İthal hayvanlar kaçak satılıyor

Koyun üreticileri et fiyatlarının dengelenmesi amacıyla ithal edilen hayvanların kanunsuz olarak hayvan pazarlarında satılmasına tepki gösterdi.
Et fiyatlarının dengelemek için ithal edilen kasaplık hayvanların bir kısmının canlı olarak iç piyasaya sürülmesi üreticilerin tepkisini çekiyor. Sağlık kontrollü yapılmayan bu hayvanların bulaşıcı hastalıkları tetiklediğini söyleyen üreticiler yetkilileri önlem almaya çağırıyorlar. Üreticiler haksız rekabet yüzünden zarar etiklerini de belirtiyorlar.
 

HER YERDE AYNI SORUN

İnegöl’de koyun ve keçi yetiştiren Ahmet Çubuk, Emrullah Koyuncu ve Ali Demir isimli üreticiler Bursa Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’ne (BKKYB) gelerek birlik başkanı Yıldırım Oran’a sorunlarını anlattılar. İnegöllü üreticiler hayvan pazarında ithal koyunların satıldığını belirterek, “Bir araştırma yaptık ve sadece İnegöl’de değil Türkiye’nin her yerinde kasaplık diye ithal edilen hayvanların pazarlarda satılığını öğrendik” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

 VEBA SALGININA YOL AÇIYORLAR…

2011 yılı içinde sadece İnegöl’de 5 bin dolayında küçükbaş hayvanın ‘koyun vebası’ hastalığına yakalandığını ve bu hayvanların büyük bölümünün telef olduğunu söyleyen İnegöllü üreticiler, “Hayvanlar uzun yoldan geldikleri için vücut dirençleri azalıyor. Ayrıca iklim ve beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Bu yüzden de hastalanıyorlar. Sonra da hastalıklarını bütün sürüye yayıyorlar. Normalde bu hayvanların hemen kesilmesi gerekir. Kesilmeyeceklerse de o zaman 21 gün süre ile ‘Uyum Kampı’na alınıp aşılanarak piyasaya sürülmeleri gerekiyor. Bu hayvanların ithalat izni sadece kesim için olduğu için ‘Uyum Kampı’na girmeden ve aşılanmadan kaçak olarak iç piyasada satışa sunuluyorlar” dediler.

ORAN: DENETİMLER ARTMALI

 
BKKYB Başkanı Yıldırım Oran da üreticiler tarafından dile getirilen sorunların çözümü için hemen harekete geçeceklerini söyledi. Oran, pazarlarda satışa sunulan hayvanları ithalat izinlerinin kesim için olduğuna dikkat çekerek iç piyasada satışının kesinlikle yasak olduğunu vurguladı. Denetimlerin yetersizliğini fırsat bilenlerin yurt dışından ithal ettikleri hayvanları mezbahaya satmak yerine daha iyi fiyatla hayvan pazarlarında satışa sunduğunu belirten BKKYB Başkanı, “Bazı üreticilerimizde ucuz diye bu hayvanları satın alıyorlar. Ardında vücut dirençleri düşen hayvanlar hastalanıp tüm sürüyü ve çevrelerindeki sürüleri hasta ediyorlar. Bu duruma acil olarak müdahale edilmesi gerekir” diye konuştu.
 

UYUM KAMPINA ALINMALILAR!

 
Oran ithal edilen bir hayvanın Türkiye’deki iklime ayak uydurması için 21 gün süren ‘Uyum Kampı’na alınması gerektiğini, bu kampa girmeyen hayvanların vücut dirençleri azaldığı için hastalandıklarına dikkat çekip, “Üreticilerimiz bu durumdan muzdaripler. Sürüleri hastalanıyor, hayvanları değer kaybediyor. Hükümetimizden ve yereldeki yetkili makamlardan üreticilerimizin sorunlarına çözüm getirmelerini bekliyoruz, İşe hayvan pazarlarını sıkı bir şekilde kontrol ederek başlamalılar” ifadelerini kullandı.

kentgazetesi
Paylaş :

“İthal hayvanlar kaçak satılıyor” hakkında 6 yorum

  1. ben aksarayda hayvancılık yapıyorum.yem fîyatları ne kadar diyen halkımız çok ,çifçi zarar etse bîle düşünen yok halkımız et 16 tl ye karkas et çıktı diye düşşün diyor besici burda yemin torbasını 43 tl ye yedıriyoruz.halkımız ucuza et yéme derdinde tabi ucuza et yeme kolay besiciyi hiç düşünen varmı ucuza et yemenin şartı yem fiyatının düşmesidir.

  2. her hastalığı ithal denen rand sayesinde getirdiler tutarsız kararları tarım bakanlığının ve hükümetin sonu oldu bence ben bu partiye iki dönemdir oy veren bir üye olarak benim iflas etmem onlarında iflas etmesi demektir.ben hayvancılık yapamassam işsiz kalacam. 12,50krş kuzu aldım .besi yaptım 9.00krş alan yok soruyorum tarım bakanına biz ve bizim gibiler ne olacak?

  3. ben 40yaşındayım hayvanların içinde doğdum hayvanların içinde büyüdüm hiç bir hastalıkta görmedim ama şimdi türlü türlü hastalığı ithal sayesinde gördüm .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir