Et Fiyatlarındaki Yüzde 20'lik İndirim Yemek Üreticilerini Memnun Etmedi

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (Buysad) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Aslanboğa, Son 16 Ayda Et Fiyatlarının Yüzde 100 Arttığını Söyledi. Aslanboğa, “Bizim Sektörümüzün Ana Maddesi Et Ürünleri. Et Fiyatında Yapılan Yüzde 20’lik İndirim Sektöre Fayda Sağlamadı.” Dedi.

Aslanboğa, “Bizim sektörümüzün ana maddesi et ürünleri. Et fiyatında yapılan yüzde 20’lik indirim sektöre fayda sağlamadı.” dedi.
BUYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Aslanboğa, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, sektörün sıkıntılarını değerlendirdi. Endüstriyel hazır yemek sektörünün hedefinin tüketiciyi bilgilendirmek ve kaliteli hizmet vermek olduğunu anlatan Aslanboğa, “Direkt olarak toplum sağlığını ilgilendirdiğimiz için hedef kitlenin bilgilendirmesi süreci çok önemli. Biz sektöre daha çok emek veren ve gayret gösteren işletmecilerle çalışıyoruz. Bu açıdan bazı üyelerle aradığımız şartlara uymadıkları için yollarımızı ayırdık. Dernek kurallarının dışında üretim yapan firmalarla değil, sektöre yönelik hedefleri olan işletmelerle çalışacağız.” diye konuştu.
Piyasada ucuz satılan çeşitli yemeklerin incelenmesi gerektiğini aktaran Aslanboğa, şunları söyledi: “Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki ucuz yemek en pahalı yemektir. O kadar ucuz ise bunun altının araştırılması lazım. Biliyorsunuz GDO’lu ürünler var, başka karışımlar da var. Çok farklı üretim metotları var. Bazı şeyleri tüketici çözemeyebilir. Doğru kurumlarla geçmişten geleceğe referansı olan kurumlarla iş yapılması lazım.”
Firmalara, ucuza kaçmamaları konusunda uyarıda bulunan Aslanboğa, bu alanda da yaşanan sıkıntıların giderilmesi için ucuza değil, kaliteli olana para vermelerini istedi.
“ET FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ”
Son 16 ayda et fiyatlarının yüzde 100 arttığını hatırlatan Ömer Faruk Aslanboğa, şu görüşleri dile getirdi: “Bu artışın ardından yapılan yüzde 20’lik indirim, kimseyi kandırmasın. Bu indirim sektöre bir ivme kazandırmadı. Sektör için et ürünlerinin büyük bir önemi var. Bu yüzden yaşanan minimum indirimi vatandaş yanlış anlıyor. Et fiyatlarında yaşanan spekülasyonlar ve ithal et alımı sebebiyle ödeme vadeleri de kısaldı. Eskiden uzun vadelerle et alıyorduk, şimdi bunu da yapamıyoruz.”
Et fiyatlarındaki indirimin psikolojik olduğunu anlatan Aslanboğa, “Vatandaş et ithalatını duyunca elinde bulunan malı bir an önce satmanın derdine düşünce fiyatlar psikolojik olarak biraz indi. Ama ithalattan bir şey olmayacağını görünce fiyatlar yine eski düzeye geldi. Zaten Türkiye’deki bu et açığının uçakla hayvan getirmekle çözülemeyeceği kesindir. Türkiye’de ki asıl sıkıntı hayvan politikasının olmamasından kaynaklanmaktadır.” ifadesini kullandı.
“YENİ PLATFORM KURULUYOR”
Bursa‘da profesyonel anlamda 20 yemek firmasının bulunmadığını ileri süren Aslanboğa, şu ifadeleri kullandı: “Bursa‘da doğru düzgün 20 firmayı bir araya getiremiyoruz. Dolaşıyoruz, ‘bu firma derneğe üye olabilir mi?’ diyoruz. İnanın kapıdan giremiyoruz. Gerçekten sektöre yatırım yapan ve önem veren insanlarla bir araya geleceğiz. Sağlıklı yemek üreten sanayiciler platformu oluşturmak istiyoruz.”
Hazır yemek sanayiinde de merdiven altı üretimden şikayet eden Aslanboğa, şöyle devam etti: “Bizim şu anda üye sayımız 22, 7-8 üye ile yollarımızı ayırdık. Ancak Bursa‘da hazır yemek sektöründe de yaşanan merdiven altı üretim bizi 2’ye 3’e katlar. Bunun bir denetimi dahi yok.
Bizler emek yoğun bir sektör olduğumuz için işçide çıkaramıyoruz, giderleri karşılamakta zorlanıyoruz. Enflasyon oranından zam yapıyoruz ama bunu dahi tüketiciye anlatmakta zorlanıyoruz. Çünkü tüketici kalitesine bakmadan merdiven altı üretimin fiyatlarını baz alarak konuşuyor.”

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir