Ramazan öncesi vatandaş, kırmızı etin fiyatının artmasından endişeli. Sektör temsilcileri ise et fiyatlarının normal seviyelerde tutulması için bakanlığın tedbir alacağı görüşünde. Et Balık Kurumu (EBK) da Ramazan’a bir kaç gün kala 10 bin 500 ton canlı kasaplık sığır alım ihalesine çıkacak.
İthal etin piyasaya arzıyla gerileyen et fiyatları, et ithalatındaki gümrük vergisinin, yüzde 75’e yükseltilmesi ve üreticiye verilen teşviğin kaldırılmasının ardından yükselişe geçti. Geçen yıl 15 liraya kadar gerileyen kıymanın kilosu yeniden 24 liraya çıktı.
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayında şartların çok fazla değişmeyeceğini söyledi. Temmuz ayında hayvan başına verilen 300 liralık teşviğin kaldırıldığını, karkas ete uygulanan gümrük vergisinin de yüzde 75’e yükseldiğini anımsatan Yalçındağ; “Bunun bir dalgalanma etkisi oldu. Bir miktar fiyatlar yükseldi. Ama olması gereken bir fiyat var ortada. Eğer siz sürekli ithalatla içeri fiyatlarını baskı altına alırsanız, bu sefer içerideki üreticiler çalışamaz hale gelir. Bunları da düşünmek gerekiyor. Önümüzdeki günlerde başka alınan tedbirler de açıklanacak. Gene ortalık sükunete dönecek diye düşünüyoruz. Ancak tüketici aleyhine çok fazla bir gelişme beklemiyoruz. Teşviğin kaldırılması ve verginin yükseltilmesi bir olumsuz hava estirdi piyasada. Ama yine çalışmalar yapıldı.Tekrar normale döneceğini düşünüyoruz.” dedi.
HERKES YAPTIĞI İŞTEN KAZANMALI
Türkiye’de süt fiyatlarının belirli bir noktada tutulmadığı sürece et konusunda bir başarı sağlanamayacağına işaret eden Yalçındağ şunları söyledi: “Sütün olması gereken rakamlarda tutulmasını istiyoruz. Gerekirse devlet stratejik önemi olan yerlerde süt işleme tesisleri kuracak. Hayvancılık açısından süt fiyatları çok önemli. Süt para etmezse inek olmaz. İnek olmazsa yavrusu olmaz. Yavrusu olmazsa et olmaz. Her işi yapan da işinden geçinmek zorunda. İşinden zarar eden insan da bir süre sonra tükenir ve işini yapamaz hale gelir. Bunun yanı sıra yok olma noktasına gelen koyunculuğumuzu da canlandırmamız lazım. Büyükbaş hayvancılığa bir destekte küçük baş hayvancılığı canlandırarak oluşturmak durumundayız. Alternatif olarak bizim Osmanlı’dan gelme geleneklerimizde damak tadımıza uygun kullanılan bir et türü var. Kuzu eti. Bunun da Türkiye’de üretiminin arttırılması lazım. Siz inek sayısını arttırdığınız zaman zaten süt fiyatları yerlerde sürünüyor. Bir alternatif oluşturmak durumundasınız.”
Küçük işletmecilerin ithal ete rağbet göstermediğini anlatan Yalçındağ; “Buna sanayici kesimi, sucuk, salam, sosis üreticileri, büyük yemek fabrikaları ve zincir mağazalar ile Et Balık Kurumu ilgi gösteriyor. Küçük esnaf için uygun değil. Biz yerli ürünleri halkımızı sunmaya çalışıyoruz. Ona da devam edeceğiz. Bizim için önemli olan yerli üretimin tüketimimizi karşılayacak oranda olması.” şeklinde konuştu.
“ET FİYATLARI DÜŞECEK”
Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal ise et fiyatlarının son günlerde tırmanışa geçtiğini söyledi. Bakanlığın tedbir aldığını ifade eden Kobal şunları dile getirdi: “İthal ete uygulanan vergi yüzde 75’e çıkmıştı. Onu yüzde 50’ye düşürüyorlar şimdilik. Gerekirse daha da aşağıya düşecek. Kasaplık gelen hayvanlardan yüzde 30 gümrük vergisi alınıyordu. Onunda yüzde 15’ini kaldırıyorlar. Bugün yarın açıklanmasını bekliyoruz. Eğer vergiyi yüzde 15’e çekerlerse kesilmek için canlı hayvan gelir. Onun fiyatlara çok büyük olumlu etki yapacağına inanıyorum. Vatandaşımıza Ramazan da ucuz et yedirmeye devam edeceğiz. Hükümet bunda kararlı zaten.”
Kıymanın kilosunun 23-24 liradan satıldığını belirten Kobal, fiyatların 20 liraya kadar düşebileceğini dile getirdi.
Öte yandan EBK da 27 Temmuz’da 10 bin 500 ton canlı kasaplık sığır alım ihalesi yapacak.
Paylaş :
Ya siz ne biçim insansınız ? sizi besi damlarına sokup gübrenin içinde çalıştırmak lazım.size ne söyleyeyiöm bilmiyorum ki ne yapsın bu üretici hiç para kazanmasınmı ucuz et ucuz et ucuz et. ya maliyet niye ucuz değil. alışmışsınız dışardan ucuza alıp pahalı satmaya .sizin gözünüzü toprak doyurur ancak toprak
ALLAH aşkına hükümete ve tüm yöneticilere sesleniyorum gelin bir besicinin halini düşünün zaten bir tosunun maliyati göz önünde etin kilosunu maliyeti 17 liradır bunu hangi akılsız adam dışarıda 12 tl kilosu gelirse ben bir besici olarak niye besleyim kardeşim.. bende dışardan alırım bu besiciliği bırakırım. ve dışarıya bağımlığımız devam eder. bu kendi pazarımızı bitirir kendi iç piyasamız oturmadan da kesinlikle piyasamız düzelmez.. hükümetimiz bu işi çocuk oyuncağı yapmış. bak fiyat biraz normale dönerse dur diyor yine dış kapıları açar sen besiciyi bitiririm diyor. elinizi vicdanıza koyun gerçek besicileride düşünerek karar verin…
tamam halkımız ucuz et yesin ama bu besiciliğide böyle yaparakda ucuzlatmayın yemin çuvalı 35- 36 tl yoncasını slajını saymıyorum ufacık buzağı olmuş 1500 tl bir sene bak emek harca yapacağı 2500 – 3000 yazık günah birazda üreticiyi düşünün bu politika böyle devam ederse üç beş kişinin eline bakar kalırsınız ondan sonra ucuz et değil pahalısınıda bulamayacaksınız