İthal hayvanlara rağmen et fiyatlarındaki artış devam ediyor
Canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı için düğmeye basılmasına rağmen et fiyatları yeniden yükselişe geçti
Alınan kararla, Devlet kurumu olan Et ve Balık kurumuna canlı hayvan ithalat izni verildi. Et ve Balık kurumu acil olarak ihale açtı ve basında yer aldığı üzere ilk iki ihale iptal edildi. Sonraki ihalelerde ise tatmin edici sonuçlar elde edilemedi. Kemikli karkas gövde fiyatı 19 TL iken ithalat kararından sonra 12.50 TL ye kadar geriledi. Fakat uygulanan bu sistem sonucunda düşeceği düşünülen kırmızı et fiyatı bu hafta tekrar 15 TL ye çıktı. Ramazan ayında ise 20 TL olması bekleniyor. Oysaki Dünya’da dana Kemikli karkas gövde fiyatı sadece 3 ile 4 TL arasındadır.
İTHAL HAYVANLARA RAĞMEN FİYATLAR YÜKSELİYOR
Konu ile açıklamalarda bulunan Etçii Yönetim kurulu başkanı Mehmet Emin Arslan ; “Kırmızı et piyasasında sektörü zorlayan ve spekülasyon yaratan kişiler yine dolaşmaya başladı. Bu kişiler, devlet kurumu olan Et ve Balık kurumu kanunların verdiği ölçüde ve ihale ile az sayıda canlı hayvan getirdiğini bildiklerinden köylünün elinde çok az sayıda olan hayvanları satın alarak fiyatları yükseltmeye başladılar. En başta Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker’in Bahsettiği spekülatöler gerçek manada şimdi devreye girdi. İthal canlı hayvan ve et getirmeyelim, biz elimizdeki yetişmiş danaları 12 TL ye veririz diyenler, fırsatçılık yaparak ve ellerindeki yetişmiş hayvanlarını satmayarak kemikli karkas gövde et fiyatını 20 TL çıkması için uğraşıyorlar.”dedi.
Et sektöründeki sorunların hala çözüme ulaşmadığını belirten Arslan ”Yaz sezonu olması nedeniyle köylünün elinde beslenmiş hayvan kalmadı ve turizm sezonunun açılması, yazlıklara gidilmesi, mangal mevsiminin de açılması ile gelecek Ramazan ayı ve hemen arkasında Kurban bayramı nedenleriyle, bu spekulatörlerin devreye girerek, 72 milyon insanın yıllık sadece 6 kg tüketiği et için, faiş fiyata nasıl satarım hesabı yapmaya başladılar. Dünya’nın en pahalı etini tüketen Türk halkı ise artık bu duruma isyan etmeye başladı.”
ÖZEL SEKTÖR DE İTHALAT YAPABİLMELİ
“Alınacak önlemlerin başında hükümetin Et ve Balık kurumuna verdiği ithalat izni özel sektöre de verilmeli. Gelişmiş ülkelerdeki gibi kıyma 8 TL kuşbaşı 10 TL ye halkımıza sağlıklı, kaliteli ve ucuz eti yedirelim. Devlet, spekülatörlerin yanında yer almadığı gibi 72 milyon halka sağlıklı, kaliteli ve ucuz eti yedirme düşüncesinde. Et fiyatların yüksek oluşu nedeniyle kaçakçılar haram ve hastalıklı olan at, eşek, domuz, etlerini halkımıza yediriyorlar. Piyasada Yıllık 250 bin ton kaçak et işlem görüyor, Yurtdışından ne olduğu belirsiz, hastalıklı ve kontrolsüz etler alınan tüm önlemlere rağmen piyasada yer atmaktadır. İllegal yollarla gelen ve vergi alınmayan ( yıllık kayıt dışı ette kaçırılan vergi 1 milyar dolar ) canlı hayvan ve et legal hale getirilmesi gerekir. Tüm bu olumsuzluğa ve haksızlığa karşı özel sektöre izin verilerek devlet kontrolünde canlı hayvan ve et İthalatı yapmak sektördeki sorunların çözümü için tek yoldur. “dedi.