Bir açıklama yapan Sinan Sağlam, 2008 yılına kadarki süreçte Türkiye’de süt tozu üretmek yerine, dışarıdan ithal edilmesi yolunun seçildiğini hatırlatarak, “Bu yüzden süt para etmedi. Yoğurt bile ithal süt tozlarından yapılmaya başladı. Yem fiyatları da artınca besicilik kârlı olmaktan çıktı. Besicilerde dişi hayvanlar mezbahalara gönderdiler.” dedi. Dişi hayvanların kesilmesiyle Türkiye’deki hayvan varlığının azaldığını ifade eden Sinan Sağlam, 2008 yılında soy kütüğüne bağlı büyükbaş hayvan sayısının 4 milyonlar seviyesine düştüğünü, bunun da buzağı nüfusunu azaltarak Türkiye’deki et fiyatlarını tavan yaptırıdğını öne sürdü. BVHO olarak bu süreçte Tarım Bakanlığı’nı uyaran açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Sinan Sağlam, “Yaptığımız açıklamalarda besiciliğin kârlı hale getirilmesi için süt tozu ithalatının durdurulup, Türkiye’de süt tozu üretiminin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çektik.” dedi.
Bakanlığın yaptıkları uyarıları göz ardı etmediğini ve 2009 yılı başlarında süt tozu ithal eden 12 firmaya 30 milyon lira teşvik verdiğini hatırlatan Sinan Sağlam şöyle devam etti: “Kendi süt tozumuzu üretince süt fiyatları besiciler için kârlı seviyelere çıktı. Gelişmeler sonucunda dişi hayvanlar mezbahalara gönderilmedi. Böylece 2010 yılında soy kütüğüne kayıtlı dişi hayvan sayısı 5 milyonu aştı. Bu yıl ise sayı daha da artarak 6 milyonu da geçti. Süt tozu üretimi teşviki uygulamasını hayata geçirdiği için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e bir kez daha teşekkür ederiz. Türkiye tarım ve hayvancılık yapmak için çok uygun iklim koşullarına sahiptir. Yem fiyatlarındaki artış da engellenebilirse ve fiyatlar yem üreticileri de zarar ettirilmeden aşağıya çekilebilirse Türkiye çok yakın bir gelecekte tüm dünyaya et ve süt ihracatı yapabilecek seviyeye gelir.”
Paylaş :
Hayvancılık süt fiyatlarıyla tabii alakalı çok basit bir mantık yürüttüğünüz zaman bunu görüyorsunuz.süt para edecek ineğe bakacaksınız inek de doğuracak dana olacak bunun başka bir mantığı olabilir mi?…süt para etmezse dana her zaman pahalı yenecektir fakat bizim ülkemizde üretim o kadar geriledi ki biz o durumu çoktan unuttuk bile.ülke genelinde üretim şu an dip noktasında canlı ithalle gün kurtarılıyor ay kurtarılıyor yılı kurtarmak mümkün değil.süt tozu kullanımı had safhada bu da süt tozu ithalatından kaynaklandı bana kalırsa şahsi düşüncem sağlıklı bir nesil yetiştirmek istiyorsak yasaklarım süt tozu kullanımını süt varken tozuyla niye uğraşayım hem ne kadar sağlıklı bu ürün içindeki kimyasal bileşimlerin insan vücuduna zararı ne bunu tam olarak kimse biliyor mu?…yurt dışından getirilen canlı hayvanlar nasıl besleniyor doğal besimi biyolojik besimi bu araştırılıyor mu?..yok sadece bazı testlere tabii tutuluyor hastalık yoksa hop içeri pekiyi doğal besiyle bu kilolar da hayvan yetiştirmek mümkün mü?…kesinlikle hayır doğal besiyle bu besi yapılamaz bunu bütün veterinerler biliyor.bu hayvanlara damızlık sürecinde bazı iğneler vuruluyor bu iğneler daha sonra hayvanın kilo yapmasını sağlıyor fakat bunun etini yiyen insan üzerindeki etkisi ne?…10 sene sonra etkisi ne olumlu mu olumsuz mu bunun iyicene tetkik edilmesi lazım.yoksa durum çok kritik çünkü son zamanlarda bir deneme yapıldı limuzin ırkı bir damızlık dana buraya getirildi ve beslendi geldiği yerdeki besi programı burada uygulandı fakat dana aynı kiloya gelemedi bu şu demek sadece doğal beslenmeyle o kiloya gelmiyor o hayvanlar biyolojik besi dediğimiz sistemle besleniyor orada.bunun artısı var eksisi var bunu hesap edemeyen adamın elinde patlar bu iş.hastanelerin onkoloji servisleri dolmasın da ne olursa olsun yediğimiz ekmek,sebze,meyve,et,süt sağlıklı da bu kadar kanser hastalığı artışı ne her 10 kişiden 3 kişisi kanser.beyler ne oluyoruz demenin zamanı geldi geçiyor bence.
SÜT ÜRETİM VE FİYATLARI
Süt fiyattları hakkında bilgi almak istiyorum fiyatların dengesizliği ve hükümetin düşünceleri hakkında bilgi istiyorum konuyla ilgili bilgi isatiyorum bültenlerden tarıfıma gönderilmesini ve biliçlendirilmek istiyorum.
Arz ederim.
Murat karakuzu.