Türkiye Ziraatçılar Derneğinin 2011 değerlendirmesinde, çiftçinin bütçesinin her geçen gün daha fazla açık verdiği ve çiftçilerin ancak borcu borçla kapatarak üretimi sürdürebildiği belirtildi.
Türkiye Ziraatçılar Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, 2011 yılı değerlendirmesine yer verildi.
Değerlendirmede, TÜİK verilerine göre, bu yıl büyüme oranının birinci çeyrekte yüzde 11, ikinci çeyrekte yüzde 8,8 olarak gerçekleştiği, tarım sektöründe büyüme oranının ilk çeyrekte yüzde 3,6, ikinci çeyrekte de yüzde 4,2 olduğu ifade edildi.
Mevcut büyüme rakamlarının yüksek oranlı borçlanmaya dayalı olduğu öne sürülerek, banka kredileri, enerji, Tarım Kredi ve kredi kartı borçlarının çiftçinin ödeme gücünü aştığı iddia edildi.
Bu yıl çiftçilere yönelik ”Cumhuriyet tarihinin en büyük borç yapılandırılması”nın gerçekleştirildiğine işaret edilerek, çiftçinin Ziraat Bankasına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına karşın, sorunların ertelendiği ancak çözülemediği savunuldu.
Çiftçinin kullandığı girdilerin fiyatlarıyla ürettiği ürünlerin üretim fiyatları arasındaki makasın çiftçi aleyhine her geçen gün biraz daha açıldığı belirtilen değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:
”2010 ve 2011’de buğday fiyatında yaklaşık yüzde 10 artış oldu. Buna karşılık geçen yıl gübre fiyatlarında yüzde 55 ile yüzde 91 arasında artış gerçekleşti. Başta mazot olmak üzere çiftçinin sulama ve elektrik giderlerinde de ortalama enflasyonun üzerinde bir artış görüldü. Çiftçinin ürettiği ürünün fiyatı kullandığı girdilerden çok daha az oranda artıyor. Bu da çiftçinin çok düşük bir kazançla kimi zaman da zararına üretim yapmasına neden oluyor.”
Değerlendirmede, geçen ay şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin yapıldığı,2009’da şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yapılan ihalenin Danıştay 13. Dairesinin kararlarıyla iptal edildiği belirtildi.
Özelleştirme ihalesine katılanların fabrikaların değerli arsalarını paylaşmak ya da nişasta bazlı şeker üretimine alan açmak için bunları kapatmak istediği öne sürülerek, bu fabrikaların 250 bin pancar üreticisinin kaderini doğrudan ilgilendirdiğine işaret edildi.
Gübre fiyatları
Tarım sektörünün ekonomideki ağırlığının kriz koşullarında daha da arttığına dikkat çekilerek, tarımın diğer sektörlerin aksine kısa vadeli dalgalanmalardan daha az etkilendiği belirtildi.
Tarım sektöründeki küçük ve orta üreticilerin desteklenmesinin büyük önem kazandığı ifade edilen değerlendirmede şunlar kaydedildi:
”Tarım Kanunu’nda üreticilere verilecek desteğin en azından GSMH’nin yüzde 1’i olması gerektiği yasal bir zorunluluk haline getirilmişti. Ne var ki 6 yılı aşkın zamanda tarıma verilen destek miktarı sürekli yüzde 1 oranının altında kaldı. Bu süre içinde eğer yasa gereği olan ödeme yapılsaydı çiftçiye 26 milyar lira daha fazla destekleme ödemesi yapılacaktı. 2011’de çiftçiye verilen destek 6 milyar 116 milyon liraydı. 2012’de bu rakam 7,3 milyar liraya çıkarıldı. Bu rakam da GSMH’nin yüzde 0,51’ine denk gelmektedir. Yani önümüzdeki yılda da çiftçi yasanın öngördüğü miktarın ancak yarısı düzeyinde destek alacaktır.
Çiftçinin geçen yıl gübre için ödediği bedel yaklaşık 3,8 milyar liradır. Geçen yıl gübre desteği için çiftçiye verilen 704 milyon lira, gübre masrafının ancak yüzde 18’ini karşıladı. Bu yıl için gübre destek miktarları yüzde 9-17 arasında artırıldı. Ancak gübre fiyatlarındaki bu artış devam ederse açıklanan destek miktarının gübredeki KDV’yi bile karşılaması mümkün değildir.
Çiftçinin bütçesi her geçen gün daha fazla açık vermekte ve çiftçilerimiz ancak borcu borçla kapatarak üretimi sürdürebilmektedir. Çiftçi borçlarının toplamının 2011 yılı itibarıyla 20 milyar lirayı geçtiği tahmin edilmektedir.”
Değerlendirmede, et fiyatlarının artmasında en önemli faktörün yükselen girdi fiyatlarıyla, ona yetişmeye çalışan et fiyatları arasındaki gerilim olduğu belirtildi.
Et fiyatları ucuzlatılmaya çalışılırken ette en büyük maliyet unsuru olan yem fiyatlarına sürekli zam geldiği, son 4 ayda yem fiyatlarındaki artışın yüzde 50’yi bulduğu öne sürüldü.
Paylaş :
Üretim maliyetleri büyük sıkıntı bu çözülemezse sonrası çok kötü olur.ithalatla çark ne kadar daha döner kimse bilmiyor yem fiyatları kontrol edilemiyor son 6 ayda %50 zam geldi. ete son 6 ayda %50 zam gelmedi ki bu zarar nereden çıkacak.üretim maliyetleri önümüzde kara bir tablo hükumet içerideki hayvan sayısı yeterli sayıya gelene kadar yemde ithalatı açmalı sıfır gümrük sıfır vergi olmak kaydıyla yoksa besleyen bin pişman beslemeyen bir pişman misali olacak bu iş.üretim maliyetlerinin düşmesi gerekiyor bizde kırmızı et halen çok pahalı çevre ülkelere nazaran insanlar alamıyor vatandaş tavuk yemekten gıdıklayacak neredeyse.birde son günlerde deli dana dedikoduları çıktı insanlar et almıyor yetkililer buna bir açıklama getirmek zorunda.tarım bakanımız yok böyle bir şey diyor haber kaynakları deli dana hastalığı taşıyan etler ülkeye girdi diyor bunlar sektörü zora sokar doğruysa da önleminin alınıp dışarıya yansımaması lazım kol kırılır yen içinde kalır.yoksa satışlar durursa iflaslar peş peşe gelir zaten herkes zar zor ayakta duruyor birde böyle saçma sapan şeylerle kimsenin uğraşacak hali yok.
Günü kurtarma derdinde olanların çiftçi umurunda değil. Gariban çiftçi ne olursa Olsun kabulleniyor .Üretim maliyeti her geçen gün artarken sırf fiyat istikrarı Olsun diye Bu kadar ith alat baskısı olursa çok degil üç beş yılda Bu ülkede üretim biter . Fiyat istikrarı iyidir . Ancak Bu istikrar tarim g irdileri için bir kere bile geçerli olmadı . Ya girdilerde fiyat istikrarı sağlansın yada çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatı maliyetinin üzerinde ayakta kalacak bir kâr kazandıran miktarda Olsun. Ama hiç olacağını sanmıyorum. O kadar feryat ettik ne oldu ? Ithal kurbanlıklari 10 lira + kdv sattılar iki sene dünyanın masrafını ettiğimiz kurbanliklarimizi canlı kilo 8 tl. Ye satabildik. Ithalleri ucuza alıp pahalı sattılar. Biz pahalıya mal edip ucuza sattık. Ne diyeyim Allah insaf versin.
yaklaşık iki yıl önce besiciliğe başladım karkas et kesimi 15.00 cıvarındaydı 1 çuval besi yemi 22 liraydı canlı 200 kglik besi danası 1500 liraydı evet arkadaşlar şuan karkas kesim 15 lira yemin çuvalı 38-40 lira cıvarıcanlı 200 kg lik besi danası 2500 rakkamlar ortada benim amacım muhalefetlik yapmak değil soruyorum eyyyy tarım vee sözde hayvancılık bakanıı senin amacın ne iliğimizi kurttunuz yine ezilen çiftçii vurun semeriii ama sizi oraya biz getitrdik ordan indirmesinide biliriz.
mikail baban ve annene sonsuz selamlarımı ilet sanada kucak dolusu sevgiler herkese selam eder mutlu yıllar dilerim.
”hayvan sayısı yeterli besiciler mallarını satmıyor; bundan et fiyatları pahalı” diyen ve 17 gün sonra ithalatı açan tarım bakanım!!!
çok maduruz çok