Çelik: "Aldığımız karara uymayanlar var mı? Var. Birçok yerde uyulmuyor." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette fiyat dayatması içerisinde olmadıklarını, uzun vadede ithal etin de çözüm olmayacağını söyledi. Et fiyatı ile ilgili alınan karar hakkında da konuşan Çelik, “Aldığımız karara herkesin uyması lazım. Uymayanlar var mı? Var. Birçok yerde uyulmuyor.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette fiyat dayatması içerisinde olmadıklarını, uzun vadede ithal etin de çözüm olmayacağını söyledi.
EXPO 2016 Yönetim Kurulu Toplantısı için Antalya’ya gelen ve bir dizi programlara katılan Çelik, toplantı öncesi, IC Hotel’de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Et fiyatları ile ilgili değerlendirmede bulunan Çelik, aynı sıkıntının ekmek fiyatlarında da olduğunu vurguladı. Ekmeğin maliyetinin 65 olduğunu ve 70-75-80 kuruşa satıldığını kaydeden Çelik, 40 ilde bu tür fiyatların oluştuğunu açıkladı. Et fiyatlarını belirlediklerini hatırlatan Çelik, et fiyatlarının üreticiye maliyetini bildiğini ifade etti. Çelik, “Üreticimizi zarar ettirmeyecek bir tavan fiyatı belirlemenin doğru olacağı düşüncesiyle kırmızı etin medyada çokça konuşulmaması gerektiğini düşünerek bir fiyat belirledik. Karkas et 23,3 TL. Burada yüzde 30-35 civarındaki sınırlamalarını dahil edince 32 TL kıyma, 34 TL kuşbaşının olması Türk hayvancılığı açısından doğru olacak.” şeklinde konuştu.
“FİYAT DAYATMASI İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”
Et fiyatları ile ilgili bir dayatma içerisinde olmadıklarını kaydeden Çelik, et ithal ederekucuz et yedirmek yerine hayvan varlığının elden çıkmasına karşı olduklarını söyledi.Türkiye’de hayvan varlığının artarak devam etmesini isteyen Çelik, ahırların hayvanlarla dolmasını, uzun vadede ithalin çözüm olmadığını kaydetti. Fiyatların yükselmesinin yanlış olduğunu belirten Çelik, “78 milyonun hukukunun korunması için bir karar aldık. Aldığımız karara herkesin uyması lazım. Uymayanlar var mı? Var. Birçok yerde uyulmuyor. Türk hayvancılık geleceği için aldığımız bu karar önemlidir. Hayvan varlığımızı artırıp üretim girdilerini düşürerek girdilerin düşmesiyle birlikte fiyatların düşmesi gibi bir politikayı üreticilerimizle birlikte yürüteceğiz. Bu duruma kar zarar şeklinde bakacak olursanız Türk hayvancılığına zarar verecektir.” diye konuştu.
“İHRACATIN DESTEKLENMESİ VE PAZAR ÇEŞİTLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Bu arada açıklamasından önce Bakan Çelik, Adana’da karşılaştığı domates üreticisi CelilGökçen’i serasında ziyaret etti. Üretici Gökçen, Bakan’a domatesin fiyatının düşüklüğünden yakındı, serasındaki domatesin kalitesini gösterdi. Serayı gezdikten sonra gazetecilere açıklama yapan Çelik, domates fiyatındaki düşüklüğün Rusya ile yaşanan uçak krizinin bir yansımasının olduğunu, 2015 yılındaki ihracat rakamlarına da yansıdığını anlattı. Rus pazarının kapanmasından dolayı üreticilerin bir kaç ay içerisinde dezavantajlı duruma düştüğünü ifade eden Çelik, şunları söyledi: “Hükümet olarak hem ihracatçılarımızın desteklenmesi hem de pazar çeşitlenmesiyle ilgili yoğun bir çalışma içerisindeyiz. İnşallah buradan da hayırlı kapılar açılır. Kimsenin rızkı kimseye bağlı değil. Burada 7 milyar insan yaşıyor. 7 milyar insanın bu domatese çok ihtiyacı var. Türkiye’deki mevsim avantajlarımızı dünya pazarlarında değerlendireceğiz. Çiftçinin nasırlı elleri inşallah karşılığını alacak.”

Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir