Türkiye’nin en önemli kırmızı et üretim merkezlerinden olan Amasya’nın Suluova ilçesinde üreticiler, et fiyatlardaki artışın kendilerinden kaynaklanmadığını ifade ederek, Başbakan’a kendileri ile görüşmesi çağrısı yaptı.
Bazı kasap ve marketlerde kıyma fiyatlarının 17-18 lira arasında satılırken kuşbaşı ise 18-20 liraya satıldığını kaydeden Kodaman; “Ancak bu fiyatlar lüks satış yerlerinde 30, 40 hatta bazen 50 liraya kadar çıkabiliyor. Bu durum bizden kaynaklanan bir olay değildir. Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin, bizler buradan karkas etin kilosunu 16,5 liraya vermeye hazırız. Hatta istedikleri kadar da temin ederiz. Şu anda en büyük problem inek ve düve kesiminin çok fazla olmasıdır. Nerdeyse köylüde üretim kalmadı denecek kadar az. Buna en büyük sebep süt üretiminin desteklenmemesi ve yem fiyatlarının çok yüksek olması. Yem girdileri düşerse, bizler vatandaşlarımıza ucuz et yedirmeye hazırız.” diye konuştu.
Yurt dışından ithal et getirilmesine de karşı olduklarını ifade eden Kodaman; “Bizim insanımız eğer para kazamaz ise bu sektörden çekilecektir. Ülkemizdeki et üretimi zaten tüketimi fazlasıyla karşılayacak durumdadır. Ayrıca devletimiz dişi hayvan kesiminin önüne geçmelidir. Bunu da süt üretimine destek vererek yapmalıdır. Bu durum ülkemiz için büyük tehlikedir. Suluova kırmızı et üretiminde çok önemli bir yere sahip. Ama artık biz bile bu duruma dayanamaz hale geldik. Birliğimize bağlı bin 200 işletmeden geriye 730 işletme kaldı.” şeklinde konuştu.
Suluova Besiciler Birliği Başkanı İdris Yavuz da, 2010 yılında başlayan ithal et furyasının Türkiye’nin hayvancılığını bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Bakanlığın hayvancılık politikasının yanlışlar üzerine kurulduğunu ifade eden Yavuz şöyle konuştu: “Yaz mevsimi olması sebebiyle et fiyatlarında yükselme meydana gelmiştir. Bu artışı maalesef besicilere yüklemeye çalışıyorlar. Fakat işin aslı öyle değildir. Türkiye’de hayvancılık her geçen gün bitmektedir. Hükümet bu durumun farkında olması gerekmektedir. Defalarca uyarmamıza rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Aldığım duyumlara göre 4 tane rantçı hükümete baskı yaparak ithal etin önünü açmaya çalışmaktadır. Bu durum Türkiye’de ki hayvancılığın ve et üreticisinin bitişi demektir. Karkas et fiyatları 2 ay önce 15 lira iken şu andaki fiyatımız 16,5 lira civarındadır. Bu fiyatlar zaten üreticinin maliyet fiyatıdır.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a defalarca seslerini duyurmaya çalıştıklarını anlatan Yavuz şunları söyledi: ” Çünkü ilgili bakanlık bizleri dinlemiyor. Suluova Türkiye’de et üretiminin yüzde 4’üne denk gelmektedir. Başbakanımız nedense hayvan severler ile görüşüyor fakat bir türlü bizimle görüşmedi. Ben şunu iddia ediyorum, bu sektörü 4 tane büyük rantçıya teslim ettiler. Bu sektörde 50 ila 100 baş hayvan yetiştiren et üreticileri bu işi yürütemeyip bırakmış durumdalar. Hükümet süt üretimini de desteklemelidir. Süt üretiminden para kazanamayan üreticiler ineklerini kesmeye başladı. Üreticiler süt üretiminde para kazanmaya başladıklarında bu işi devam ettirecekleridir. Hal böyle olunca ortaya bir materyal çıkacak ve bizim ülkemiz dünyaya hayvan satacaktır.”
Suluova Besiciler Birliği üyesi Recep Oran ise şu bilgileri verdi: “Birkaç yıldır et fiyatları yerinde saymaktadır. Birkaç lira artış olduğunda ise hemen birileri devreye girerek tüketicinin pahalı et yediğini öne sürüyorlar. Fakat üretici ne haldedir hiç soran yok. Ekmeğe bile zam geldiğinde herkes feryat ediyor. Fakat biz üreticiler beside kullanılan ham madde afaki rakamlara bile çıksa onu yedirmek zorundayız.
Besiciler şu anda zam istemiyor, istikrar istiyor. Bütün rakamlar ayarlanarak sabitlensin. Fiyat yükselince de azalınca da bizler zarar ediyoruz. Geçtiğimiz yıl besicilere sıfır faizle kredi verildi. Sıfır faiz olduğu için besiciler bu kredileri aldı ve ahırlarını mecburen doldurmak zorunda kaldı.
Bunun ardında saman 1 lira yem ise 45 liraya yükseldi. Hemen rantçılar tesis kurduklarını ve hammadde bulamadıklarını öne sürdüler ve medyada vatandaş 15 liralık eti 25 liraya yiyor diye fırtına kopardılar. Oysaki bu durum üreticiden kaynaklanan bir durum değildir.”
Paylaş :
sayın başbakanımızın bu duruma bir care bulması gerek yoksa secimlerde hayvancılıkla ugrasan köylü de büyük oy kaybı yasayacak tarım bakanı bu duruma müdahale yapamıyor hep baskalarının agzıyla konusuyor hayvancılık iflas etmıs yine
butun cifciler oylarinizi atmayin bu adama ben atmayacagim, bizi iyice havasiz birakti oksijensiz birakti, hayvanciligi bitiren bir zihniyet ,disardan et aliyor o parayi bizim cifcilerimize vermeye kiyamiyor,o zaman bizde oyumuzu vermeye kiyamiyoruz
palavra
elinizdeki hayvanlari kestirmeyin.ithalat yapamazlar.dis ticaret acigi devasa boyutlara ulasti.artik koz bizde.ARTIK ITHALAT yapmayi dúsúnemezler bile.tekrar sóylúyorum hayvanlarini kestirmeyin.bizi perisan ettkleri gúnleri unutmayalim.ithal etmek biraz sikar artik
Başbakanımız sadece besicilerle değil bütün sektör temsilcileriyle bir araya gelmeli ve yanında kurmayları da olmalı ve artık bu ülkenin değiştirilemeyecek üstünde fazla oynanmaması gereken bir tarım ve hayvancılık politikası olmalı.Bu ülke kurulduğundan beri doğru dürüst bir tarım ve hayvancılık politikası hiç olmadı hep günlük aylık kararlarla bu iş götürülmeye çalışıldı.bu iktidar bazı köklü değişiklikler yaptı fakat üretim noktasında mevcut nüfusa göre yeterli olmadığı gözüküyor.Bu işi yapan ister ana dolu da ki ferdi sermaye ister müteşebbis olsun artık bu işi sayı olarak belli kapasiteyle yapması gerekmektedir.Bugün avrupa ülkelerini ve amerika yı incelediğimiz zaman hayvanı parayla aldığı yemle besleyen çok az ülke görüyoruz bu da üretim maliyetlerinde büyük farklar ortaya çıkartıyor.Avrupa örneğinde bizim gördüğümüz kasaplık besi hayvanı yapan tesislerin hepsinin eti çok kemiği az ırkı beslediğini ve kendi yemini kendinin ürettiğini görüyoruz bu da beraberinde fazla üretim ve fiyat ucuzluğu getiriyor.tabii tesis sayısı arttıkça da rekabet ortaya çıkıyor ve o ülkenin halkı çok daha düşük fiyatlara et yeme şansı buluyor.diğer işletme maliyetlerinin de o ülkelerde bizden çok daha düşük olması beraberinde üretimi ve rekabeti getiriyor.Anadolu besiciliğinin eti fazla yağı ve kemiği az ırk besiciliğine kesinlikle dönmesi gerekir.bugün herkesin ağzında olan bir söylem var yeterli hayvan var ithalata ne gerek var oysa sektörün göbeğinden sesleniyorum durum hiçte öyle değil.içeride bulunan hayvanların büyük çoğunluğu imalat malı yani perakende piyasada satılacak mal değil daha çok sucuk salam sosis yapımında kullanılan düşük kaliteli etler bunlar.bu da elinde düzgün mal olan besicilerin fiyat artırmasına sebep oluyor birde araya kurban bayramı sendromu girdimi bugünkü sahne ortaya çıkıyor.yapılması gereken şu kaliteli üretim kesinlikle artırılmalı ve besicinin üretim maliyetleri düşürülmeli bu işin krediyle alakası yok tamamen üretim maliyetleriyle alakalı bir konu.
malesef tarım bakanımıza hayvancılıkla ilgili, bir soru sorulduğunda destekleme verdiğini söyleyip duruyor bize destekleme verme bize yem girdilerini dengele yem fiyatlarının yüksekliğinde hiç bahsedilmiyor yem fiyatlarını düşür destekleme senin olsun ete iki tl zan gelince fırtına kopartıyorlar 2009 da et fiyatları şimdiki gibiydi 20 tl olan bir çuval yem 45 tl oldu bunu hiç görmüyorsunuz yem farikası var herhalde sayın bakanımızın
çiftçi kimin neyine tarım bakanı samimi değil bu işte. birileri diyebilir ki işine gelmezsse üretme varmı daha ötesi haklı olabilrler çünkü suyun akışını birileri başka yöne çevirmiş ayarı güzel .Kardeşim anladınız dil nedir biz besici olarak kan ağlıyoruz amacınız nedir kimi kime yedireceksiniz
Okan Civelek, senin gibi dangalak dusunceliler yuzunden memleket bu hale geldi, mileti karaborsa yapmaya zorlama bu bir. Ikincisi yilda haracanacak 1 milyad dolarla Turkiye’nin dis ticaret aciginda bir numara olmaz.Ne demek kestirmeyin, kestirme yukselsin, bak acilirm ki acilmaz mi ithalat, hemde 1 gun icinde, aynen kapandigi gibi.
Ayrica o her kimse sutcuyu destekle de besi yapalim disari dunyaya hayvan satalim diyen bilgisiz, gitsin ogrensin, kimse senin Holstein yada Kara Kars malini almaz, neden alsin? Kendin de %60 randiman veren kiz gibi Limuzin, Sarole varken ?
Bir anlat bizde ogrenelim
tarım bakanı oy bakanı ama emin olunki size oy vermeyecek bu üretici hemseriniz bile olsa 16 liraya kuzu eti buda pahalı geldi esk ya italat yapacakmış italatta kime kazandıracaksınız ARKADAS ZARARDAN ÖTEYE GECTİK BİTTİK YAHU