Biz bile et alamıyoruz

  Kasaplar Odası Başkanı Rasim Özkul; “Ben bile et alamıyorum”


Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Ramis Özkul, bakanlığın ön gördüğü fiyatları uygulamayan kasaplara tepki gösterdi. Özkul, “Et o kadar pahalı ki ben bile alamıyorum. 40 TL’ye et mi olur” dedi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Kasaplar Federasyonu ile bir protokol imzalayarak et fiyatlarının aşağıya çekilmesini istemişti. Vatandaş fiyatların düşmesini bekliyordu, ancak beklenen olmadı. İl merkezi ve ilçelerdeki kasaplar yine eski fiyattan et satışına devam etti.

“ET ALAMIYORUM”

Kocaeli Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Rasim Özkul da, et fiyatını bakanlığın istediği rakamlara indirmeyen kasaplara ateş püskürdü. Et fiyatının yüksek oluşunun kendisini de rahatsız ettiğini dile getiren Oda Başkanı Özkul, “Ben bile bu fiyata et alamıyorum” diyerek tepkisini gösterdi.
 

“FİYATLARI YÜKSEK TUTUYORLAR”

Kasapların fiyatları indirmemeleri ile ilgili olarak konuşan Oda Başkanı Özkul, “Kasaplar et fiyatlarını yüksek tutuyor. Oda başkanıyım, fakat ben bile gidip kasap arkadaşlarımdan et alamıyorum. Ben 40 liraya et alamam, buna gücüm yetmez, vatandaş nasıl alsın. Fiyatlar böyle kalırsa hangi vatandaşımızın evine et girer. Ülkemizde asgari ücret 1300 lira” dedi.

İTHAL RESTİ İŞE YARAMADI

Bakanlık karkas yağsız etin tavan fiyatı 23.3 TL, yağlı etin tavan fiyatının da 21.8 TL olması gerektiğini açıklamıştı. Bakanlığın öngördüğü fiyat tarifesi ise uygulamaya alınmadı. Fiyatın düşmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyleyen kasaplar, bakanlığın “Et ithal ederiz” restine karşılık fiyatlarını değiştirmedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında yapılan protokole kasaplar uymadı. İndirimin üreticiden başlaması gerektiğini söyleyen kasaplar, fiyatlarını düşürmedi.
Bakan Faruk Çelik, kasaplar federasyonu ile bir protokol imzalayarak et fiyatlarının aşağıya çekilmesini istedi. İmzalar atıldı, ancak bakanın bu talebi kasaplar tarafından uygulanmaya konulmadı.

Kasaplar indirime yanaşmıyor

Bakanlıktan yapılan açıklamalar ve Kasaplar Odası’ndan gelen talebe rağmen ilimizdeki kasaplar indirime yanaşmıyor. Et üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini, fiyatların düşürülmesinin de ancak bunun sağlanmasından sonra yapılabileceğine vurgu yapıyor. Kasaplar özellikle et üreticilerinin mazot, yem ve saman ücretleri ile ilgili desteklenmesini bekliyor.

Celeplere tepki gösterdiler

İlimizdeki kasaplar, ellerinde bulunan ve stok halindeki etlerin tüketilmesinin ardından bakanlığın istediği tarifeye gideceklerini ifade ederken, celeplere yönelik olarak de bir tepki gösterildi. İzmit Mezbahası’nda bulunan bazı celeplerin mezbahaya fiyatların yükselmesi için hayvan sokulmasını engellediğini dile getiren bazı kasaplar, bu konu hakkında yerel idarelerin de ilgilenmesi talebinde bulundular. İlimizdeki İzmit merkez ve çevre ilçelerdeki kasapların et fiyatları ile ilgili olarak görüşleri şöyle:
 

Güngör Kılıçaslan: Üretici desteklenmeli

“Et fiyatlarının indirilebilmesi için üreticinin yükünün hafifletilmesi gerekiyor. Mazot fiyatlarının düşürülmesi, saman fiyatlarının inmesi gerekiyor. Bunlar yapılmasa indirim yapılması olanaksızdır. Sorunun temeline inemeden yapılacak fiyat indirimler uzun vadeli olmaz.”

Turan Kardemir: Keşke 20 liradan satabilsek


“Bize gelen etin fiyatında bir değişiklik olmadı. Değil indirim, yeni bir zam gelmesinden korkuyoruz. Biz eti devletten ve ucuza alsaydık, daya uygun bir fiyata satabilirdik. Keşke eti 20 liradan satabilsek, çok kazansak, ama olmuyor. Et pahalı, ama indirim şu anki gelişmelere göre imkansız görünüyor.”

Murat Kaya: Et Bulgaristan’da 9 lira


“Keşke et fiyatları 20 liraya inse, ama olmuyor. Et fiyatlarının indirilebilmesi için üreticilerin sırtındaki yükün azaltılması gerekiyor. Sorunun temeline inilmezse çözüm zor. Bulgaristan gibi bir ülkede et 9 liradan satılıyor, ama ülkemizde et fiyatları 40 lira dolaylarında. Onlar bu durumda kar ederken neden biz o fiyatlardan satamıyoruz. Devletin bu soruna köklü çözümler üretmesi gerekiyor” dedi.
 

“YAĞSIZ ETİ 25 LİRADAN ALIYORUZ”

Kendilerine gelen etin fiyatında bir değişiklik olmadığını da sözlerine ekleyen Kaya, “Et bize 25 liradan geliyor. Vergiler ve sakatatların atılmasını da eklediğimizde etin bize gelişi 33,5 TL lira civarında oluyor. Kira ve çalışan ücretlerini kattığımızda mevcut fiyatlar ortaya çıkıyor. Etin bize geliş fiyatı düşmeli ki indirim yapalım” dedi.

Burak Ayata: Aracılar ortadan kaldırılmalı


“Et fiyatlarının inmesi için besici ile kasaplar arasındaki tedarikçilerin kaldırılması gerekiyor. Kasapların üreticilerden doğrudan malı almadı ki fiyatlar belli bir düzeye insin.”


 

Latif Çelik: Kimse zararına satış yapmaz


“Kimse zararına satış yapmaz. Bakanlık bize gelen etin fiyatında indirime gitsin, maliyetlerimizi düşürsün et fiyatları kendiliğinden düşer. Ülkemizin her sektörde olduğu gibi bu işte de parayı aracılar kazanıyor. Üreticilerin ve satıcıların bir kazancı yok. Besicilerin bile kazancı düşük. Para aracılar da kalıyor.”


 

Mustafa İzlimek: Maaşımızı Bakan versin


“Et fiyatları bugünkü düşünce ile düşmez. O yüzden böyle bir fiyat talebi bugün için çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Madem öyle bakanlık bir kasap açsın, bizi de işe alsın ve dediği fiyattan etini satsın. Maaşımızı da düzenli olarak ödesin.”


 

Tahir Gülturan: Karkas eti 26 liradan alıyoruz

“Bakanlık karkas yağsız etin fiyatını 23,3 lira olacak diyor, ama karkas et bize gelişinin 26 liradan olduğunu kimse düşünmüyor. Etin bize geliş fiyatı yüksek olduğu için vatandaşa yansıması da bu oranda olur. Bize gelen etin ücretinde bir indirime gidildiğinde biz bunu vatandaşa yansıtırız.”


 

Hikmet Aydınlar: O fiyatı uygulayamayız

“Bakanlığın yapılan protokol sonucunda aldığı bir kararı uygulayabilmemiz için bize gelen et fiyatlarının indirilmesi gerekir. Ancak kasaplara gelen etin ücreti de çok yüksek. Doğal olarak da fiyatında bir düşüş söz konusu görünmüyor. Haliyle bakanlığın istediği fiyatları uygulayamıyoruz.”
 

Paylaş :

“Biz bile et alamıyoruz” hakkında 4 yorum

  1. Kasabin birisi sakatatlari atiyoruz demis.Ya sizin hayatiniz yalan dolan.Siz degil sakatati atmak kanini bile paraya ceviriyorsunuz.Butun yuku ureticinin sirtina yukleyip fahis kar etme derdindesiniz.Ama bakan acik ve net konustu.Maliyetinin altinda kesim yapilmayacak dedi.Bu kadar.Bundan otesi bos laf.

  2. Kasapla ne alakası var et fiyatının… kendileri et ve süt kurumu mağazası açtılar açıyorlar düşürsün fiyatı o zaman bu mağazalar…Kasabın aldığı karkasın fiyatı düşmemiş kasap nasıl fiyat düşürecek…Bakanlık yemi nasıl ucuza üretirim,etçi ırkları getirip memleketimde nasıl ucuz maliyetle çoğaltırım,Tohum ıslahını yapıp tarlayı nasıl ekerim,Süt ırkı,Et ırkı nasıl ayırırım nasıl Anadoluyu et ırkıyla doldururum,Üniversitelerle işbirliği yapıp bu sorunlarla ilgili araştırma ve geliştirme çalışmalarını nasıl yaparım,Geçicide olsa sayıyı nasıl dengelerim bu kasaplık besi materyali sayısını nasıl nüfusa orantılı sayıya getiririm,Üretimdeki %40 açığı nasıl kapatırım diye kafa patlatacağı na…Kasaplara kızıp denetim elemanlarını kasaplara gönderiyor uğraştığımız mevzuya bak fabrikadan gelen poşetli tavuğu parçaladın mı,köfte yaptın mı,yaptıysan kaç kilo yaptın…Denetimi yap al numuneyi tahlile gönder bozuk çıkarsa gereğini yap ki yaptılar Türk gıda kodeksine uygun görülmüştür diye geldi…Namusuyla şerefiyle ekmek parasını kazanmaya çalışan insanlara potansiyel sahtekar muamelesi yapmayın ağırıma gidiyor artık bir çok şey 30 senedir haram yemedik bu saatten sonra hiç yemeyiz öyle işler yaptınız ki namuslu insanı namussuz yapmak için uğraşıyorsunuz bu kadar mı koskoca devlet bizi silmiş bu kadar mı gözden çıkarmış hiç mi bu memlekette değerimiz yok elin Suriyelisi kadar değer vermiyorsunuz bize…

  3. Bu ulkede hayvanciligin istikrar kazanmaya basladigini dusunur olmustum.2 yildir sut fiyatlari artmasa da en azindan dusmuyordu.Bakanligin verdigi sut pirimiyle az cok is goruyordu.Et de para kazandirmaya baslamisti.Ama disardan ucuz sut tozunu alip stoklayan sut sanayicileri sut aliminda burun kivirmaya basladi.Neymis arz fazlasi varmis.Madem arz fazlasi verecek kadar cok hayvan var bu ulkede neden bu kadar et acigi var.?Bakan bey sutu dusurmeyin dedi ama dinleyen kim?Butun Turkiyede sut fiyatlari cakilmaya basladi.Buna bir de et ithalati eklenirse hayvanciligin bitisinin resmidir.Bundan sonrada artik belini dogrultamaz hayvancilik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir