Daha önceleri de, et fiyatı yükselince et, canlı hayvan fiyatları yükselince hayvan, kurbanlık fiyatları yükselince koyun, sığır, fabrika yemi için girdi sıkıntısı çekilince mısır, soya ve küspe, damızlık kıtlığı çekilince koyun, keçi ithal etmiştik.
Koskoca Türkiye’de ot saman kıtlığı yaşanır mı? Yaşanır. Tarım uzmanlarının verdiği bilgiye göre 14 milyon hektara yakın meramız olmasına rağmen bunun 2 milyon hektarını değerlendirebiliyoruz.
Tarım uzmanı, tarım ekonomisi yazarı Ali Ekber Yıldırım, sap saman ithalatını değerlendirirken şunları söylüyor:
1- Ot ve saman ithalatı günü kurtarır. İthalat kısa süreli olarak fiyatı aşağı çekebilir ama sektöre yarardan çok zarar verir.
2- Geçmişte pek çok örneğini gördük. Ülkenin kaynaklarını kullanmak yerine iç piyasayı ithalatla terbiye etmenin faturası çok ağır oluyor.
İthalat üretimi caydırıyor
Örnek: Canlı hayvan ve et ithal ettik. İthalat, yükselen et fiyatını kısa süreli olarak aşağı çekti. Fakat, besicilerin iflasına neden oldu. Ülkenin 2 milyar dolardan fazla parası ithalata gitti. Ot ve saman krizi ile sektör yine çıkmaza girdi. Süt hayvanlarının yeniden kesime gitmesine neden oldu. Hayvanlarımıza yepyeni hayvan hastalıkları bulaştı. İnsan sağlığına verdiği zarar henüz bilinmiyor. Canlı hayvan ve et ithalatı, ülke hayvancılığını kurtarmak bir yana daha büyük bir darboğaza sürükledi.
3- Ot ve saman ithalatı ile ülkeye yeni hayvan hastalıklarının girmesi kaçınılmaz. İthalatla üç kuruşluk fiyat indirimi sağlayalım derken ot ve samanla gelecek hastalığın zararı çok büyük olacak. İklimi her türlü tarımsal üretime uygun olmasına karşın toprakları boş kalan, insanları işsiz ve yoksul olan Türkiye, ot ve saman ithal etmek zorunda kalıyorsa hayvancılık politikasının ciddi olarak sorgulanması gerekmez mi?
Tek suçlu bakanlık değil
Ali Ekber Yıldırım bunları söylüyor. Sonra da ekliyor: ”Asıl sorunun yüksek girdi maliyetleri olduğu hep gözden kaçırılıyor. Günübirlik politikalarla üretim değil ithalat destekleniyor. Fakat bu işin tek sorumlusu Tarım Bakanlığı değildir. Saman ithalatı için Hükümet’in kapısında sıraya giren hayvancılık örgütlerinin yöneticileri, kooperatif yöneticileri, ithal samanla hayvanlarını doyurmak zorunda kalan yetiştiriciler, çözümü ithal yemde bulan yem sanayicileri de ülke hayvancılığının bu noktaya gelmesinde sorumluluk taşımaktadır.
Hayvanı ithal edeceksiniz. Hayvana yedireceğiniz ot ve samanı ithal edeceksiniz. Kurbanda keseceğiniz kurbanlık hayvanı bile ithal etmeye mecbur olacaksınız. Yetmedi halkınıza ithal et yedireceksiniz. Sonra da, “Türkiye dünyanın yedinci, Avrupa’nın bir numaralı tarım ülkesi” diyeceksiniz.”
Sayın okuyucularım, diyelim ki, bilgisayar üretecek eğitilmiş insan gücüne, teknolojiye, sanayi altyapısına sahip değiliz. Diyelim ki hayvancılık yapmayı unuttuk… İyi de, dağdaki, ovalardaki samanı, otu da toplayamayacak kadar mı tembelleştik?
Tekrar başa dönelim. Tarım ve hayvancılık politikaları çok önemlidir. Bu politikalarda devamlılık-istikrar çok önemlidir. Günü kurtarmak için, tüketiciyi mutlu etmek için, ithalat kapısı açılıp-kapatıldıkça, içeride üretim sistemi çöküyor. Ciddi üreticiler dükkan kapatıyor. Bunu görelim, bilelim.
Paylaş :
çifçi mazot pahalı gübre o su b u nasıl eksin biçsin herşey pahalı hayvan yetiştiricileri napsın yem pahalı hemde çok pahalı siz bu yazıları boşa yazmışsınız suanda et satış fiyatı dana için söylüyorum çok düşük ve acilen yükselmezse bu işi küçük çaplı yapanlar bitecek bu sene kimse bu işi bidaha yapmaz tabi sizin istediğiniz bu galiba sadece büyük üreticiler kalsın belkide boş laflar karın doyurmuypr türkiyedeki toprakların çoğu kullanılmıyo devletin yaptığı sıfır faiz kredi destek herkes battı beeeeeee kimse bişe kazanamıyorrrr anlamıyonuz mu artıkkkkk amk.
güncelleyin artık et fiyatlarını bir hafta oldu ??????????
Maalesef ülkemizdeki çoğu mera komisyonsuz şekilde atıl vaziyette duruyor köy muhtarlarıyla komisyon kurulması ve meralardan ucuza kaba yem temini için kullanılması yönünde yaptığımız ikna konuşmalarında da bir netice alamıyoruz. Kim ne derse desin bu ülke insanı tembelliği yüzünden kendi ipini kendi çekiyor
Ben Meksika yem üreticisi duyuyorum. Biz hindi yemi ihraç edilmektedir, ilgilenen rj_logistica@hotmail.com mail gönderin
besici kardeş dışardan hayvan ithal ediyolar ülkemizde 3 kuruş kazanmaya çalışan vatandaşların bırak kazanmayı zarar etmesine neden oluyolar kim ne eksin biçsin bu işi kim yapar hangi akıllı yapar bu ülkede çakallar ülkesi burası kimse hakkını alamıyor bırak almayı zarar ediyor kim ne eksin biçsin çifçiliği öldürdünüz be sıfır faiz kredi veriomuş …KÜFÜRE HAYIR…. bu ülkede arkası olan kazanır zengin kazanır
besici kardeş dışardan hayvan ithal ediyolar ülkemizde 3 kuruş kazanmaya çalışan vatandaşların bırak kazanmayı zarar etmesine neden oluyolar kim ne eksin biçsin bu işi kim yapar hangi akıllı yapar bu ülkede çakallar ülkesi burası kimse hakkını alamıyor bırak almayı zarar ediyor kim ne eksin biçsin çifçiliği öldürdünüz be sıfır faiz kredi veriomuş hükümet s……. bu ülkede arkası olan kazanır zengin kazanır
Celil Ilingi sana sonsuz teşekkür ve desteklerimi sunarım kardeşim.tarım ve hayvancılıkla uğraşanların kanarya sevenler derneği kadar bile sesi çıkmıyor.köyler boşalıyor bakalım şehirliler ne yiyecek
Hükümet ot ve saman ithalatını başlatacağını söylemiş. Ülkeye saman veya sap girişi olmuş mu olmuşsa kaç tl’den üreticinin eline geçecek ? Bulunduğum bölgede ezme arpanın kilogram fiyatını 76 kuruşa alıyoruz. Aynı hükümet arpa ithalatını da yapmayı düşünüyor mu, düşünmüyorsa biran önce düşünmye başlasın Batııyooooooooooruuz.
Et fiyatlarının düşmesine sebep olarak ithal et ve canlı hayvan girişlerinin olduğu söyleniyor. Muhakkak ki etkisi vardır. Yalnız bulunduğumuz bölgede (Hatay) savaşıda fırsat bilerek inanılmaz derecede ve miktarda kaçak et ve küçük, büyük baş hayvan girişi yapılmaktadır(Tüm iç piyasaya yetecek kadar). Yetkililerin bir an önce buna dur demesi gerekmektedir.
bütün bunlarınTEK SORUMLUSU HÜKÜMETİN VE BAKANLIĞIN TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKASIDIR. ÇÜNKÜ HÜKÜMET ÇİFTÇİYİ VE BESİCİYİ BATIRIP YOK ETMEK İSTİYOR. ÇİFTÇİ VE BESİCİ PARA KAZANAMIYORSA TABİKİ İŞİNİ BIRAKIR. ÜRETİM YAPMAZ. ESNAF ZARAR EDİYORSA DÜKKANINI KAPATIR. SANAYİCİ ZARAR EDİYORSA FABRİKAYI KAPATIR. HÜKÜMET SİNDİRE SİNDİRE TARIM VE HAYVANCILIĞI DIŞ SERMAYEYE PAZARLAMAKTA YERLİ ÜRETİMİ BİTİRMEKTEDİR. VATANDAŞIMIZDA TRENE BAKAR GİBİ BAKMAKTA NELERİN OLUP BİTTİĞİNİ ANLAMAYA ÇALIŞMAKTADIR. ANLADIĞINDA HERŞEY BİTMİŞ OLACAKTIR TABİ. İŞİNİ BİTİREN KESESİNİ DOLDURAN ÇEKİP GİDECEK BAŞKA KESE DOLDURMAK İSTEYENLER GELECEKTİR. ALLAH İDARECİLERE VE VATANDAŞLARIMIZA BASİRET GÖZÜYLE GÖRMEYİ NASİP ETSİN YOKSA GİDİŞATIMIZ HİÇ İYİ DEĞİL. selamlar
ithal ot var, İthal saman var, İthal Et var, İthal yem neden yok ?
Yemlere müdahale edilmeli
yem rasyonunda kullanılacak hammadde fiyatları arpa 620 buğday 650 mısır 750 kanola 860 pamuk ksp 700 ayçiçek ksp 750 kepek 720 tuz 200 mermer tozu 80 vit kg fiyatı 6000 maliyeti ise şu andaki işcilik dahil fiyatı 36.5 tl . herkez kendi yemini kendi üretsin. çokda zor değil bir zooteknis den yardım alarak bu iş yapılabilir. üreticiler olarak gerçekten zor durumdayız.süt fiyatının acil olarak artması lazım !…. 1 kg süt 1.5 kg yem alacak şekilde fiyatlar dengelenmeli..sesimizi hiçmi duyan yok….
bizim milletimiz tembel ama üretmedigi için degil o kadar çifçilik hayvancılık yapan var ciddiye alan bi bakanlık yok gelin ankarada toplanalım bakalım meclisin önünde bi ciddiye alınalım artık bu artık boyle burda konusmayla olmuyo
allah akıl versin
Bu ülkeyi rusya abd yunanistan falan işgal etsede batsa keşke bu ülke en azından belemiş 2023,de 2023 ne olacaksa.ESKİŞEHİR KAYMAZDA altın madeni war ama çıkarmak yasakmış elin abdlisi çıkartıyor.diyorlarki büyüyoruz böylemi buyuyoruz.
yokmu bu çiftçiyi hayvancıyı örgütleyecek bir kurum bune sahipsizlik bok içinde çalışırken bizlere sahip çıkmayanlar maaşlarını saymadan alıyorlar hayvanlar aç bende açım aç adamın neler yapacagını düşünün ve hayvancılık yapanlara sahip çıkın
bakanlık ithal malı doldurdu buna ne yem nedede saman yetiyor. şimdi buna care arıyor.bu malı satacak ülke arıyor.besicide köylüde perişan.
türkyde hayvancılık bitmiş diyoruz yani burda bitmeyen ne varki insanları makarna pirinç ve toz kömüre muhtaç yani kendilerinin istediği tip insan konumuna getirmeye çalışıyorlar bu insanların bu ülkede anguslar kadar değeri yok çünkü anguslar dışardan geliyor.
bunların aklı fikri dşarda yurtdışı gezilerinde süt dökmüş kediler içerdeyse aslanlar gibi kükrerler halkın bunlardan beklentileri ne olabilirki.ama halkımız hala bunlarda medet umuyor.
yok hayvancılık bıtmıs de su bıtmıs bu bıtmıs hadı ordan benım turk mılletım.allah korun oyle bı sey olsa bırbırınızı yersınız valla.sukur hıc yok demırel ınonu özal tansu hanım tayyıp bey yok su yok bu bu ınsanların hepsıde bu memlekete çivi cakmış insanlar ıyı yada kotu herkesın ayrı sıyası goruslerı olabılır ama bızım toplum bu kardesım ağlamak var da ağlıyor yok da ağlıyor ne deyım baska ben sıze….
allah ne muradı varsa versin sayın başbakanın saman istedik anında getiriverdi…saolsun
uşak eşme de kendimden yetişme gebe ve gebe olmayan satılık düve vardır ilgilenenler telefonla irtibata geçebilir 05353148709
umutsuz bir hayvancılık yapılması zor bir iş kimse farkında degil ucuz et yemek amaç ezilin besici ezilmeye devam ederse hayvancılığa devam edemez ucuz et yemek hayal 10 yıl evvel 20 kg süt bir cuval yem alıyordu varın bu günü siz hesaplayın risk altında yapılan bir iş para kazandırmıyor denebilecek kadar getirisi azalmış dayanın besici arkadaşlarım öleceğimiz gün yakın yarın herşey bitmiş olacak hepimize kolay gelsin……….
saman ithal ettinizde ne oldu fabrıkalar zengin oldu,400kg balyaya 300 tl diyor değişen bisey yok arkadaşlar 25 kg balya yine 20tlye geliyor.