Et fiyatlarındaki artışı dengelemek için et ve kasaplık hayvan ithalatına izin verilmesinden sonra, bugüne kadar ithalatı için kontrol belgesi düzenlenen et miktarı, Türkiye’de geçen yılki resmi kayıtlı üretim miktarını aştı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bugüne kadar 413 bin ton et, 360 bin büyükbaş kasaplık hayvan ithalatı için kontrol belgesi düzenledi.
Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, geçen yıl Türkiye’de, mezbahane ve derisi Türk Hava Kurumuna (THK) verilen kurban bayramı kesimlerini kapsayan kırmızı et üretimi 412 bin 621 ton oldu. Buna göre, ithalat için kontrol belgesi düzenlenen et miktarı, geçen yılki resmi üretim rakamının üzerine çıktı.
Düzenlenen kontrol belgeleri kapsamında şimdiye kadar yaklaşık 27 bin ton etin ithal edildiği belirtiliyor. Türkiye’de resmi istatistik verilerinde et üretimi ortalama 450 bin ton gösterilmesine karşın, kayıt dışı üretim nedeniyle toplam üretimin 1,1 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor.
Bakanlık ayrıca, kurbanlık amacıyla, 730 bin başa yakın küçükbaş hayvan ithalatı için kontrol belgesi düzenlemişti. Bu kapsamda 200 bin başa yakın koyun ithal edildiği belirtiliyor.
Bu arada, alınan önlemlere ve ithalata karşın et fiyatlarındaki düşüşün yeterli bulunmadığı, bu nedenle yıl sonunda sona erecek düşük vergilerle et ithalatına ilişkin sürenin uzatılabileceği ileri sürülüyor. Yetkililer, ”bazı kesimlerin (nasıl olsa ithalat yılbaşında bitecek, et fiyatları yeniden yükselecek) diye beklentisinin bulunduğunu” belirterek, et fiyatları belli bir dengeye ulaşıncaya kadar, haksız kazanç beklentisinin önlenmesi için düşük vergiler ile ithalatın sürdürülmesinin değerlendirildiğini söyledi.
“25 LİRAYA ET SATILMASI HAKSIZLIK”
Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2 Aralık’ta, Et ve Balık Kurumunun yenilenen Sincan kombinasını gezerek incelemelerde bulundu. Bakan Eker, burada, bakanlık Yayın Dairesi bünyesinde faaliyetin sürdüren Tarımtv’ye yaptığı açıklamada, et fiyatlarındaki düşüşü yeterli bulmadığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
”(Et fiyatları konusunda) bizim elimizde iki tane parametre var. Biz Nisan sonu itibariyle ithalat kararı aldık. Oradan bugüne tüketici fiyatlarında yüzde 15 civarında bir düşme var. Tabii biz bunun sürdürülmesini hatta biraz daha aşağı inmesini istiyoruz. Niye bunu söylüyoruz. Biz 1 kg canlı hayvanın maliyetinin ne olduğunu biliyoruz. Türkiye et piyasasında besicilik yapan çiftçilerimizin vatandaşlarımızın bir besi materyalini kaç paraya mal ettiğini biliyoruz. Bunları günlük olarak takip ediyoruz. Bugün ortalama 16 liranın altında, 16 liranın üzerinde değil. Yani besici 16 liraya karkas satıyor. Üretici fiyatı, etin üretim fiyatı bu. Bir bakıyorsunuz bir markette 25 lira bir mal satılıyor, bu haksız, bu doğru değil… Dolayısıyla biz de bunlar üzerinde denetim mekanizmaları neyse yasal çerçevede o denetim mekanizmalarını işletiyoruz. Bir yandan da et arzını arttırmak için tedbirler alıyoruz. Bu tedbirlerimiz de piyasa dengeye gelinceye kadar, tüketiciler haksız ödemeyle haksız yüksek fiyatla bu şekilde karşılaşmamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
Kamuoyunda ve piyasada özellikle ithal ete karşı güvensiz bir yaklaşımın olduğunun hatırlatılması üzerine Eker, ”ithal et konusunda güvensizlik duyulmasını gerektiren hiçbir ciddi sebebi yok. Bunu söyleyenler, içeride yüksek fiyattan dolayı çok para kazananlardır. Yani tüketicinin istismarına yol açan tüketiciyi, bir manada istismar eden ve bu yüksek fiyattan aşırı kar eden, bu tür yalan yanlış söylentileri yayıyorlar. Bu doğru değil” dedi.
Paylaş :
beyler bırazda yem fıyatlarından bahsetsenız daha memnun olucaz fakır kazanca gecince herkes kıçını yırtıyo altın fıyatlarıda çok gıdıyo sayın bakan bunuda durdurun zengınler daha zengın olmasın hep fakırın malına göz dikmeyeyin
Bakın et fiyatları öyle damdan düşer gibi paaat diye düşmez hele hele de Türkiyede hiç düşmez ve düşmeyecektirde. Onun için yok ithal et serbestlemiş de yine de fiyatları düşmemiş yok kasap rafa ithal et koymuş da ama yerli et diye satmış mış bunlar hikaye. Hemen bir suçlu bulup ihaleyi yüklemeyelim. Türkiyenin sosyokültürel yapısı ve coğrafi konumu gereği Et kesimi yada kurban, adak vs gibi konular insanların gözünde tabulaştırılmış ve devleştirilmiş insanları et yemekten mahrum etmek için yüzlerce safsata uydurulmuş. Fazla detaya girmeden bazı arkadaşlar her konuda Avrupadan ithal edilen etleri kalite ve hijyen bakımdan Türkiyedeki etlerden daha yüksek kalitede olduğunu bilmedikleri için insanlarımızı hakzsız yere yanıltıyorlar. Neden ithal ete öcü gibi bakılıyor. En zengin doğal bitkisel yapıya sahip olan avrupada hayvanların otlanması için milyonlarca hektar yeşil arazi, hijenik ve saglıklı kesim ortamlarının oluşturulası için kararlı ve rüşvet yemez kontrol mekanizmaları, hayvan beslemesinde kullanılan faktörler yem, su, elektrik ve diğer teçhisatların ucuz olması maliyeti dahada düşürdüğü için , insanların birbirlerine olan güvenleri yeterli olduğu için , hile ve hurda bilmedikleri için ve buna benzer sayabileceğimiz birçok etkenlerin Türkiye sadece yarısına sahip. Onun için kedi ulaşamadığı ciğere bilmem ne dermiş, yok avrupada İslami usule göre kesim yapılmıyormuş .. Kaç tane kasap türkiyeden gelmişte acaba avrupadaki entegre tesisleri görmüş? Dünya globalleşirken biz hala Arap-avrupai diyebileceğim bir felesefe ile yalaşırsak konuya Değil avrupa yanı başımızdaki küçücük ülkeler kadar bile dünyada et tüketebilen ülke olamayız. Ya Avrupalı olalım ya Araplaşalım her ikisi birden olunmaz. Bunlar olayın psikoljik etkenleri diğer etkenlerinide saydım bildiğim kadarıyla. İthal eti sevebilmek için önce etin ithal edildiği ülke insanlarını sevmek lazım örf adetlerini. Biz diyoruz ki hem Avrupa öcü hemde bize et ihrac ediyor. O zman kapatın kapıyı pencereyi hiçbir ülkeye ne ihracat ne ithalat yapın Ekmek arası un yiyerek beslenin 50 yıl sonrada dünyanın ucuz iş gücü ülkesi olun şimdi çin halk cumhuriyetinin olduğu gibi mesela.. Şaka bir yana bence et ithalatı sıfır gümrükle olmalı tabi dürüst ve namuslu denetim ve idari mekanizmaların kontrolu dahilinde. Yolunuz düşerse buyurun gelin Polonyada ki imalathanemizi görün.
Saygılarımla Numan Öztürk
bakan ünvanının hakkını veriyor gerçekten sadece bakıyor.
et fiyatları yüksek diyor iyide bir günde agzından ”yem” fiyatlarıyla ilgili bir cümle duyalım.50kg lık 1 çuval yemi 35tl ye alıyor çiftçi.
mehdi eker bu işten anlmaıyosan bırakta bılıenler yapsın karkas 16 tl dıyosun 25 tl satıs cok dıyosun zaten etin maliyeti 20 lira bunu kırası elemanı kdv si hersey hariç kaba maliyet 20 lira esnafın 25 lira satması cokmu kilogram masrafıyla birlikte 22 lira ya mal olacak satısıda 25 lira az bile