Birlikten yapılan açıklamaya göre, iki ülkede de karkas kuzu etinin kilo fiyatı aynı iken canlı oğlak fiyatı kilo başına KKTC’de 1.50 TL daha ucuz.
KKTC’de karkas inek etinin kilosu 12 TL’den satılırken Güney Kıbrıs’ta karkas inek etinin kilosu 9 TL’ye satılıyor. KKTC’de1 kilo dana eti 28 TL’ye satılıyor, Güney Kıbrıs’ta dana etinin kilosu 25 TL.
Karkas dana etinde (1 kilo) iki ülke arasında 1 TL’lik bir fark var. KKTC’de kilosu 15 TL’ye satılan dana eti Güney Kıbrıs’ta 14 TL’ye satılıyor. Karkas kuzu etinin kilosu KKTC’de 22 TL, Güney Kıbrıs’ta da 22 TL. Karkas oğlak etinin kilosu KKTC’de 18 TL’ye satılırken Güney Kıbrıs’ta 22 TL’ye satılıyor. Güney Kıbrıs’ta canlı kuzu ve oğlaklarda kilo fiyatı 11.5 TL iken KKTC’de canlı kuzunun kilosu 12 TL, canlı oğlak fiyatı ise 10 TL.
Naimoğluları: Et kaçakçılığı eskiye nazaran azaldı
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki et fiyatlarının dengelendiğini belirterek buna bağlı olarak KKTC’ye Güney Kıbrıs’tan kaçak et getirme denemelerinin de geçmişe nazaran daha az olduğunu kaydetti.
Naimoğluları, aradaki fiyat farkının dengelenmesine bağlı olarak halkın da artık et alışverişini Güney Kıbrıs’tan yapmadığını belirtti.
Et kaçakçılığının tamamen bitmemesinin ise suçu işleyen kişilere uygulanan cezaların yeteri kadar caydırıcı olmadığından kaynaklandığını savunan Naimoğluları, “İki ülke arasında et fiyatları döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak dengelendi. Eğer bu dönemde ülkeye kaçak et getirilse bu niteliksiz inek eti ya da domuzdur. Kaçak et olayının önüne tamamen geçebilmek ise tamamen yasalarda ve uygulanan cezalarda yapılacak düzenlemeler ile mümkündür” dedi.
Mustafa Naimoğluları, “Kaçak et işini meslek edinenler ne yazık ki bu yöndeki icraatlarına devam ediyorlar. Bu insan sağlığını düşünmeyen ve amacı tamamen rant sağlamak olan kişiler ciddi şekilde cezalandırılmalıdır. Et kaçakçılığına dair ciddi önlemler alınmalıdır” diye konuştu.
Akbıçak: Alan da satan da ağır cezalandırılmalıdır
Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, insan sağlığını hiçe sayan bazı kişilerin Güney Kıbrıs’tan niteliğine ve kalitesine bakmaksızın uygun fiyata aldığı etleri KKTC’ye kaçak olarak ve sağlıksız koşullarda sokmaya çalıştığını ve ülkeye kaçak olarak et getiren kişilerin ciddi şekilde cezalandırılması gerektiğini kaydetti.
KKTC’de bu dönemde kesimlik hayvan bulmada sıkıntı yaşandığını belirten Akbıçak, ülkeye kaçak et sokulması olaylarının son zamanlarda daha da arttığını ifade etti.
Halil Akbıçak, “Bugün bu suçu işleyen kişilere cüzi miktarda para cezası kesiliyor. Oysa bu tarz iş yapan kişilerin hapislikle aynı zamanda yüksek para cezası ile cezalandırılması, eğer kişi kasap ise meslekten men edilmesi, dükkanının kapatılması gereklidir. Ceza ancak bu şekilde caydırıcı olur” diye konuştu.
Akbıçak, ülkeye kaçak getirilen etleri satın alan kişi veya işletme sahiplerinin de ağır biçimde cezalandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Çobanoğlu: Cezalar makul
Gümrük ve Rüsumat Dairesi Müdürü Mustafa Çobanoğlu, Metehan Kara Kapısı’ndan 4 Kasım 2015 tarihinde Önder Cankara isimli kişi tarafından KKTC’ye kaçak sokulmak istenilen 200 kilo etin dana eti olduğu belirtti. Cankara’nın söz konusu eti, Girne’de faaliyet gösteren bir restoran için restoran işletmecisinin talebi üzerine ülkeye sokmak istediği yönünde ifade verdiğini kaydeden Çobanoğlu, yasa gereği cezanın suçu işleyen kişiye yani Önder Cankara’ya kesildiğini ifade etti.
Ülkeye kaçak mal getirmek isteyen kişilere kesilen para cezalarının ise makul olduğunu savunan Çobanoğlu, yasaya göre kaçak getirilen malın kıymetinin en çok üç katına kadar para cezası kesilebileceğini, ceza kesilirken kaçırma şekli ve olayın tekrarının olup olmadığının göz önünde bulundurulduğunu söyledi.
Çobanoğlu, “Önder Cankara, ifadesinde etin dana eti olduğunu ve kilosunu 4.5 Euro’ya aldığını beyan etti. Ayrıca Cankara ifadesinde söz konusu dana etini Girne’de faaliyet gösteren bir restoran için getirdiğini bunu restoran işletmecisinin talebi olduğunu belirtti. Ancak yasaya göre suçu işleyen kişi cezalandırıldığından para cezasını Önder Cankara’ya kestik. Uygulanan ceza miktarı ise yasaya göre kesildi. Bir indirim yapılmadı. Makul” diye konuştu.
“Kaçakçılığın nedeni fiyat ve kalite”
Mustafa Çobanoğlu, ayrıca KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki et fiyatlarının dengelendiği yönündeki söylemleri çok inandırıcı bulmadığını kaydetti.
Çobanoğlu, “Daima ucuz olan ülkeden pahalı olan ülkeye kaçırılır. Eğer ortada bir kaçakçılık varsa ya kaçırdığınız ülkede fiyatta sıkıntı vardır ya da malı kaçırdığınız ülkede o malın ederi uygundur fakat niteliksizdir” dedi.
İşte kuzey ve güneydeki et fiyatları:
KKTC’de fiyatlar (1 KG) Güney Kıbrıs’ta fiyatlar (1 KG)
İnek eti (Karkas): 12 TL İnek eti (Karkas) 9 TL
Dana eti: 28 TL Dana eti: 25 TL
Dana eti (Karkas): 15 TL Dana eti (Karkas):14 TL
Kuzu eti (Karkas): 22 TL Kuzu eti (Karkas): 22 TL
Oğlak eti (Karkas): 18 TL Oğlak eti (Karkas): 22 TL
Kuzu canlı (1 kilo): 12 TL Kuzu canlı (1 kilo): 11.5 TL
Oğlak canlı (1 kilo): 10 TL Oğlak canlı (1 kilo): 11.5 TL
Paylaş :