Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin hayvan sayısını artırmak için verdiği destekler ile Ziraat Bankası’nın sunduğu krediler sayesinde ülke genelinde hayvan sayısının arttığını, bu artışla kuraklığın da saman fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi.
Talep artışı nedeniyle kilosu 1 liraya kadar ulaşan samanın ithalatın ardından 50 kuruşa kadar düştüğü, besicilerin kaba yem sıkıntısının giderildiği belirtildi.
Ayhan, Türkiye’de yeteri kadar saman bulunduğunu ancak spekülatörler tarafından depolarda saklandığını iddia ederek, şöyle konuştu:Daha fazlasını oku »Saman ve ot sıkıntısı bitiyor mu?
Hayvancılık sektöründe saman kalitesiz bir kaba yemdir. Her yıl kış aylarında saman fiyatları pike yapar. ‘’ Koyunun bulunmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi ‘’ denilmesi kaliteli kaba yem üretim politikalarının yetersizliği hayvancılık sektörünü kalitesiz kaba bir yem olan samana mahkum ediyor ve Bingöllü hayvancılık sektörü mensupları ‘’ saman fiyatlarına devlet el koysun ‘’ feryadını haykırıyor. Devletin saman fiyatlarına değil kaliteli kaba yem üretiminde politikasını değiştirmesi gerekiyor.
Haziran ayında tahıl hasadının başlaması ile saman üretim müteahhitleri de o bölgeden biçerdöverler çıkar çıkmaz balya saman, balya sap, balyasız saman üretirler. Balya samanı ve balya sapını üreten makinelere balya makinesi, saman üreten makinelere da patoz denilir. Kaliteli kaba yem olmaz ise her büyük baş hayvan başına 60-80 adet balya saman veya sap tüketilir. Küçük baş hayvanlar ise kaliteli kaba yem olmayınca kalitesiz kaba ye olan samanı tüketirler.Daha fazlasını oku »Saman Fiyatları Nereye Koşuyor?
Son yılların en şiddetli kışının yaşandığı Bulanık ilçesindeki besiciler, artan saman fiyatları karşısında zor günler yaşıyor.
Son yılların en şiddetli kışının yaşandığı Bulanık ilçesindeki besiciler, artan saman fiyatları karşısında zor günler yaşıyor.
Bölgede kışın erken başlaması ve uzun sürmesi nedeniyle, besiciler saman bulma telaşına girdi.
Bulanık’ta sonbaharda tonu 200 TL’ye satılan samanın ton fiyatı Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Batman gibi illerden getirildiği için Bulanık hayvan pazarında tonu bin liradan satılıyor.
Artan yem fiyatlarına rağmen et fiyatlarının yerinde saydığını belirten besiciler, hatta fiyatlarda düşme olduğunu bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.
Geçimin hayvancılıkla sağlayan Mehmet Ete, AA muhabirine, yörede kışın hala etkisini sürdürdüğünü, olumsuz koşullarının özellikle besileri sıkıntıya soktuğunu belirtti. Daha fazlasını oku »Bulanık'da Besiciler zor durumda
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Güleç, “Yem fiyatları arttı, hatta tarlada ki saman bile değere bindi” dedi.
Türkiye ve Yalova’da hayvan yetiştiriciliği ve süt üreticiliği konularında önemli tespitler yapan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halit Güleç, Hayvancılığa olan talebin beraberinde yem fiyatlarının artışını getirdiğini söyledi. Güleç açıklamasında, “Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla verilen 0 faizli, 7 yıl vadeli hayvancılık teşvik kredisi ile sektörde yatırımcılar artınca yem fiyatları da yükseldi. Tekstil enerji ve diğer farklı sektörlerde yer alan şirketlerin hayvancılık sektöründe ciddi yatırımlar yapmaktadır.Daha fazlasını oku »Saman bile el yakar oldu !