Tarım Bakanı değişmeli, bürokratları makam peşinde, üretici küçümseniyor

Aynes Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, bürokratların kendilerini gösterme gayretiyle normal işlerini yapmadığını, üreticileri küçümseyici sözler sarf ettiğini belirterek Tarım Bakanı Mehdi Eker’in değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin önde gelen süt ve yem üretim firmalarından Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’nın tarihinde tarım ve hayvancılığa bu kadar destek veren bir hükümet olmamasına rağmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in başarısız olduğunu, her bakan değişikliği gündeme geldiğinde kendisinin değişmesini dua ederek beklediklerini söyledi. Nevzat Serin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üst düzey bürokratların kendilerini gösterme gayretiyle siyasi makam peşinde koşmaktan normal işlerini yapmadığını, toplantılarda üreticileri küçümseyici sözler sarf ettiğini belirtti. Serin, süt tozu teşviklerinde de yolsuzluk yapıldığını iddia etti.
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF)’nun Tarım ve Gıda Komisyon Toplantısı Denizli Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD) binasında yapıldı. Toplantıya GETİAD Başkanı Erdem Aydın, ESİDEF Tarım ve Gıda Komisyon Başkanı ve Alaşehir Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Sami Çeltikoğlu, İzmir, Denizli, Aydın, Manisa, Uşak, Burdur, Balıkesir, Isparta, Muğla, Afyonkarahisar il ve ilçelerinin ESİDEF temsilcileri katıldı.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Aynes Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serin, Aynes’in kuruluş öyküsünü ve yaptıkları çalışmaları anlattı. Konuşmasında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’i ve bürokratlarını eleştiren Serin, Eker’in başarısız bir bakanlık yaptığını öne sürdü değişmesi gerektiğini söyledi. Serin, “Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı’nın tarihinde tarım ve hayvancılığa bu kadar destek veren bir hükümet göremezsiniz. Buna rağmen tarımda başarılı değiller. İlla Diyarbakır’dan bir bakan yapılması gerekiyorsa başka bir bakanlık ver kardeşim. İnşallah önümüzdeki seçimden sonra değişir. Çünkü her bakan değişikliğinde biz ‘İnşallah Tarım Bakanı gider.’ diyoruz ancak adam hep yerinde kaldı.” ifadesini kullandı.
Tarım Bakanlığı’nda planlama olmadığını, buna bir an önce başlanması gerektiğini ifade eden Serin, “Soya fasulyesi besin değeri yüksek bir ürün. Havadaki azotu alır toprağa verir. ABD’deki çiftçi bunu ekmek istemez. Ama dünyanın en çok soya fasulyesi üreticisi de ABD’dir. ABD Tarım Bakanlığı ‘Üç yıl mısır ektiysen, 4 yıl soya fasulyesi ekeceksin.’ diye mecbur bırakıyordu. Bu diğer ürünlerde de geçerli. Tarım Bakanlığının böyle bir planlaması becerisi yok. Fiyatlara devletin yapabileceği bir şey yok, bu arz talebe göre değişir. Her yıl birkaç üründe çıkış iniş olur.” diye konuştu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın et fiyatlarını yükseldiği bir dönemde üreticisinin para kazanması için ithalatı geç yaptığını öne süren Serin, yapılan toplantılarda öneri ve uyarılarının Bakanlığın bürokratları tarafından önemsenmediğini, herkesin siyaset ve makam peşinde koştuğunu ileri sürdü. 2008 yılında süt fiyatlarındaki düşüşün ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda yaptıkları bir toplantıdan örnek veren Serin sözlerine şöyle devam etti: “2008’de Türkiye’de süt sektöründe sıkıntı olacağı görüldü. Bununla ilgili süt sanayicileri yem sanayicileri birlikleri, ziraat mühendisleri odası, veterinerler birlikler; Tarım Bakanlığı’nda toplantı istendi. Yem sanayicilerini temsilen ben katıldım. Bürokratların, siyasetçilerin ve üst düzey yöneticilerin katıldığı toplantılarda herkes kendini anlatmaya uğraşıyor. Öyle sıkıntı yaşıyoruz. O toplantıda herkes kendilerini öne çıkarmaya çalışınca, konu çok önemsenmedi. Ben sıkıntılarımızın hepsini anlattım, kayıtlarda var. ‘Bugün süt fiyatlarının aşırı derecede düşmesine tedbir almalıyız. Üretimi artırmak için her şeye teşvik veriyorsunuz. Ama tüketimi artırmak için kimse kılını kıpırdatmıyor. Gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketimi 180 litre iken Türkiye’de 30 litre. Bizim almamız gereken çok yol var. Okullara bedava süt dağıtabiliriz. Süt tozu yaptırsın, Afrika’ya Kızılay’la göndersin gibi çözümler sunduk. Eğer bunlar yapılmazsa bu hayvanlar 2009’un baharından itibaren kesime gider. Hazirandan sonra yaz ayında dondurmacı, yoğurtçu, ayrancının ihtiyacı artar süt ister. Süt fiyatları yeniden artmaya başlar. Hayvanlar kesildiği için yeni süt üretecek damızlık hayvanlara ihtiyaç olur. İthal hayvan getirmek zorunda kalırız. Süt fiyatları aşırı artınca kimse verimsiz hayvanı da kesime göndermez. Et fiyatları yükselir. Et fiyatları yükselince siz perişan olursunuz, ithalatın önünü açarsınız, şimdiden bu işleri yapın.’ diye söylediğim zaman şimdiki Müsteşar Vedat Mir Mahmutoğlu; ‘Sen ne kadar karamsar tablo çizdin, olmaz böyle bir şey, dikkate alınacak bir şey söylemedin.’ dedi. Oradaki bakış şu ‘Ben koskoca Tarım Bakanı’nın müsteşarıyım. Acıpayam Ovası’ndan gelmiş, dağın başından bana akıl öğretiyor.’ diye bakıyor. Onun için sizi dinlemiyor.”
Problemleri çözmek için iradeli adam olmak gerektiğini vurgulayan Serin, “Oradaki birkaç tane bürokrat iradeli olsa, hepsi siyasi makam peşinde koşmasa, genel müdür yardımcısı ise ‘genel müdürün ayağını kaydırsam da genel müdür olsam’, genel müdürse ‘müsteşar yardımcısının ayağını kaydırsam müsteşar yardımcısı’ olsam diye hepsi orada birbiriyle uğraşıyor. Azıcık irade sahibi olsalar da bu işlere kafa yorsalar çok daha kolay çözülür.” şeklinde konuştu.
SÜT TOZU TEŞVİĞİNDE KONYA’DA YOLSUZLUK İDDİASI
Yaşanan sıkıntının ardından hükümetin süt tozuna teşvik verdiğini anlatan Serin, ancak uygulamada bazı usulsüzlükler yapıldığını öne sürdü. Nevzat Serin şunları kaydetti: “Hükümet şu anda süt tozuna teşvik veriyor. Teşviki şöyle veriyor: İhracat yapan firmaya ihracat karşılığı ne kadar süt tozu hak ettiyse diyor ki ‘3 lira kiloda ben veriyorum. Süt tozu üreten firmalardan süt tozunu al’ diyor. ‘Yurt dışından getirme’ diyor. Yurt dışından getirirsen fonsuz. İhracatta sistem çok basit. Gümrükten işlemler yapıldı mı yarım saat sonra hazine müsteşarlığının web sitesinden şifrenizi giriyorsunuz, orada kaç ton süt tozu hak etmişsiniz görüyorsunuz. Çok da güzel bir sistem. Biz onların anlaşmalı süt tozu tesislerini aradık, dedik ki ‘Biz süt tozu alacağız, kaç para? 6.5 lira kilosu. Bizim şu kadar ihracat karşılığı belgemiz var. Bunu ne zaman alabiliriz? O zaman olmaz dediler teşvik belgeliyse 3.4 dolar. Alacağım ne olacak 1 lira 250 kuruş. Devlet 3 lira veriyor. 1. 750 kuruşu nerede? Birisi paramı çalıyor. Bunu başındaki genel müdüre anlattık. Genel müdür Konyalı. Bu süt tozu yapanların çoğu da Konya’da. Bu sefer başka bürokrata anlattık. Hemen bu işi incelemeye almış. Hepsi eski belgeleri koyarak devletten teşvik almış. Hepsinin anasını ağlattılar. Ama bizim tarafı daha çözemedik. Hala o genel müdürün inisiyatifinde o iş, devam ediyor. Biz diyoruz ki ihracat yapıyor muyum, ver bana paramı istediğim yerde yaptırayım. Yurt dışından da getirmeyeyim, içerdeki süt değerlensin. Ne yapacağım bilmiyorum, gümrüktekiler hariç elimizde 350 ton süt tozu var. Buradaki sütçünün üretimin değerlenmesi için benim onu getirmemem lazım. Devlet bunu engellemek için teşviki doğu yere vermesi lazım.”
Yapılan konuşmaların ardından GETİAD Tarım ve Gıda Komisyonu Başkanı Bülent Taslacı, Nevzat Serin’e bir plaket takdim etti.

Paylaş :

“Tarım Bakanı değişmeli, bürokratları makam peşinde, üretici küçümseniyor” hakkında 23 yorum

  1. sayın tarım bakanım üreticileri bitirdiniz kasaplarda et 30tl 35tl arası satılıyor onları niye denetlemiyorsunuz üreticinin elinden 12 tl alıyorlar bir torba yem 40 tl olmuş biz üreticiler zaten elimizdeki malı pahalıy a mal ettik elimizdeolan maldan zarar ediyoruz bunlara bir destek vermelisinizki yine yerini doldurup devam etmemizlazım

    1. YAHU EL İNSAF ET NEREDE 30 35 TL YANLIŞ BİLGİ VERME YEM NEREDE 40 TL EL İNSAF BİLMEYENDE İNANIR BEN SANA 22 DEN İSTEDİĞİN KADAR ET VEREYİM HEMDE KEMİKSİZ YAĞSIZ YERLİ KESİM MEZBAHA FİŞİ DAHİL

      1. kasap kardeşim madem 22 den et vercen yarın kayseriye gel veya garanti ver bende 500kğ lık smentaller var 17tl den keselim 5 tl de sen kazan hadi buyur vermeyende kesmeyende namert olsun

    2. böyle giderse üretiçi çokzarar eder buişibırakır mafetiniz biz üretiçileri tarım bakanı ülkeyisatıyor nebukardeşim 15 lira paskülaldıgımızmal 8 milyon pakül olurmuböyle

    3. Sayın Mehdi eker besicilerin zarar ettik ayağına döktükleri timsah göz yaşlarına kanmayın doğru bildiğinizden şaşmayın ..

      1. bu millet ezilmeye mahkum süt fiyatı düşer arz fazla var derler et fiyatı düşer inek kalmadı ondan düştü derler büyük firmaların cebi az para girdi et düşünce piyasadan erkek tana topluyorlar et yükselince kestiriyorlar o kadar millet kredili inek aldı hepsi iflas edecek günahtır insanların ekmegiyle oynamayın sizin ekmeginizlede oynarlar

    4. bızm mıllete bu zıhnıyet oldukca sanırım arkads ya bu ısı yapmıyor yada kor sanırım elınde su an besılık hayavan yok gorurum yarın elınde ne varsa para etmez olursa…

    5. dogru nasılsa tuketen bır toplum olmaya alıskınız herseyı ıtal etmeye hayvancılıgıda bıtırıler onuda ıtal ederler yarın obutdgun bu kadar ucuza bulabilirlerse tabiki.nasılsada uretıcıden cok tuketıcı var akıllırı sıra cıkacaklar dıyeceklerkı etı dusurduk onumuz secım uretıcı batmıs ıfals edmıs kımın umrunda.aylıkları gelıyor nasılsa 8 bın 10 bın tl zaten omakmında verdıgı avantajlar belllıı.cıkar bızım koylu nunlara oyda verır cunku faızsız kredı cekenler gunu kurtardılar nasılsa 5 yıla allah kerım eeehhhh bu ulkede malum oy ugruna yapılmayan sey yokcıkıbda zaten ınsan bır ay once benım besıcım 16tlnın altına dıurse zarar eder dıyen bır zıhnıyet sonrada ıtahalı serbes bırakıyor ve neymıs uretımı cogaltacakmıs ekonomı okumay gerek yok arkadaslar uretımı cogaltman ıcın malıyet=kar edmesı lazım kımse zararına ıs yaparmı yapmaz sen nasıl cogaltacan etın fıyatını dusrmek ısdyosan senın uretıcının malıyetını dusrecen yem ıkıye katladı canlı hayvan en az %50 artııı kımse bunun hesabını yapmıyor neymıs uretıcıymıs fıyatları yukselten

    6. Besiciyim diyorsanız yemi çuvalla almayacaksın kendin yapıp kilosunu 42 kr mal edeceksin
      Malın bedelini cambaz deyil sen belirleyeceksin ozaman hertürlü para kazanırsın gıptiler bütün hayvan piysasını ele geçirmiş ithalat serbest olmasaydı bu işin içinde kesinlikle çıkılmazdı banvit timsah gözyaşları döküyor piyasanın anasını belleyen o oldu şimdi çekildi
      Kenera

      1. danayida kendimiz yapak ozaman maliyet daha az olur kardeşim zar zor bu işi yapiyoruz sen çikmişsin diyorsun yemi kendiniz yapin biz holding değilizki gecen sene 30 dana aldim sattim bu sene 20 dana alamiyordum devlet sifir faizle kiredi çekdim 40 dana aldim çifdini 7125 den aldim gelde sen çik işn içinde

    7. bunlari bir satsaydik allah onlari bildiği gibi yapsin milletin ekmeğine göz dikmişler akbabalar doğru konuşaçak bir şey kalmadi

    8. HAYVANCILAR TARIM BAKANLIĞININ VURDUĞU BU DARBE İÇİN; TÜKETİCİLER GELECEKTE ET YERİNE YİYECEKLERİ KAZIK İÇİN ;şimdiden tedbir almalı bu işi düzene koymalıyız.ANKARA YA YÜRÜYELİM . SESİMİZİ DUYURALIM.

    9. sarıkır ben besıcıyım dıyosun yanılmıyosam bu ısı bılıyosan kendı yemını uretebılmen ıcın belirli bır buyukluge sahıp olman gerkır bu bir hayvancılık bır yılda bu hale gelmedı bu ıkı tum uretıcelr bu ısn uzamanlrı dedıkı besıcye ve koyluye ucauza damızlık mal ve besılık buzagı getilsın kucuk uretıcıye az bır karla verılsın denıldı eee bugun bu ısı yapan kacımız gıdpte aracı olmadan dısardan canlı mal getırebılecez.bu bır zaten canbaz senın tabırınle aray gırdımmııı canlı kılosu 9 10 tlye kadar yukselıyor ıthal malında degısen bısey olmuyor bu ıkı faızsız keredı verdıler guzel bır uygulama bu ama bu seferde alının elındekı mal memede gectı bu durumdada canlı mal ıkıye katladı mıllet bu fıyatlardan hayvan aldı arz taleb arz az tlebın cok olmasından pekı bu ınsanlar nasıl cıkacaklar ısın ıcınden.16tlye kesdırdıgınde zaten besıcının kalsa kalsa fre vermese karkasda 1tldır kazancı 300kılo karkas et vercek bır hayvandan kazancagı en kısa 8 ayda 300tldır mal basına sankı besıcı eesk yukuyle para kazanıyor veya kazanıyordu su ankı fıyatttaa en az 3 tl zararda bu besıcı bu ıtahalı yapan adamlar cıkıbda 14.8tlye benım uretıcıme malıyetı var dıyen bunlar sonucada ezılen kım olyor batan kım yerlı besıcı uretıcı su durumda kasap 13 alsa 25 satacak para kazanak 16 alsada 30 satacak karını koyacak bız ne yapalım?

    10. SEVGELI EMEKCI BESICI KARDESLERIM TOPLANALIM, BIRLIK OLALIM, SESIMIZ DUYURALIM, BAKIN HERKES GREV YAPIYOR BIZ NIYE YAPMAYALIM, BOYLE GIDRESE YOK OLACAZ, BU ITLER BIZI INSAN YERINE KOYMUSYOR, EN LUKS RESTORANTLARDA BIZIM URETTIGIMIZ ETLERI YERKEN BU ELER NASIL URETILIYOR DIYE DUSNMEZLER
      ALLAHINI SEVEN SESIMI DUYSUN, BUNUN BIR CARESI OLMALI, KONTAGA GECELIM, BIR CARE BULALIM, COGUNUZUN BU ISTEN BASKA YAPABILCEGI ISIDE YOK, TARIM DERSEN OYLE BIRSEY YOK TURKIYEDE
      LUTFEN BU ITLERE TESLIM OLMAYALIM

    11. Arkadaslar ben bu ise girmeden onceLondura Turk konsolusluguyla itibata gectim, bana hic bekleme hemen parani turkiyeye yatir dediler, bende essek gibi inanip hemen ise koyuldum, ve Ruhsat icin basvuruda bulunduk, ve o an ne yaptigimi anladim ve turkiyenin degistini ama bu degisikligin dahada kotu olugunu anladim,Ruhsat almak icin rusvet istediler, ben bu tarim bakani denen cakalin demeclerini surkli takip ediyorum onceden cok hosuma gidiyordu hemen Bakanliga telefon acip durumu analattim, ve rusvet isteyen serefsizlerin gorevinden alanicani dusunuyordum, ama bu serefsiz bakanligin serfsiz yetkilis bana dediki BURASI TURKIYE ISLER BURDA BOYLE YURUR, ulan vatan haini, ulan dagdaki terorist senden daha serefli, ben ulkeme yatirim yapmak icin ruevetmi vermem gerekiyor,
      AHHHHH AHHHHHH keske ben allah belanizi versin deyip cekilseydim, mahkemeye verdim, it iti isirirmi, bende 20 yil once olmus insani mahkemye getirmemi isiyorlar, tabi essek degil bunlar, diyorlar ki sikit git urastirma bizi, gecim derdi
      SIMDI HAYVANLARI KESTIRSEM ORTALAMA 230KG ET CIKAR, ben bu hayvanai 2500 tl ye aldim, ortalama 1000 tl masraf ettim hayvan basi,
      Etti 3500 tl, 230 kg et simdi 2990tl para yapiyor, hayvan basi 510tl zarar,
      Yukardaki bir ahlaksiz demiski besiciler biraz az kar etsin, al sana kar ,nerene sokarsan sok it, ama o eti sana yedirmicem zararina, kesip kednim yerim, fakire fukaraya dagitirim senin gibi ac kopeklere yedirmem
      Arkadaslar kullandigim argo kelimeler icin ozur dilerim cok ama cok kizkinim, once kendime kizginim, ben bu cocuklarimin riskini nasil bu itlere teslim ederim, ve biliyorum cogunuzun budurm benden farkli degil

      1. Gurbetçi sen hakikaten çok içten yorum yapıyosun. Ben aslında üniversitede öğretim üyesiyim. Ama sadece senin yorumlarını takip için siteye giriyorum. Dediklerin yüzde yüz doğru, maalesef Türkiye böyle bir yer. Dürüst olanın, namusuyla çalışanın “keriz” olarak görüldüğü tuhaf bir ülke. İktidar partisinin bir ildeki başkan yardımcısı, 2002 öncesi bankalara milyarca borcu vardı. Bu yaz memlekete gittim. Adam, son model ciple dolaşıyor ve şirket kurmuş. Ben 10 yıldır, Türkiye’nin önemli üniversitelerinin birinde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. İnanmayacaksınız belki ama sahip olduğum tek şey bilimsel çalışmaları yaptığım laptopum. Umarım, zarar etmeden, en azından minimum zararla danalarını kestirirsin. Allah kolaylık versin.

    12. ahmet kardeş sen bunların yenımı farkına varıyorsun bunların 7 değil 70 sülaleri ve yandaşları zengin oldu bunlar sözde müslüman allahla kul arasına girip cennetten arsa satın almak istiyenlerden bu ülke bırazdaha bunların elinde kalırsa vay cümlemizin halıne

    13. bakan bey=acıkalam yaptı cıftlıklerın kapanması onemlı degıl onalr kar saglıoyacakları ıslere yonelıyolar 3.6mılayr dolar kerdı vermısler kucuk üretci uretıme devam edıyomus onemli olan 20 bin kısının üretime devam etmesıymıs yahu bu nasıl zıhnıyet.gerızekalıllıga bak buyuk fıramalrın bıle zarar etıgı bır durumda bız uretıme devam edeckmısız o verdıgınız kredıyı alanların cogu icralık olacak.gerı zekallıgın bu kadarı olmaz.adamlar daha 15 tlye benım uretıcıme malıyetı vard ıyor kendı agızlarından bıde cıkmıslar hayvancılaıgı gelısdırceklermıs.hangı besıcı mal alcak bu sartlarda bu kadar aptallık olmaz ya 15 mal et karını bırak 13 sat yerıne mal al nasılsa yandasların cebı doluyor ama bu bızım koylu cıkar bunalra hala oy verır.okadar korkı bızım mıllet.

    14. Büyükbaş Hayvancılığında yanlışlar , doğrular ve öneriler :
      Yanlışlar :
      1)Süt hayvancılığı artık teşvik edilmemeli:
      Yıllardır Ziraat Bankası kredileriyle sadece süt hayvancılığı desteklendi. Besi için verilen kredi faizleri hep yüksek tutuldu , Türkiye’nin süt açığı bulunmazken hatta süt üretim fazlası varken yetiştiricilerin süte girmesi teşvik edildi.
      Süt arzının yüksek , tüketiminin ise düşük olduğu bir ülkede süt fiyatları dalgalanmalara gebedir. Süt fiyatlarında aşağı yönlü bir hareket , ki bunu 2008’de yaşadık, anında damızlık hayvanların kesime gitmesine neden olmuştur ve olacaktır. Satılan süt için alınan paranın yem fiyatını karşılamadığı her durumda bu kaçınılmaz olacaktır. Kesime gönderilen damızlıklar nedeniyle 2-3 yıl sonrası buzağı sıkıntısı ortaya çıkmakta ve denge bozulduğundan buzağı fiyatlarında aşırı artışlar yaşanmaktadır. Bunu da 2009 yılından bugüne kadar yaşıyoruz.
      Türkiye’de süt üretimi yeterlidir. Süt üretimi artık teşvik edilmemelidir. Süt üretimi kotalara bağlanmalıdır. Miktar artmayınca süt fiyatları da sabitleneceğinden , dalgalanmalar önlenecek , yetiştirici de damızlığını elinde tutacaktır.
      2)Besicilikte Angus gibi et ırklarına ağırlık verilmeli , teşvikler et besiciliğine kaydırılmalıdır :
      ABD’de büyükbaş besi hayvanları popülasyonunda Angus ırkı tüm hayvan varlığının yaklaşık %50’sine yaklaşmıştır.
      Nedenlerini açıklamaya çalışacağım :
      – Angus dişisi erken yaşta ergenliğe ulaşır ve 12-13 aylıkken bile tohumlanabilir.
      – Angus doğumdan sonra sağılmaz. 8-10 litre sütü vardır ve bu süt 7-9 ay boyunca yavrusu tarafından emilir.
      – Angus suni yem istemez. Varsa meranız orada otlatırsınız , yoksa mısır ve ot silajı , yonca , fiğ , saman gibi kaba yemlerle beslersiniz ve Holstayndan daha yüksek günlük et verimi alırsınız. Holstayn bir besi danasında günlük 7-10 TL masrafla ulaşacağınız günlük kg artışına Angusda 2-4 TL masrafla ulaşırsınız. Avrupalı yetiştiricinin 100 kg suni yem için 40 TL , bizim yetiştiricinin ise aynı miktar için 80 TL ödediğini –bunun da Türkiye’de hiç dile getirilmediğini- düşünürsek , suni yem giderini sıfırlayacak veya asgariye indirecek bir besi türüne mutlaka geçiş yapmamız gerekiyor.
      Ziraat Bankası üzerinden süt inekçiliğine verilen sübvansiyonlu krediler durdurulmalı , bunlar bu tür et ırkları besiciliğine kaydırılmalıdır.
      3) Dondurulmuş et ithalatı hemen durdurulmalı , sadece et ırkı buzağı ithalatı serbest bırakılmalı ve teşvik edilmelidir:
      Bugün dünyanın en büyük et üreticisi ve ihracatçısı Brezilya’dır (ihracatı yıllık 10 Milyar doların üzerinde) ve sekiz yıl içinde dünya et ihracat pazarının üçte ikisini kontrol edeceği varsayılmaktadır. En büyük müşterileri de Rusya , İran , BAE gibi petrol ve gaz ihracatçısı ülkelerdir. Bizim de gaz ve petrol ihracatından elde ettiğimiz döviz fazlamız varsa yerli et üretimi bitirip Brezilya gibi ülkelerden ithalata devam etmekte bir sakınca görmüyorum !!! Ancak Avrupa Birliği bile kendi üreticisini korumak için Brezilya gibi ülkelerden et ithalatına %180 gümrük vergisi uygulamaktadır.
      Et ithalatına HEMEN bir son verilmelidir. Buna karşılık HEMEN devletin bir kurumu üzerinden , üreticinin 1000-1500 TL nihai maliyetle 6-8 aylık dişi veya erkek ithal et ırkı buzağı temini için, formaliteler asgariye indirilerek, imkanlar yaratılmalıdır. Teşvikler ve krediler bu yöne kaydırılmalıdır. Et fiyatlarının son aylarda çok yükselmesinin nedenlerinden biri de buzağı fiyatlarındaki aşırı artışdır. Buzağıların sadece et ırkından olması çok önemlidir. Amacın et ırkı büyükbaş hayvan popülasyonunu artırmak olduğu unutulmamalıdır.
      4) Yem fiyatlarının Avrupa seviyesine düşürülmesi için çalışılmalıdır :
      Tüketiciyi koruyoruz diye uzun vadede etini tümüyle dışarıdan temin eden bir ülke konumuna düşmemek için yerli üretici küstürülmemelidir. Ülkemizin içinde bulunduğu iklim kuşağı nedeniyle topraklarımızın büyük bölümü yeterli yağış alamıyor ve yem bitkileri üretimindeki verim düşüyor. Bunu dengelemek için yapılması gereken sulamalar nedeniyle maliyetler yükseliyor. Tarlanın sürüm ve hazırlanmasında , bitkinin biçim ve toparlanmasında kullanılan traktörün ihtiyaç duyduğu mazot için dünyanın en yüksek fiyat ödeniyor. Verilen destekler su parasını bile karşılamıyor. Diğer taraftan devlet suni yem üretimi için gerekli bazı materyellere gümrük vergisi uyguladığından besicimiz suni yem için Avrupalı bir besicinin ödediğinin iki katını ödemek zorunda kalıyor. Öncelikle iklimden kaynaklanan dezavantajın dengelenebilmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi gerekmektedir. Devlet bir sübvansiyon verecekse buraya vermelidir. Yerli besicilik desteklenmek zorundadır. Çiftçi/besici mazotunu mu yarı fiyatına verir, dönüm başına yem bitkisi için desteği mi artırır , yem sanayinin ucuz yem üretebilmek için ihtiyaç duyduğu yem hammaddelerinin ithalinde mi gümrük vergilerini sıfırlar , kesilen hayvanlarda kg başına hayvan sahibine ilave ödeme mi yapar ya da üreticinin satın aldığı yeme de bir şekilde destek mi verir , bunları sektör temsilcileriyle görüşüp karara bağlar ve acilen uygulamaya koyar.
      Sonuç:
      Besiciye 2009 yılına kadar bir kg karkas için ödenen 8-9 TL’lik et fiyatı düşüktü. İki üç ay öncesi yaşanan 18-20 TL’lik karkas fiyatı da aşırı yüksekti. Ancak artık doğruları uygulamaya başlarsak karkas et fiyatları orta ve uzun vadede 12-14 TL gibi bir düzeye oturtulabilir ve bu desteklerle üretici zarar etmez. Karkas et fiyatı Türkiye’de yukarıda saydığım nedenlerden dolayı hiçbir zaman Avrupa’daki gibi 7,5 -8 TL/Kg olmayacaktır ama doğrular yapılırsa ve –bu da çok önemli- besiciden çıktıktan sonra tüketiciye ulaşıncaya kadar spekülasyonun önüne geçilebilirse et nispeten uygun fiyata tüketilebilir bir besin maddesi olma niteliğini kazanacaktır. Bunun yolu da et ırkı hayvan sayımızı artırmaktan ve yerli üreticinin desteklenmesinden, en azından ona rekabetçi koşulların sağlanmasından geçmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir