Türkiye Kamu-Sen ARGE, Türkiye’de ortalama 753 euro maaş alan bir öğretmenin maaşı ile ancak 58 kg kırmızı et alabildiğini ve Türkiye’deki bir mühendisin, dünyadaki meslektaşlarına oranla 5 ile 10 kat daha az kırmızı et alabilme gücüne sahip olduğunu belirtti.
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, “Dünyada ve Türkiye’de Kırmızı Et ve Memurlar” raporu hazırladı. Çalışma, dünyanın değişik coğrafi bölgelerinden seçilen ülkelerdeki ortalama kırmızı et fiyatlarını, kamu görevlilerinin maaşlarını ve maaşları ile alabilecekleri et miktarını belirlerken, ülkelere göre ortalama kırmızı et tüketimini de içeriyor.
-ÖĞRETMEN MAAŞI İLE ALMANYA’DA 827 KG, TÜRKİYE’DE İSE 58 KG ET ALINABİLİYOR-
İngiltere’de kırmızı etin ortalama perakende satış fiyatı 9 euro iken, ortalama öğretmen maaşının 3 bin 612 euro’yu buluyor. Buna göre bir öğretmen maaşı ile İngiltere’de 401 kg et alabilirken, bu rakam Avustralya’da 432 kg, Almanya’da 827 kg, ABD’de 615 kg. Türkiye’de ise ortalama 753 euro maaş alan bir öğretmen, maaşı ile ancak 58 kg kırmızı et alabiliyor.
Bir mühendis İngiltere’de 4 bin 188, Avustralya’da 4 bin 882, Almanya’da 5 bin 77 ve ABD’de 5 bin 69 Euro maaş alırken; Türkiye’de ancak bin 114 euro maaş alabiliyor. Buna göre Türkiye’deki bir mühendis, dünyadaki meslektaşlarına oranla 5 ile 10 kat daha az kırmızı et alabilme gücüne sahip.
-HEMŞİRE MAAŞI İLE 51 KG ET ALINABİLİYOR-
İngiltere’de 2 bin 749 euro maaş alan bir hemşire, maaşı ile 305 kg kırmızı et alabilir. Avustralya’da 3 bin 712 euro olan hemşire maaşı ile 412 kg et alınabiliyorken; bu rakam ABD’de 474 kg’ye, Almanya’da ise 498 kg’ye kadar çıkıyor. Türkiye’de ise bir hemşire, maaşı ile ancak 51 kg kırmızı et alabiliyor.
Buna göre, İngiltere’de ortalama maaş 2 bin 766 euro ve bir çalışan, maaşı ile ortalama 307 kg kırmızı et alabiliyor. Avustralya’da çalışanlar ortalama 3 bin 230 olan maaşı ile 359 kg, Almanya’da 3 bin 388 euro ile 547 kg et alabiliyor. ABD’de ortalama ücretler 2 bin 486 euro seviyesinde ve 355 kg kırmızı et alınabilirken; Türkiye’de 709 olan ortalama memur maaşı ile ancak 55 kg kırmızı et alınabiliyor.
-TÜRKİYE’DE SAĞLIKLI BESLENME İMKANI HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR-
Araştırmada, Türkiye’nin dünyanın en pahalı etinin satıldığı vurgulanarak, maaşların da son derece düşük olması nedeniyle sağlıklı beslenme imkânlarının her geçen gün biraz daha zorlaştığı savunuldu. Buna bağlı olarak kişi başına yıllık ortalama kırmızı et tüketimi açısından da Türkiye’nin içler acısı hali, Türkiye Kamu-Sen’in yaptığı araştırma ile ortaya konulmuş durumda. Buna göre yıllık kişi başına et tüketimi Avustralya’da 142 kg, ABD’de 125 kg, Almanya’da 82, İngiltere’de 80 kg iken Türkiye’de yalnızca 12 kg’da kalıyor.
-“TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK KONUSUNDA ÇARPIKLIK VAR”-
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaklaşık 800 bin kilometrekare yüzölçümü olan Türkiye topraklarının dörtte üçünün yerleşim alanı dışında kaldığını belirterek, “Hayvancılık için son derece elverişli doğal şartlar mevcutken, ne oldu da birden bire et fiyatları bu noktaya geldi? Et fiyatlarının bu denli yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri ülkemizin tarım ve hayvancılık politikasındaki çarpıklıktır. Özellikle AB ile tam üyelik müzakereleri çerçevesinde 2004 yılında imzalanan Katılım Ortaklığı Belgesi ve ekleri ile AB tarafından Türkiye için hazırlanan ilerleme raporlarında tarım ve hayvancılık konusunda son derece çarpıcı tespit ve istekler bulunuyordu” diye konuştu.
Katılım Ortaklığı Belgesi Etki Raporu’nda Türkiye’nin canlı hayvan ve et ithalatını yasaklamasının eleştirilmekte olduğunu, ilerleme raporunda ise canlı hayvan, et ve et ürünlerine uygulanan ithalat yasağının kaldırılmasının istenmekte olduğunu ifade eden Akyıldız, “Yine bu raporlarda AB ile yapılacak müzakerelerde en önemli konunun tarım faslı olacağı, şu anda yüzde 25 olan tarımda istihdam edilen nüfusun yüzde 6’ya kadar indirilmesi gerektiği belirtiliyordu. O dönemden beri ülkemizin tarım politikaları belirgin bir şekilde değişmiştir” dedi. Akyıldız açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Gelinen noktada ülkemizde tarım ve hayvancılık bitirilmiş ve ülkemiz artık dışarıdan et ve canlı hayvan ithal eder duruma getirilmiştir. Et, altın değerli bir ürün haline gelmiş, mutfaklarımızdan çıkmış, vitrinlerde izlenir hale gelmiştir. AKP, Avrupa Birliği’nin talimatlarını harfiyen yerine getirmektedir. Ne yazık ki bu politikalarla halkımızın et yemesi imkânsız hale gelmiştir. Sırada arpa, buğday gibi tahıl üretiminin azaltılması ve ekmeğimizle oynanması bulunmaktadır. Bir millet, bu çağda ancak bu şekilde köle haline getirilebilir.”(ANKA)
Paylaş :