Naimoğluları:Hayvancılar tarihlerinde olmadığı kadar zor durumda

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, hayvancıların tarihlerinde olmadığı kadar zor günler geçirdiğini, hayvancıların yıllardır ürettiği hayvanları pazarlayamaz duruma geldiğini savundu.
NAİMOĞLULARI, SÜTEK’TE YAŞANAN SIKINTILARIN DERHAL GİDERİLMESİ VE İŞTEN ÇIKARILAN 4 KİŞİNİN İŞE GERİ ALINMASINI İSTEDİ
Naimoğluları, bugün düzenlediği basın toplantısında, günlerden beridir Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre’nin ve hükümetin hayvancılık konusunda yaptıklarını incelediklerini ve sektörün nereye götürülmek istendiğini izlediklerini kaydetti.
SÜTEK’te çalışan 4 kişinin işten çıkarılmasını da eleştiren Naimoğluları, Kurumdaki sıkıntıların, kargaşanın derhal giderilmesini istediklerini vurguladı.
Naimoğluları, “Bakanlığın ucuzluk politikası veya ucuz politikaları, denetimin nerede yapılması gerektiğini bilmeden rantı elde edenlere daha fazla rant elde ettirerek, hayvancıları 2000’li yılların gerisine götürdüğünü” ileri sürdü.
“TÜK KURTARILACAK DİYE HAYVANCI ZOR DURUMDA BIRAKILIYOR”
Naimoğluları, “İthal etin durdurulacağını söyleyerek tamamen koydukları fonla para alma kavgasına girip Toprak Ürünleri Kurumu’nu kurtarmak amacıyla hayvancıyı zor durumda bırakmışlardır” dedi.
Bugün ülkeye akıl almaz miktarda ithal et geldiğini, gelen etin ise ülkeye ne şekilde geldiğinin bilinmediğini savunan Naimoğluları, hayvancının canlı et fiyatlarını yüze 15 aşağı çekmesine rağmen, halkın yine eti ucuza alamadığını söyledi.
Bu uygulamadan hem üretici, hem tüketicinin çok zarar gördüğüne işaret eden Naimoğluları, birlik olarak etin ucuzlaması,  ithal etin yasaklanması, kaçakçılığın önlenmesi için yapılması gerekenleri bakanlığa bildirdiklerini belirtti.
TÜK’ün kurtarılması isteniyorsa, Maliye Bakanlığı’ndan, devletten alacağı olan 14 trilyonun ödenmesi gerektiğini ifade eden Naimoğluları, “TÜK’ü, hayvancı batırılarak, fon konarak, canlı hayvan fiyatları aşağı çekilerek kimse kurtaramaz. Fonları destekliyoruz, ancak fonların direkt olarak hayvancıya verilmesini, canlı hayvan fiyatlarının aşağı çekildiği bu günlerde hayvancıların desteklenmesini talep ediyoruz” dedi.
Dengelerin korunması amacıyla ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyleyen Naimoğluları, üretici ve tüketici korunmadan, denetim yapılmadan ithal et getirilmesine izin verildiğini, ithal etin de market ve kasaplarda yerli et fiyatına satılmasına izin verildiğini söyledi.
Öte yandan süt konusunda yaşanan sıkıntılara da dikkat çeken Naimoğluları, ilk defa süt fiyatlarının Türkiye’deki süt fiyatlarının altına düştüğünü kaydetti.
Yıllardır ülkede çiğ sütün fiyatının arttırılmaması için mücadele ettiklerine dikkat çeken Naimoğluları, “gelinen aşamada gördük ki Güneyde çiğ sütün fiyatı 100 kuruş, Türkiye’de 90-95 kuruş, bizde ise 84 kuruşta kaldı” dedi.
Hayvancıların aldıkları yemin pis olduğunu da ifade eden Naimoğluları, hayvancıların hayvanlarına toprak yedirdiklerini, çiftçiden alınan arpaların tarlaya dökülmesi nedeniyle yemlerin içinde toprak ve her türlü pisliğin bulunduğunu savundu.
Bir yandan süt fiyatlarında olan düşüklük, bir yandan hammaddeye gelen zam, arpada olan olumsuzlukların süt verimini yüzde 30-40 oranında aşağı çektiğini ifade eden Naimoğluları, süt fiyatlarındaki dengesizliğin büyük bir sıkıntı doğurduğunu söyledi.
Birliğin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’na önerilerini de açıklayan Naimoğluları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre’nin hayvancının mı, yoksa memlekete rant sağlayanların mı yanında olduğunu açıklamasını istedi.
BAKAN TÖRE’YE ÇAĞRI
Bakan Töre’den insanları partileri ya da düşüncelerine göre ayırmamasını istediklerini de  ifade eden Naimoğluları, Bakan Töre’ye, birlik başkanlarının düşüncelerine saygılı olma, işbirliği içinde çalışma çağrısında bulundu.
Naimoğluları, Bakan Töre’yi sağduyuya, birlik beraberlik içinde çalışmaya, üreticinin sorunlarıyla ilgilenmeye, SÜTEK’ten işten atılan 4 kişinin işe alınmasını sağlamaya ve oturduğu makamın “devletin makamı olduğunu unutmadan” hareket etmeye davet etti.
Hayvancıların sıkıntıları ve sütteki sıkıntıların kendilerini daha da zora soktuğunu belirten Naimoğluları, hayvancıların artık sabrının tükendiğini, sorunların çözümlenmemesi halinde hayvancıların daha ağır tedbirler alacağını sözlerine ekledi.
TAK

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir