Sanayici hayvancılığa yöneldi Trakya’da tarla fiyatları fırladı

inek çiftlikSanayiciler ve yabancı yatırımcılar özellikle Trakya’ya hayvancılık yatırımına koşunca tarlaların fiyatı 2 katına çıktı.
Hükümetin etteki spekülasyonu bitirmek için başlattığı teşvik sistemi meyvelerini verdi. Sanayiciler ve yabancı yatırımcılar özellikle Trakya’ya hayvancılık yatırımına koşunca tarlaların fiyatı 2 katına çıktı.
Tarım Bakanı Mehdi Eker’in ‘hayvancılık üssü’ yapacağım dediği Trakya, yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Hayvancılık sektörüne yeni adım atan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Damat Giyim’in patronu Süleyman Orakçıoğlu gibi isimlerin yanında birçok büyük şirketin de Trakya’da hayvancılık yatırımına yönelmesiyle bölgede tarla fiyatları tırmanışa geçti. Hükümetin ette yaşanan spekülasyonu önlemek için canlı hayvan ithalatını serbest bırakması ve kırmızı et üretimi desteklemesi amacına ulaştı.
ÜRDÜNLÜ ŞİRKETTEN YATIRIM
Teşviklerden yararlanmak isteyen ve sektöre yatırım yapmak isteyenlerin en fazla rağbet ettiği yer ise Çorlu oldu. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Saffet Albaş “Trakya bölgesi şap hastalığından temizlendikten sonra ve bankaların uygun koşullarda hayvancılık kredisi vermesinin ardından, bölge büyük bir yatırım patlaması yaşıyor. Yerli ve yabancı şirketlerin ilgisi çoğaldı. Toprak sahipleri bu durumu fark ederek fiyatları 2 katına çıkardı.
Toprak fiyatları bin metrekaresi bin 500 liradan 3 bin liraya çıktı. Sanayi bölgesindeki arsa fiyatlarının bin metrekaresi 20 bin lirayken şimdi 40 bin lira oldu. Yakın zamanda Ürdünlü bir şirket bu bölgede 860 dönüm alanda tesis kurarak 74 bin hayvan getirdiler. Bunun yanında birçok yabancı şirket bölgede yatırıma talip” dedi. Tekirdağ İl Tarım Müdürü Erdem Karadağ ise “Avrupa’da tanınmış büyük bir hayvancılık firması yatırım olanaklarını değerlendirmek için Müdürlüğümüz ile temasa geçerek bölge ile ilgili bilgiler aldı” dedi.
Fizibilite raporu hazırladığını aktaran Karadağ “Her gün en az 3-4 yerli ve yabancı firma benimle bağlantıya geçerek yardım istiyor” diye konuştu. Emlak komisyoncusu Mehmet Dede ise bölgede bin metrekarelik arazi fiyatınının bin 500 liraya kadar çıktığını söyledi. Dede “Bir sene öncesine kadar fiyatlar yarı yarıda ucuzdu. Yerli ve yabancı şirketlerden her gün telefon alıyorum. Bu bölgede yatırım yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Trakya’da daha öncesinde sanayi ve konut arazileri ilgi görürdü şimdi ise hayvancılık ve tarım alanları ilgi   görmeye başladı” dedi.
Ziraat 5 ayda 3 milyar kredi verdi
Tarım Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre Ziraat Bankası 2010 yılında
(1 Ağustos-23 Aralık arası) hayvancılık üretimi için 40 bin 964 çiftçiye 2 milyar 945 milyon lira kredi kullandırdı. Bakanlık 2010 yılında hayvancılığa 1 milyar 182 milyon lira destek vererek, 50 baş ve üzeri işletme sayısını 20 bin adede ulaştırdı.
Eskiden sanayi, konut arazileri ilgi görürdü şimdi tarım revaçta
Bölgedeki emlakçılar fiyatların sanayi bölgesi ve verimli topraklara göre değişiklik gösterdiğini belirterek en çok TekirdağÇorlu bölgesine yatırım taleplerinin geldiğini vurguladılar. Emlakçılar ve tarımsal yatırım uzmanları, bir dönem sanayi yatırımları nedeniyle bölgenin tarımsal verimliliğini kaybettiğini ve çevre kirlenmesinin önemli boyutlara ulaştığını söylediler. Uzmanlar “Hükümetin aldığı karar hem tarımı hem de toprakları kurtardı. Aynı zamanda et spekülatörlerine büyük darbe vurdu. Önümüzdeki günlerde Körfez ülkelerinden yatırımcıların gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Kaan Zenginli

Paylaş :

“Sanayici hayvancılığa yöneldi Trakya’da tarla fiyatları fırladı” hakkında 28 yorum

  1. üreten tüm arkadaşlarimin yeni yilini kutlarim galiba 2011 yili kara bir yil olarak gececek tarihe hükumet bu millet sizi asla affetmeyecek her gün yuzunuse vurulacak ve sizden sonrakilerede hesabini soracak ve hala o kultuklarda oturuyorsunuz merak etmeyin şeçime az kaldi gidin nerde et ithal ediyorsaniz onlardan oy isteyin eğer besiciyi ayakda tutmak istiyorlarsa en az zincir başina bin tl vermesi gerekiyor yada bir an önce et ithalini durdursunlar et fiyatlari 10 tl olsada gene fakir alamaz et çünku kasap ve marketlerde 20 tl den satilacak olan ineği ve besicilere olacak

  2. HUKUMETIN verdigi tesvik meyvelerini vermeye baslamis ve sayin bakan Eker trakyayi hayvanciligin ussu yapmaya kararliymis !!!! Sanayiciler ve yabancilar kosmuslar trakyada yatirima…!!!!
    Milyonlarca ciftci,besici zarar ederken nasil oluyorda bunlar kar edecek ? Sanayici ve isadamlari ENAYI MI KI bu sektore kosuyorlar ?
    Ama birkac nedenleri var tabiki ; ithal et ithalatindan vurgunu yapmak vede hukumetin dagittigi sifir maliyetli kredi ve HIBELERI CUKKAYA INDIRMEK.
    Gecmiste bu HIRSIZLAR B.A.N.K.A lari hortumladilar simdi ise fakir koylunun, iscinin tek gecim kaynagi olan hayvancilik uzerinden hirsizliga devam….
    HUKUMET ISE evlere senlik; zor sartlarda BESICININ,URETICININ kazandigi uc kurus pesinde…
    Gercekleri gorelim beyler. Hayvaciligin ussude merkezi de ic adadolu ve dogu adadoludur. HUKUMET ILE BU SAHTEKARLARIN YAPTIKLARI ISE URETIM DEGIL; DOLANDIRICILIK,UCKAITCILIK, HORTUMCULUKTUR.
    U.R.E.T.I.M. BAHANE SOYGUNCULUK S.A.H.A.N.E.

    1. sercan agzına saglık ama bızm mıllete tutup hala bu adamlara oy verırse benım dıyecek lafım yok yahu kendı agızlarından besıcıye trde karkas etın kılosunun malıyetı 15 tl dıyolar su an 12 kesen adam yok allah askına ben zaten edecegımı ettımmm hangı besıcı bu sartlarda hayvan alacak sut ısyle ugrasan buzasını satamazsa ne olacak bıde hayvancılıgı desdeklıyolarmıs gecmısde yaptılan polıtıkalar yukseltıııı hala neyın pesındeler ben anlamdım

  3. bu sitede bu fiyatları yannın ben varya taaaaaaaaa ……… ben izmirdeyim bütün kasaplar yerli hayvanı 17 tl den kesiyor çünkü burda kimse hayvanını kestirmiyor koskoca mezmahanelerde bile bir ibilemedin iki hayvan kesiliyor günde 4.000.000 nufusu olan bir il burası hesap edin ya seve seve sada si…… burdan herkeze sesleniyorum yemtanın içinde kemik tozu yokmu var ital hayvanın yemindeki kemik tozu ne peki domuz kemigi yedirin müslüman insanlara domuz etini şerefsizler bu italatı yapan dini istismar edenler allaha ne hesap verecek bakalım 80.000.000 insana haram yedirdiler

  4. Yirmi yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum hiç bu kadar mağdur olmamıştık.Hayvanlarımızı satamaz hale geldik derdimi anlatmak için arayorum yetkili yerleri kaçamak cevaplar alıyorum neymiş italin amacı et fiyatlarını düşürmekmiş tamam da 17 tl den 13 e düştüde neden hala marketlerde et 20-30 tl ye satılıyo bumu amacınız köylüden ucuza almak vatandaşa pahalıya satmak 7ye 8e hayvan kestirdiğimizde bu devlet nerdeydi ozamanda maliyeti bile değildi biz bu ülkenin vatandaşı değilmiyiz neden o zaman kim se hiç bi şey demedi ozaman birileri müdahale etseydi bu iş buralara kadar gelmezdi biz gerçekten mağduruz eğer devlet italatı durdurmasa işaatlarda amelelik bizi bekliyor.

  5. bu sitedeki et fiyatlarının tamamı yanlış sakın güvenmeyin izmirde dana 17 tl den kesiliyor hatta bu fiyata bile bezbaada günde 1 veya2 hayvan kesiliyor çünkü kimse hayvanını bu paraya satmıyor

  6. yine bende yazayım dedim arkadaşlar siz ya hesap bilmiyosunuz yada bilmemezlikten gelip fiyatları yanlış yorumlutyosunuz efendim besici bitti yok ıldu çığırıyosunuz et 14 veya 13 kesim kesen bunu alıp komisyoncuya götürüyo komisyoncu kasaba veriyo siz düşünün 15 veya 16 ve başlıyo maliyet kdv 1.20 veya 1.50 sonra kemik darası yüzde 20 olsa maliyet 15 den 3.oo tl kemik darası ne oldu kemiksiz et 20 tl ye mal odu arkadaşlar ette fire olur 200 kilo olan bir et dezgahtan kaç kilo çıkar paket ürün deyilki kölide 24 adet 24 adet satasın eeee hani kira hani işçi hani sigorta hani karın nasıl olacak bakıyorum etin fiyatı düşeli iki ay olmadı besici yem fiyatı yem fiyatı diyo kasp kaç ay çığırdı lokanta kaç ay çığırdı tüketiçi kaç ay çığırdı arkadaşlar kasap tezgahındaki eti hesap ederken maliyette hesaplan lütfen zaten et satamıyoruz son iki yılda kaç kasap kapattı veya iflas etti birde onun araştırmasını yapın lütfen şimdi hesap kasapları eleştiren arkadaşların

  7. Kasap senin de maliyetin var üreticinin de maliyeti var.Bu işlerin dönmesi için kar payı da lazım.O halde et fiyatları 25 Tl den aşağı olmaması lazım.
    Peki bu oy avcıları ne istiyor?
    Tüketici 15 tl den et yesin.Niye? çünkü ne iyi hükümet bak her şeyi ucuzlattı buna verelim oyları desinler diye. Nasıl olsa bu ülkede üretici çok az .herkez tüketici.Ama bu araç bir gün duvara toslayacak.Üretmeden tüketen toplumların halini tarih çok güzel anlatıyor.

    1. Mehmet bey, size katiliyorum.
      Yillardir surdurulen yanlis uygulamalar yuzunden ureticiler gittikce azaldi. Milletin cogunlugu zannediyorki hayvan yetistiriciligi cok kolay,fabrika usulu bir taraftan gonderirsin diger taraftan alirsin hazir urunu… ama gercek sudurki; hayvanin ruhundan,dilinden anlayan, icinde hayvan sevgisi olan insanlar yetistiricilik, uretim yaparlar, cogunlukla boyle insanlar cok az ile yetinebilen insanlardir.
      Ama son zamanlarda bu lanet olasi hukumet, ne kadar zor sartlar altinda var olma mucadelesi veren bu insanlarin cigliklarini gormezlikten geldi , buda yetmezmis gibi birde uretici ile tuketiciyi karsi karsiya getirdi, neredeyse bu insanlar birbirine dusmanlik beslemeye basladi.
      Bu durum nereye kadar devam edecek merak ediyorum, ALLAH herkese akil fikir versin.

  8. Şu önümüzdeki yıllarda daha çook kasap kepenk kapatır çook üretici batar Çünkü doğrudan ve dolaylı hortumcular bu ülkeyi iflah etmezler

  9. kasap kardeş pek ala şunu sorayım sana et fıyatları 28 tl cıvarıdayken et satışlarınız nasıldı şimdi fıyat düşünce nasıl oldu onu bana bıldırırsen sevinirim şu anda tüketim yok diye bağırıyar herkes peki neden niye yemez oldular birden bire tabiki siz kasaplar ithal ete rabet gösterdiniz hukumet kodoşlarının cebini doldurdu sizde onlara çanak tutu verdiniz bütün kasaplar camlarına yazsaydı bu mekana ithal et giremez diye başımızdaki öküzlerde bunu görürler ithalatıda bukadar sevimli yapamazlardı sizde ucuzlayınca çok satıcaz zannettınız evdekı hesap çarşıya uymadı bede sana şunu solıyem et tüketimi neden yok vatandaş bu gün hangı kasaba gitsem ithal et var diyor onun için et yemektende vaz geçiyor olay budur derhal camlarınıza yazın bu mekana ithal et giremez diye ama gerçek olsun birde şu solıyem meşhur koftecımız vardı geçen hafta bır tas kebaı yedım lezzet denen bırşey yok bu hafta kofte yedım nerde bızım meşhur koftecıcını oncekı koftesı yanından bıle geçmıyor bu nedemek kesın ıthal et kullanmaya başladı bırdaha ben orda et yemeği yermıyım asla bu tuketımide bu sebeplerden yok kardeşim sizler bızden cok bağırmanız lazım ithal etin durması için bunuda bılesın

  10. sayın geri zekalı hükümet kıredileri nıye hep zengilere veriyorsunuz geri zekalılar sımdıye kadar zenginlermı karsıladı bu memleketin et ihtiyacını fakırın bır ekmek kapısı vardı onuda elınden alıyorsunuz boyle adılık şerfsızlık olurmu bu fakırler olsunmu bırde şu var turkıyede 30 zengıne yaptıracaksınız bu işi sonra ne olucak adamlar ülkenın et piyasasını elıne alıcaklar eee sonra et fıyatları 25 tl değil 50 tl yede alamıyacak bu vatandaş avrupa sana hep et verıcekmı ordada tukenecek bırgun fakırler fıyat duşsede borcundan dolayı malını kestırmek zorunda kalıyor pıyasda tıkanıklık olmuyor ama bu işler zengının elınde olursa dayanma gucu olucak üç ay hayvanlarını kesıme cıkarmassa ne olur fıyatlar kaça katlıyacağı bellı olmaz ondan sonra hertarafları para olurtabıkı zızde payınızı alırsınız burdan adi kullar sizın için heryer ankara tasınızı taranızı toplayında hazıran ayından sonra def olun gidin yurtdışına ama bırgun iğne deliğinden geçıceksınız bunuda unutmayın yedıklerınız burnunuzdan çıkıcak

  11. ahmet kardeşe cevap bakın ben anadoluda küçük bir ilçede kasaplık yapıyom bizim ilçeye deyil ithal et başka ilden getirsek yemiyolar bu bir ikincisi bizim köylümüzde hiç kabahat yokmu herkes asgari ücretli büyük şehire gidiyo tarım işi yapan genç çok az inanın köylü arkadaşlar şehirliden daha çok rahat yaşıyo hep bu hükümete kabahat buluyosunuz arkadaşlar daha 1ay önce karkas et 22 olacak diyodu besici 22 olsaydı 25 beklerdi biz millet olarak aç gözlüyüz haaaa birde 15 günde 15 yasa yı ne çabuk unuttuk tarım ülkesi olmayacağız sanayi ülkesi olacağız dedik ve bu yasayı çıkaran hükümet nerelerde bunlarda hatalıysa elbet giderler bence bu hükümet önlem almada geçikti bir kere süt tozu ithalini durdurun süte teşvik verilsin eğer köylü süt üretimi yaparsa ister istemez dana olacak dolaysıylada bizde üretim oldumu bize istediği kadar ithal et gelsin bizde fiyat aynı oldumu o et ithalatcıları et ithal edemez çünkü talep olmaz biraz besiçimiz kendi çarkını döndermesi lazım

  12. 10 senedir ülkeyi yönetiyorlar hala çözüm bulacazzzzzz diye konuşuyorlar neyin çözümünü bulacan millet iflas etti sen hala çözüm bulacak ticareti bitirdiler köylüyü bitirdiler hayvancılık iflas yaptır kendi adamlarına inşaat o ye baba ye ……..ormanlar talan fabrikalar yok pahasına satıldı……. yeni bir tek fabrika yapan yok……bağırmakla yönetiyor muhalefete sataş yahu sen hesap verecen iktidar sensin neye şikayet ediyorsun herşeyden o zaman yapamıyorum de çekil bundan kötüsü zaten yok………

  13. 30 dönüm yonca eksem 25 ineğin ihtiyacını karşılarmı arkadaşlar yoksa arpa mı ekeyim yardınlarınıza ihtiyacım var yeni başldım bu işe 🙁

  14. ömer bey kardeşim zor bir meslek seçmişsin kendine bizim sesimizi sıkıntılarımızı keşke okusaydın olan olmuş artık sadece arpa ve yoncayla bu iş olmaz hayvanın ihtiyacı olan her şeyi ögrenmen gerek hayvan hastalıkları tedavi yoları hakkında bilgi sahibi olman gerek tabi bunlarda yeterli değil mesleki tecrübe bu önemli kayıp oldukça bunu kazanırsın birde hayvan piyasası ile ilgilenmen gerekecek bunlardan daha fazlası gerekecek sana ama yinede yılma üret üretebildigin kadar üretmek kutsaldır hayatta başarılar………

  15. YÜKSEL kardeşim köyde büyüdük az çok biliyorum bu işi yan iş olarak yapacam aslında komşumuz uğraşıyordu bu işlerle adam son dönemdeki yemlerdeki pahalanmalar falan işte süreci biliyorsun güzelim ineklerini kestirecekti ben kıyamadım bence o hayvanların kesilmesi vatana hıyanet olurdu ve bu işe bulaştık üç ay oldu fena da gitmiyor ama yaz zor geçecek gibi düşüncelerini beklerim bu konuda yardıma ihtiyacım var….

  16. ömer bey yan iş olarak yapmanızın size avantajları kadar dezavantajlarıda olacaktır asıl kazancınızla havan masraflarını finanse edebilirsiniz fakat ikisinede alaka göstermek zorundasın bü gün ekecegin yoncanın sana pek bir fayda saglayacagını düşünmüyorum eğer arazinde sulama imkanın varsa mısır ek 15 dönümünü silaj 15 dönümünü tane olarak kullan tam ekim mevsimi saman ihtiyacının büyük bölümünüde karşılar tane mısırıda diğer yemlerle verirsin yonca ilkyıl problemli dahasonra rahat edersin arpa ekme şansın önümüzdeki sezon ama arpa sezonunda arpa almayı ihmal etme katkılar vitaminler falan gerisi sana kalmış araştırmalarını yapıp kararı kendin vereceksin fazla kar hedefleme dünya besicisi hayvan başı 20 avro kazanıyor ama 100 000 baş hayvanla yonca yetiştirmekte hem işcilik hemde maliyeti yüksek satın alırsan pek fazla zarara ugramassın diye düşünüyorum hayırlıçalışmalar……..

  17. yüksel bey anladığım kadarı ile hayvancılık sektöründe deneyimli birisiniz bilginize danışmak istiyorum. Son 3 yıldır hayvancılık sektörü çıkmazda ve bu işe giren herkes zarar ediyor. fakat tüik verileri ve tarım bakanı hayvan sayısının arttığını ve ülkenin ilerleyen günlerde hayvan ve et ihraç edeceğini iddia ediyor. Sizce bu iddianın doğruluk payı nedir, gözlemlerinize göre hayvan sayısı artıyormu yoksa kriz nedeni ile azalıyormu, Bu sektörde yatırımı bulunan arkadaşlar daha ne kadar dayanacak, damızlık hayvanların kesime gönderilme oranı nedir, sektörü terk etme oranı ilerleyen günlerde artarmı ve ithalat tamamen durdurulursa (hükümetin bu yönde bi insiyatif kullanacağını düşünmüyorum deli dana vs. hastalık nedeni ile mecburi olarak ithalat kesilebilir) et fiyatlarının ne kadar bi fiyata tırmanacağını düşünüyorsunuz

  18. sağol yüksel bey inşallah bu hükümete inat yapacağım bu işi birde süt koymak için dopolar varmış soğutucu nerden temin edebilirim süt biirlikleri falan mı veriyor bilginiz var mı aceba soğuk süt daha karlıymış diyorlar..?

  19. dediğiniz gibi bu sektörde ben dahil herkes zarar ediyor etmese bile çok cüzzi kar payıyla çalışıyor gönül isterki herkes hak ettigini alabilsin gönül isterki az gelirli isanların sofralarına et girsin ama bu girdilerle ve bu işten hakkının fazlasını bekleyenlerle zor gibi görünüyor türkiyedeki hayvan sayısı arttı haliyle bunca ithalatın sonucu bu olsa gerek ben besici olarak karkasın kg fiyatının bir iki puan daha artarsa yeterli olacağı kanatindeyim girdi maliyetleri aynı kalırsa kimsenin zarara uğramayacagını sanıyorum ama tarım girdileri yüksek mazot gübre ilaç vs tarımla ugraşan insanlarda malını pahalı satma peşinde değil alın terinin karşılıgını alabilmenin peşindeler yani bu işin kökü biraz derinde gibi gemicilerin mazotundan çiftçiye verilmesi maliyeti biraz düşürür ve bunun gibi daha bir sürü sayamadıgım şey büyük çaplı işletmeler köylünün birleşmesi hepsi bizim yapabileceğimiz şeyler aslında ama kimse kılını kıpırdatmıyor hazırı almak daha kolay ama yazık hepimize bence hayvancılık dışa bağımlı kalmasın istiyorsak tüm zorluklara tüm engellere rağmen üretimden vazgeçmemek her üretimle ülkemizi daha ilerilere götürmek vatanı seviyorsak yapmamız gereken budur……………

  20. ömer bey sütünü satacagın dürüst kişiler varsa soguk depolara lüzum yok hele sizin çapınızda bir işetme için ilerleyen yıllarda hayvancılıktan kazanacağınız paralarla temin edersiniz ilk önce maliyetini ve size sağlayacağı karı hesaplayın işletmenizi büyütmeye karar verirseniz herşey yerine oturur zamana bırakın bence hijyenne dikkat ederseniz sütünüzün kalitesi düşmez hemde hayvanların meme problemleri önlenmiş olur kolay gelsin……

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir