Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir, et fiyatlarını dengelemek amacıyla kasaplık, besilik ve taze soğutulmuş et ithalatına izin verilmesine rağmen ateşi düşmeyen et fiyatlarından ithalatçıları sorumlu tuttu. Aydemir, kasaplık, besilik ve ithal kırmızı et izni verdikleri ithalatçıları et fiyatları konusunda insaflı olmaya çağırarak, “Açgözlülüğe gerek yok… Aşırı kar hırsıyla, piyasadaki etin ateşinin, fiyatının düşmemesine neden oluyorlar” dedi.
Türkiye’ye kırmızı ve kasaplık ile besilik hayvan yeterince geldiğinde fiyatlarda yaşanan ateşin düşeceğini belirten Aydemir, ithalatçı firmalardan uyguladıkları fiyatlar konusunda kanaatkar davranmalarını istedi. “Yani ucuza mal ettiği bir eti aşırı karla, Türkiye’nin şu anda bulunan karkas fiyatlarıyla satmaya kalkmasın. Biraz kanatkar olsunlar” dedi.
İthalatçı firmaların kırmızı eti çok yüksek karla satmak yerine optimal karla veya Et Balık Kurumu (EBK) fiyatlarının biraz üzerinde, kabul edilebilir bir rakamdan satmaları gerektiğini belirten Aydemir, kırmızı et fiyatının bir türlü düşmemesinden ithalatçı firmaların yüksek kar hırsının etkili olduğunu söyledi. Aydemir, şunları kaydetti:
“AÇGÖZLÜLÜĞE GEREK YOK”
“Kasaplık, besilik ve ithal kırmızı et izni verdiğimiz ithalatçılardan biraz bu konuda insaflı davranmalarını rica ediyorum. Bununla ne demek istiyorum? Onlardan lütfen biraz kanaatkar olmalarını, yani çok yüksek karlar beklemeden, EBK gibi olmasa bile, Et Balık fiyatlarının biraz üzerinde karkaslarını, hayvanlarını pazarlamalarını istiyorum. Aç gözlülüğü gerek yok. Yani yeterince kar yaptıktan sonra aşırı kar hırsıyla, piyasadaki etin ateşinin, fiyatının düşmemesine neden oluyorlar. Biz fiyatların biraz daha uzun sürede düşeceğini göreceğiz. Çünkü yeterince ithal et gelecektir. Yeterince kasaplık ve besilik, damızlık gelecektir. Zaten son günlerde Türkiye’ye külliyetli miktarda et girmeye başladı.”
Aydemir, ithalatçıların kırmızı eti yüzde kaç karla sattıkları konusunda bir değerlendirme yapmak istemediğini kaydetti.
Türkiye’nin et fiyatlarını düşürmek için ithalat yapmasına karşın fiyatların istenilen rakamlara gerilemediği ve bu duruma neden müdahale edilmediğine ilişkin soruya verdiği yanıtta da Aydemir, Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi uygulandığını, bu yüzden fiyatlara kimsenin karışma, müdahale etme imkanı bulunmadığını söyledi. Bu durumda ithalat yapmanın herhangi bir esprisinin kalıp kalmadığına ilişkin soruya Aydemir, “Esprisi kalmıyor değil. Arz açığını giderirsen fiyatlar düşer. Bu daima böyledir. Soğan pahalanır. Niye? Soğan açığı vardır. Soğan üretimi artınca fiyatlar birden düşer. Kırmızı etin fiyatı da bu açığın giderilmesi suretiyle düşecektir. Onlar o karı da bulamayacaktır. Optimal, uygun, kabul edilebilir karlara lütfen razı olsunlar” dedi.
Paylaş :
Şu an ithal etler maliyeti düşükde olsa iç piyasaya piyasa fiyatlarından sunuluyor,bunun nedeni iç piyasada daha henüz arz talep dengesi oluşamadı öyle tahmin ediyorum ki kurban bayramından sonra iç talep daralacağı için malda bir birikme olacaktır.bunun olabilmesi için ithal girişinin hızlı bir şekilde devam etmesi gerekiyor.eğer bir parti mal gelir arkasından bir ay sonra tekrar mal gelirse düşüş yine mümkün olmaz.bazı yörelerde ahırlar bomboş içeride gerçekten mal yok,şunun elinde mal var bunun elinde mal var söylemleri boş söylemler bahsedilen firmaların elinde her zaman mal vardı zaten bu adamlara elinde niye hayvan var diyemessinki serbest piyasa ekonomisinde böyle bir soru şekli yok.ben şahsen üretimden yanayım fakat 3-4 yıl Türk halkı ithal et yemek zorunda kalacak gibi gözüküyor yalnız şöyle bir müdahale düzenleme olabilir yerli ithal sınıflandırılması yapılabilir o zaman bu fiyat karmaşası çözülür bu nasıl olur farklı damga vurulur karkas etlere tedarikcide ithali yerli mal diye iç pazara sunamaz.başkada ayırım çok zor biz Turgut özal lı yıllarda gördük hollanda nın macaristanın öyle danaları varki bizim danaları bozar buda bir gerçek ithal et yemeyin kampanyası uzun vadede tutmaz adamlar besiciliği bilimsel yapıyor dediğim gibi iki üç ülke varki bizim sadece biga besicisi onlarla yarışır gerisi nal toplar.birde bizde dedikodu gazetesi çok hızlı şimdi den hastalıklı etler gelecek dedikodusu yayılmaya çalışılıyor bu gerçek dışı şu sistemle hastalıklı hayvanın girmesi mümkün değil mal kalitesiz olabilir veya kaliteli olabilir işin o tarafı farklı bir detay zaten iç piyasada yerli malda da aynı şey söz konusu biga hayvanın etiyle afyon hayvanının eti bir değil ki.gönül isterki hiç bunlara gerek duyulmasın Türk köylüsü beslesin satsın ama bazen şartlar bu noktalarada getiriyor işi Türk köylüsünün üretip şimdi ithal ettiğimiz ülkelere hayvan sattığımız günlere en kısa sürede ulaşmak dileğiyle.
ben olsam bende yüksek fiyata satarim iki kazanmak varken niye bir kazanayim özel şirkeklere ithal izni verdiğiniz zaman düşünecekdiniz
tarım ve köy işleri bakanı beyefendi yem fıyatlarından haberın varmı onuda araştır bakım uretıcının dogumdan kesılene kadar bır hayvanın malıyetınıde yaz bıtarafa da gorelım bakalım ole fıyatlar yuksek demekle omuyo bu işler ezbere konuşmıyalım