Bu sayfada elektrik faturası ile ilgili son haberler, hesaplama yöntemleri ve tasarruf yolları anlatılıyor. Örneğin; EPDK’nin örnek hesaplamasına göre, 30 günlük fatura döneminde 240 kilovatsaat tüketimi olan bir mesken abonesi şubatta ödediği 350 lira elektrik faturası yerine martta 302 lira ödeyecek. Sayfamızda et fiyatları yayınlanıyor olsa da elektrik önemli bir maliyet girdisi olduğundan ziyaretçilerimizi aydınlatmak istedik.
Yazıda hangi konular var / İÇİNDEKİLER:
- Elektrik Faturası nasıl okunur?
- Kwh ne demek?
- Elektrik faturası çok geliyorsa ne yapacağız?
- Tarife Değişimi nasıl yapılır?
- Elektrik Tarifeleri neler?
- İtiraz ve şikayetler
- Elektrik zammı neden oldu?
- Elektrikte indirim var
- Elektrik faturası tasarruf yöntemleri
- Elektrik hesaplama
- Elektrik yardımı
Elektrik faturası nasıl okunur?
Elektrik faturasını iki bölümde değerlendirebiliriz. Üst bölümde faturanın seri numarası, abone numarası, tesisat no, abone adı, adresi gibi bilgiler bulunur. Bu bölümde bir yanlışlık varsa düzeltmek önemlidir ve mümkündür ancak fatura tutarına etki edecek bir değişiklik bulunmamaktadır.
Asıl önemli kısım ise elektrik faturasının abonelik tipi , aylık tüketim miktarının belirtildiği orta ve alt kısımdır. Gelin birlikte inceleyelim;
- Tüketici gurubu/Sınıfı : (Abone Tipi) Faturanın en önemli bölümlerinden biridir. Örneğin burada Mesken AG (Alçak Gerilim) ,Tek terim, tek zamanlı, serbest tüketici tarifesinden örnek görülmektedir. Buradaki tarife değişikliği , mesela mesken olması gerekirken sanayi ise fatura tutarı direkt olarak etkilenecektir. Kontrol edilmesi gereken en önemli yerlerden biridir. Abone Grupları: Mesken, Sanayi, Ticarethane, Şehit ailesi, Tarımsal sulama, Aydınlatma
- Fatura Ort.Tük. (kwh/gün): (Fatura ortalama tüketim) Fatura dönemi boyunca 1 günde ortalama ne kadar enerji tüketildiğini gösterir. Şu anda bu sınır günlük 8 kwh/gün. Bu sınırı geçerseniz faturanız artacaktır.
- Okuma günü : Son okuma tarihi ile bir önceki okuma tarihi arasındaki gün cinsinden fark
- Tek zamanlı: Faturalandırma eğer tek zamanlı tarife ise bu miktara göre fatura gelir.
- Çok zamanlı tarife: Gündüz 06-17, Puant 17-22, Gece 22-06 saatleri arasında
- Enerji Bedeli-Düşük kademe: Mesken için (8 kWh/gün ve altı) Ticarethane için (30 kWh/gün ve altı)
- Enerji Bedeli-Yüksek kademe: Mesken için (8 kWh/gün üstü) Ticarethane için (30 kWh/gün üstü)
- T.Enerji Bedeli: Vergiler hariç fatura tutarı
- BTV: Elektrik Tüketim Vergisi’nin bir diğer ismi, Belediye Tüketim Vergisi’dir. Bu elektrik tüketim vergisinden elde edilen gelirler belediyelere aktarılır. Böylece elektrik tüketimi yapılan yerin belediyesinin gelirine katkıda bulunulur. Elektrik faturalarında ETV ya da BTV kısaltmasıyla gösterilir.
- Sayaç marka: Elektrik sayacının markası ve diğer bilgileri
kwh ne demek?
kilowatsaat yani tüketilen değişken elektrik gücünün saat ile çarpımı. Mesela, 2 kw’lık bir sobayı 2 saat çalıştırırsanız 4 kwh enerji yakılmış olur.
Elektrik faturası çok mu geliyor?
EPDK tarafından Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslarda da değişiklik yapılarak mesken abone grubunun kapsamı genişletilmesiyle, 1 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleriyle bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler, mesken abone grubu kapsamına alındı.
ABONELERİN BAŞVURMASI GEREKİYOR
Fiyatlar ve oranlar, 1 Mart itibarıyla geçerli olacak. İlgili tüketicilerin abone değişikliği için bölgesinde faaliyette bulunan görevli tedarik şirketine başvuru yapması gerekiyor.
Elektrik Fatura tarifeleri
Tarifeler kullanım alanlarına göre düzenlenmiştir. Mesken, Sanayi, Ticarethane, Şehit ailesi, Tarımsal sulama, Aydınlatma. Hangi tarifenin ne kadar olduğunu EPDK tarifeler sayfasından takip etmek gerekiyor.
Elektrik faturasına itiraz ve şikayetler
Fatura itirazları öncelikle dağıtım şirketlerine veya enerji bakanlığı direktiflerine uygun adreslere yapılıyor.
Neden zam geldi?
Elektrik faturalarına gelen zam, baş neden olarak yurtdışı kaynaklı enerjilerin ki bunları dövizle ithal ediyoruz, spot piyasalarda oldukça artmasıyla bağlantılı. Özellikle stratejik emtialar küresel krizlerden ve gerilim noktalarından özellikle de sıcak çatışmaya dönüşmüşse çok çabuk etkilenen emtialar bunlar. Bir çatışmanın içindeki taraflardan biri tedarikçiyse Ukrayna gaz boru hatlarının geçtiği güzergahlardan birisi. Bu ürünlerin üretilmesi ve taşınmasındaki krizler fiyatları ister istemez etkiliyor. Yaptırımlar konuşuluyor sıkça. Bunlar netleşmedi. Krizden önce doğal gazın Avrupa’daki ticaret merkezlerindeki fiyatı 900 dolarken sıcak çatışma ile birlikte 1400 dolarlara çıktı. Gevşeme oldu şimdi 1100 Dolar seviyesinde. Ambargolar da var. Bu tip malların tedariğindeki kısıtlılık fiyatların artmasına neden oluyor. Bu piyasalara etkisi sınırlı kalmış olur. Görüşmeler devam ediyor. Türkiye olarak da pozisyonumuzu Cumhurbaşkanımız ifade etti. Her iki ülke ile tarihsel bağlarımız olduğu. İyi ilişkilerimiz oldu. Böyle bir durumun bizim açımızdan kabul edilemez olduğunu Cumhurbaşkanımız ifade etti.
Elektrik faturasında indirim
Hükümet indirim yaptı. Mart’tan sonraki tüketimlerin yeni tarifeyle faturalandırılacağını belirten Dönmez, “Tüketimine göre değişmekle birlikte hem KDV hem de kademedeki bu iyileştirmeyle birlikte yüzde 8 ila yüzde 14 arasında bir indirime tekabül ediyor” dedi.
ELEKTRİK FATURASI 240 KİLOVAT ALTINDA NASIL TUTULUR?
Elektriği en çok ne zaman kullandığınıza bakın: Mesken ve ticarethane kullanıcıları elektriği tek veya çok zamanlı kullanıyor. Tek zamanlı tarifede tüm gün boyunca tek tip enerji bedeli uygulanırken çok zamanlıda elektrik kullanım yoğunluğuna göre gün üçe bölünüyor. Bu saat dilimleri de 06:00-17:00 – 17:00-22:00 – 22:00-06:00 olarak ayrılıyor. Elektriğin en pahalı olduğu saatler 17.00 – 22.00 olarak öne çıkıyor. Eğer bu saatlerde evde bulunmuyorsanız veya elektriği diğer saat dilimlerine nazaran daha az kullanıyorsanız üç zamanlı tarife size uygun olabilir. Bu saat dilimlerindeki tüketimlerinizi elektrik faturanız üzerinde görerek kararınızı verebilir ve üç zamanlı tarife kullanmaya başlamak için elektrik tedarikçinizle iletişime geçebilirsiniz.
Elektrik fatura için tedarikçinizi değiştirin: Aylık 85 TL ve üzerinde elektrik faturası ödüyorsanız elektrik tedarikçinizi değiştirerek tüketiminizi azaltmaya gerek kalmadan yüzde 10 ile yüzde 25 arasında tasarruf edebilirsiniz. Üstelik mevcut tedarikçinize ödediğiniz teminatı geri alıp yeni tedarikçinize teminat ödemezseniz bir yılda 3-4 aylık elektrik faturası tutarı kadar tasarruf edebilirsiniz.
Cihazları prizden çıkartın: Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman stand by konumunda bırakmak yerine tamamen kapatır veya prizden çıkartırsanız aylık elektrik faturanızdan en az yüzde 2 tasarruf edersiniz.
Çamaşırları nemliyken ütüleyin: Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Ütünün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlamak tasarrufa yardımcı olur. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle maksimum elektrik tasarrufu sağlanır. Ayrıca 60ºC yerine 40ºC’de çamaşır yıkamak, yüzde 55’e kadar enerji tasarrufu demek.
Ampulleri değiştirin: Geleneksel ampulleri düşük enerjili veya LED olanlarla değiştirmek daha az enerji harcamanızı sağlar. LED ampuller elektrik enerjisinin yüzde 90’ını ışığa çevirir, böylece ısınma ile kaybolan enerjinin oranı oldukça düşük olur. Ayrıca ampulleri ve lambaları temiz tutmak, tüketimde yüzde 20 oranında tasarruf getirir.
Kettle’ı filtreyle kullanın: Hava soğuk olduğu zaman sürekli çay kahve içme ihtiyacı bu ürünün kullanımını artırıyor. Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Kettle’da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli.
Önce havlu sonra saç kurutma makinesi: Yazın güneşin ve sıcak havanın yardımıyla saç kurutma makinesini neredeyse hiç kullanmıyoruz. Ancak kışın bu alet olmazsa olmaz. Saç kurutma makinesi kullanımında tasarruf sağlamak için saçı önce havlu ile iyice kurulayıp ardından makineyi kullanmak gerekiyor.
Evinize yalıtım yaptırın: Evde iyi bir yalıtım yapılması, kışın ısıtma ve yaz aylarında soğutma ihtiyacında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş anlamına gelir. Çift camlı pencereler ve ısının kaçmasını önleyen önlemlerle tasarruf edilebilir.
Buzdolabı sıcaklığını ayarlayın: Buzdolabının iç ortam sıcaklığını 3 ile 7 derece arasında ayarlayın. Ayrıca dolabın arka kısmını havalandırılmış ve tozsuz tutmak gerekir, bu da enerji tasarrufu yapmayı sağlar.
Mutfakta da tasarruf yapın: Yemek yaparken pişmesine 5 dakika kaldığında ocağı söndürebilirsiniz. Yemek mevcut ısıyla pişmeye devam eder. Küçük porsiyonlarda yemek pişirmek çabuk pişmesini sağlarken israfı da önler.
Tasarruflu beyaz eşyaları tercih edin: Enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalar kullanmak elektrik faturasında yüzde 50’ye kadar tasarruf anlamına gelir.
ELEKTRİK FATURA 2022, YENİ ZAMLI ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
“Elektrik faturası hesaplama aylık 240 kWh saat üzerinden 1,26 Türk Lirası ile çarpılarak hesaplanacak. Aylık 240 kilovatsaati aşan kullanımlar ise ayrıca 1,89 kilovatsaat ile hesaplanıp faturalara yansıtılacak”
Elektrik fatura hesaplama
EPDK sitesinde Fatura hesaplama modülü oldukça kullanışlı bir sayfadır.
Elektrik fatura yardımı
Destek almak isteyen ihtiyaç sahipleri, kimliği ve elektrik faturası ile PTT şubelerine giderek işlem başlatabiliyor.
Evde Bakım Yardımı almasa da kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olanlara da benzer şekilde 200 liraya kadar destek veriliyor. Destek almak isteyen kronik hastalar, bu işlemi evden çıkmadan internet üzerinden gerçekleştirebilecek.
Elektrik Tüketim Desteğinden faydalananlara, geçtiğimiz yıl, 2 buçuk milyar liradan fazla destek sağlandı.
Çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık