Ette yaşanan krizin nedeninin, süt besiciliğinin göz ardı edilmesi olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, besiciliğin canlanması için Süt Müdahale Kurumu’nun acilen oluşturulması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, besiciliğin canlanması için Süt Müdahale Kurumu’nun acilen oluşturulması gerektiğini söyledi. Bayraktar yaptığı konuşmada, 2007 ve 2008 yılında yaşanan küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık sonucunda yem fiyatlarının yükseldiğini, ancak süt fiyatlarının 80 kuruştan, 40 kuruşa düştüğünü hatırlattı. Yaşanan bu olumsuzluğun süt üreticilerinin belini kırdığını ifade eden Başkan Şemsi Bayraktar, “300 bin hayvan kesime gidince, bugün ette yaşadığımız problem ortaya çıktı. Ette yaşanan krizin nedeni, süt besiciliğinin göz ardı edilmesidir. Süt varsa, et vardır. İthalat yarını değil, sadece bugünü kurtarır” dedi.
Bugün ahıra yarın kasaba
Bayraktar, süt fiyatlarında istikrar sağlanamaması halinde, besiciliğin gelişiminden de söz etmenin mümkün olamayacağına vurgulayarak, “Süt fiyatlarında istikrar sağlayamazsak, devlet ne kadar destek verirse versin, sonuç iyi olmaz. Hayvancılığı istikrarlı, istenilen düzeye ulaştıramayız. Bu şartlar altında bugün ahıra koyduğumuz hayvanı, yarın kasaba götürürüz. Fiyatlar yükseldiği zaman tüketiciyi koruma adına müdahale yapılıyor. Et ithalatı da tüketiciyi kuruma adına yapılıyor. Peki, benim et ve süt fiyatlarım düştüğü zaman niçin müdahale yapılmıyor? Fiyatlar yükseldiği zaman, tüketiciyi koruma adına nasıl müdahale yapılıyorsa, süt ve et fiyatlarının düşmesi halinde de devletin müdahale yapmasını istiyoruz. Besiciliğin canlanması için ‘Süt Müdahale Kurumu’ acilen oluşturulmalı” dedi.
Paylaş :