlar istenilen noktada değil.” diye konuştu.
Türkiye’ye şu ana kadar yurt dışından getirilen kasaplık canlı hayvan dışında bir hayvan girişi olmadığını kaydeden Yetkin, “Türkiye’de iki tane sorun var. Biri, damızlık hayvan dediğimiz, havyan ihtiyacının Türkiye’de halen karşılanmamış olmasıdır. İkinci neden de hala Türkiye’ye canlı besi hayvanı gelmemiştir.” şeklinde konuştu.
Başkan Yetkin, şap hastalığının Türkiye’de değişime uğradığını ve hayvan pazarlarını kapatır hale geldiğini savundu. “Hastalık çığ gibi büyüyor, insanlar mahvolmuş durumda.” dedi.
Sözü artan sebze ve meyve fiyatlarına getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin başkanı, “Meyve ve sebzenin ucuz olması gerektiği bir dönemdeyiz. Şu anda piyasada oluşan fiyatların 4’te 1’i oranında bir fiyat olmalıydı. İnanılmaz bir şekilde fiyatların artıyor ve artmaya devam edecektir.” öngörüsünde bulundu. Fiyatlardaki artışın en az 1 hafta ile 10 gün arasında daha süreceğini dile getiren İbrahim Yetkin, bunun Ramazan ayına da yayılabileceğini aktardı. Yetkin, bu artışın tek başına hava sıcaklıklarındaki yükselişe bağlanamayacağını belirtti.
Türkiye’de üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 70’inin kaçak olduğuna işaret etti. Yetkin, çıkartılan Hal Yasası’nın fiyatları düşürmeyi amaçlasa da, bunu gerçekleştiremediğini söyledi.
Paylaş :