Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, etteki fiyat yükselmesinin sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde yaşandığını söyledi.
TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, Erzincan Tarım İl Müdürü Ali Lek ile görüştükten sonra tarım çalışanları ve tarım sektöründe taraf olan sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Konuşmasında etteki fiyat yükselmesine değinen Akdeniz, fiyatın sadece Türkiye’de değil tüm dünyada arttığını ileri sürdü. Dünya genelinde et fiyatlarının artışını en çok buğday üreten iki ülke olan Rusya ve Kanada’nın buğday satışını durdurması ile yem fiyatlarında yaşanan artışlara bağlayan Akdeniz, bu artışlarda Çin’de halkın refah seviyesinin yükselmesinin de etkili olduğunu dile getirdi.
Daha önce böceklerle beslenen Çinliler’in kırmızı ete yöneldiğini belirten Akdeniz, bunun da hem dünyada hem de Türkiye’de et fiyatlarının artmasına etken olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ise 70 milyonluk bir nüfusu beslediğini söyleyen Akdeniz, “Artışta bu yıl gelen 30 milyon turistin de tamamen ete dayalı beslenmesi göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca Irak’ın et ihtiyacı da Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yapılan ihracatla karşılanıyor. Bu yolla 20 milyon insanın et ihtiyacı Türkiye’den sağlanıyor. Bunun yanında İran’da yapılan devalüasyonun ardından İran’daki et fiyatlarının aşırı yükselmesi sonucu sınır bölgelerinden İran’a yapılan canlı hayvan ihracatında büyük bir artış yaşanıyor. Bu etkenler kırmızı etin fiyatının artmasını etkilemiştir.” dedi.
KÜÇÜK İŞLETMELER BİRARAYA GELMELİ
Dünyada tarım sektörünün her geçen gün geliştiğini ve buna ayak uyduramayan işletmelerin yok olduğunu söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, “ABD’nin et ihtiyacının yüzde 80’i 6 işletme tarafından karşılanıyor. Türkiye’de de artık 2 -3 büyükbaşlık işletmelerin ayakta durma şansları yok. Büyük işletmelerle rekabet edebilmeleri için küçük işletmelerin bir araya gelerek kooperatif, birlik olmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın çiftçilere verdiği desteklemelerin her yıl artarak devam ettiğini kaydeden Akdeniz, destekleme miktarının 1,3 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Özellikle hayvancılık sektöründeki desteklemelere bakıldığında Türkiye’nin bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdiğini vurguladı. Hayvancılık sektörünün birçok kalem altında desteklendiğini vurgulayan TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cevdet Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin desteklemelerden yeterince yararlanmadığını, bunun sebeplerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Özellikle arazilerin resmi anlamda tapulandırılmaması, veraset intikallerinin yapılmaması gibi birçok nedenden dolayı çiftçilerin mağdur olduğunu ifade eden Akdeniz, çiftçilerin bu sorunlarını hallederek Bakanlığın uyguladığı desteklemelerden faydalanabileceğinin altını çizdi.
Akdeniz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yem bitkileri, anaç sığır ve manda, anaç koyun ve keçi desteklemelerin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 9, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise 16 ilde özel bir uygulama başlatarak bu bölgelerde kurulacak hayvancılık işletmelerine yüzde 40 oranında hibe desteği sağladığını kaydetti. Proje kapsamında 9 milyon TL’lik ek bir kaynak daha oluşturulduğunu söyleyen Akdeniz, bundan da Erzincan’dan en az 2 işletmenin daha faydalanacağını söyledi. Hayvancılık sektörünün daha da kalkındırılması için son olarak Ziraat Bankası kaynaklarından bu alanda yapılacak yatırımlara faizsiz kredi desteği sağlandığını hatırlatan Akdeniz, bu kredi faizlerinin hazine tarafından karşılanacağını, bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Paylaş :