Besiciler çalışıyor, koşturuyor, emek sarf ediyor… Besiciler tonlarca etin ülke sofralarında kurulmasında en büyük pay sahipleri. Ancak artan yem fiyatları dar boğazdaki besicinin işlerini iyice zorlaştırıyor. Artan maliyetlere ve covid-19 pandemisinin neden olduğu ekonomik sıkıntılara rağmen çok sevdiği işi yapmaya devam ediyorlar. Bunu yaparken de aylarca yıllarca emek verip büyüttükleri, hastalandıklarında kendi çocuğu hastalanmış gibi üzerine titredikleri hayvanlarının hak ettiği değerin altında satılmasından da şikayetçiler.
Ziyaretinde esnafın sorun ve taleplerini dinleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal referandumda destek istedi. Bir kasaba giren Bakan Ağbal, dükkan sahibi Yaşar Dursun’dan et ve kıyma fiyatlarını sorarak bilgi aldı. Esnaf Dursun’un kıymayı 33 liradan sattığını söylemesine üzerine Ağbal, “İki gündür soruyorum, 37’ye de 32 liraya da var. 33 lira seninki gayet iyi. Vatandaş için önemli et tabi” dedi.
Esnafın fiyatların düşmemesinin önemli sebeplerinden birinin yem fiyatlarının yüksek seyretmesi olduğunu söyleyen Dursun’un sözleri üzerine Ağbal, yem meselesinin üzerine gitmek gerektiğini ifade ederek,Daha fazlasını oku »Bakan Naci Ağbal esnafla et fiyatlarını konuştu
Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, “Yem maliyetlerinde yaşanan iyileşmeye rağmen toplam maliyetler artacağından önümüzdeki dönemde, kırmızı et fiyatları bugün şikayet edilen seviyelerin altında olmayacaktır” dedi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) Kırmızı Et Sektör Toplantısı’nda konuşan Ilgaz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı verilerine göre, Türkiye’de etin işlenmesi ve saklanmasında 202 işletme, et ve kümes hayvanlarının etinden üretilen ürünlerin imalatında ise 204 işletmenin bulunduğunu belirtti. Daha fazlasını oku »Tüketiciye ulaşan fiyatlarda üretici fiyatının düşmesinin hiçbir etkisi yok
Bitlisli kasaplar, her geçen gün artan ot ve saman fiyatları nedeniyle kentte kesecek hayvan bulmamaktan yakınıyor.
Geçen yıllarda samanın kilogram fiyatının 1 lirayı bulduğu Bitlis’te bu yıl da oldukça pahalı olan saman ve ot fiyatları nedeniyle besiciler hayvan beslemekte zorlanıyor. Yem fiyatlarını pahalı bulan besiciler, zarar etmeleri nedeniyle hayvan beslemekten vazgeçince ilde hayvan sayısı düştü. Daha fazlasını oku »Bitlisli kasaplar kesecek hayvan bulamamaktan yakınıyor
Yem konusunu gündemde tutmak ve bu konudaki taleplerini hükümet temsilcilerine iletmek istediklerini belirten Başkan Karabulut, 2010 yılında torbası 23 TL’den satılan yemin şuan ki fiyatının 45 TL’ye yükseldiğini ve bu artışa hükümet yetkililerinin dur demesi gerektiğini bildirdi. Başkan Karabulut, “Şayet yem fiyatlarında bir düşüş olursa üretici de bu fiyatlar doğrultusunda maliyet çıkarır ve daha uygun şartlarda et satışı yapar. Böylelikle vatandaşımız daha ucuza et almış olur” diye konuştu.
Konya İli ve İlçeleri Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, son dönemde yem fiyatlarındaki astronomik yükselişe dikkat çekti. Başkan Karabulut, “Üreticiler olarak hükümetimizden önemli bir talebimiz var, yem fiyatlarındaki artışa çare bulunmasını istiyoruz. Son dönemde yem girdileri çok yükseldi. Bu duruma bir önlem alınması lazım ki üretici de ucuza et satsın” dedi.Daha fazlasını oku »Et üreticileri birliği yem fiyatlarının düşürülmesini istiyor
Son yılların en şiddetli kışının yaşandığı Bulanık ilçesindeki besiciler, artan saman fiyatları karşısında zor günler yaşıyor.
Son yılların en şiddetli kışının yaşandığı Bulanık ilçesindeki besiciler, artan saman fiyatları karşısında zor günler yaşıyor.
Bölgede kışın erken başlaması ve uzun sürmesi nedeniyle, besiciler saman bulma telaşına girdi.
Bulanık’ta sonbaharda tonu 200 TL’ye satılan samanın ton fiyatı Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman gibi illerden getirildiği için Bulanık hayvan pazarında tonu bin liradan satılıyor.
Artan yem fiyatlarına rağmen et fiyatlarının yerinde saydığını belirten besiciler, hatta fiyatlarda düşme olduğunu bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Geçimin hayvancılıkla sağlayan Mehmet Ete, AA muhabirine, yörede kışın hala etkisini sürdürdüğünü, olumsuz koşullarının özellikle besileri sıkıntıya soktuğunu belirtti. Daha fazlasını oku »Bulanık'da Besiciler zor durumda
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, ülke hayvancılığı ile süt fiyatlarının doğrudan ilişkili olduğunu söyledi.
Bir açıklama yapan Sinan Sağlam, 2008 yılına kadarki süreçte Türkiye’de süt tozu üretmek yerine, dışarıdan ithal edilmesi yolunun seçildiğini hatırlatarak, “Bu yüzden süt para etmedi. Yoğurt bile ithal süt tozlarından yapılmaya başladı. Yem fiyatları da artınca besicilik kârlı olmaktan çıktı. Besicilerde dişi hayvanlar mezbahalara gönderdiler.” dedi. Dişi hayvanların kesilmesiyle Türkiye’deki hayvan varlığının azaldığını ifade eden Sinan Sağlam, 2008 yılında soy kütüğüne bağlı büyükbaş hayvan sayısının 4 milyonlar seviyesine düştüğünü, bunun da buzağı nüfusunu azaltarak Türkiye’deki et fiyatlarını tavan yaptırıdğını öne sürdü. BVHO olarak bu süreçte Tarım Bakanlığı’nı uyaran açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Sinan Sağlam, “Yaptığımız açıklamalarda besiciliğin kârlı hale getirilmesi için süt tozu ithalatının durdurulup, Türkiye’de süt tozu üretiminin teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çektik.” dedi. Daha fazlasını oku »Hayvancılık ile süt fiyatları doğrudan ilişkili
Bursa Veteriner Hekimler Odası (BHVO) Başkanı Sinan Sağlam, son 20 ay içinde yem fiyatlarının aşırı yükseldiğine dikkat çekerek, fiyatların kontrol altına alınması gerektiğini söyledi. Sinan Sağlam hükümet tarafından yapılan çalışma ile etteki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesinin olumlu bir adım olduğunu, aşırı artan yem fiyatları için de önlem alınmasını istedi.
BVHO Başkanı Sinan Sağlam besilik hayvan yemi fiyatlarının son 20 ayda aşırı yükseldiğini kaydetti. Başkan Sağlam, büyükbaş hayvancılıkta kullanılan besi yeminin yüzde 36,7 artarak tonunun 615 liraya, piliç yeminin de yüzde 18,4 artarak tonunun bin 30 liraya yükseldiğini belirtti. Hayvancılık sektörünün en önemli girdisi olan yem fiyatlarının aşırı şekilde artması ile ülke hayvancılığın sıkıntılı bir döneme girdiğini vurgulayan Sinan Sağlam, “Yem fiyatları artarken et ve süt fiyatlarının sabit kaldığı veya düştüğü bir ortamda hayvancılık üreticiler için kârlı olmaktan çıkar. Bu da ülkemizin hayvan varlığı azaltır.” dedi. Yem fiyatlarının kontrol edilmemesi halinde yeterli yem stoku olmayan besicilerin ellerindeki hayvanlarını keseceğine dikkat çeken Sinan Sağlam, “Dahası üreticiler bir daha bu işi yapmazlar. Böylece bir süre sonra ülkemizde et ve süt üretimi azalarak et ve sütü ithal etmeye başlarız.” ifadesini kullandı.Daha fazlasını oku »Veteriner Hekimler Odası: Yem fiyatları kontrolsüz
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Güleç, “Yem fiyatları arttı, hatta tarlada ki saman bile değere bindi” dedi.
Türkiye ve Yalova’da hayvan yetiştiriciliği ve süt üreticiliği konularında önemli tespitler yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Güleç, Hayvancılığa olan talebin beraberinde yem fiyatlarının artışını getirdiğini söyledi. Güleç açıklamasında, “Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla verilen 0 faizli, 7 yıl vadeli hayvancılık teşvik kredisi ile sektörde yatırımcılar artınca yem fiyatları da yükseldi. Tekstil enerji ve diğer farklı sektörlerde yer alan şirketlerin hayvancılık sektöründe ciddi yatırımlar yapmaktadır.Daha fazlasını oku »Saman bile el yakar oldu !