Bir İnek Ne Kadar Meraya İhtiyaç Duyar
Güzel bir mera, iyi çit ve bol su gerektirir
Çiftliğiniz için süt sağlamak ve et için yılda bir buzağı üretmek için bir ineğe sahip olmak isteyebilirsiniz. Ailenize et sağlamak ve kâr amacıyla satmak için bir sığır sürüsü sahibi olmak isteyebilirsiniz. Kâr için sağmak için bir dizi süt ineğine sahip olmak isteyebilirsiniz. Nihai hedefiniz ne olursa olsun, girişiminize bir ineğe nasıl bakılacağını anlayarak başlamanız gerekir. Bu yazıda, çiftliğinizde, sığır çiftliğinizde veya mandıranızda sığır bakımı hakkında sağlam bilgiler sunuyoruz. Bir ineğe nasıl bakılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Nereden başlamak gerekiyor?
İster ailenizin süt ve süt ihtiyaçlarını karşılamak için tek bir inek, ister bütün bir sığır veya süt sığırı sürüsü satın alıyor olun, atmanız gereken ilk adım, girişim için finansmana sahip olduğunuzdan emin olmaktır.
Yem, barınma, su ve veterinerlik masraflarını düşündüğünüzde bir inek bile oldukça pahalıya mal olur. Yola çıkmadan önce, yeterli geliriniz olduğundan ve girişiminizi uygun şekilde finanse etmek için yeterli miktarda ayırdığınızdan emin olun.
Yapmanız gereken bir sonraki şey, tesislerinizi kurmak. Tek bir süt ineği besliyor olsanız bile, onun için kolay temizlenebilir, kaymaz bir zemine sahip güvenli ve sağlam bir barınağa ihtiyacınız olacak.
Tesislerinizin güvenli, temiz, konforlu ve davetkar olduğundan emin olmak sığırlarınızın sakin kalmasına yardımcı olur ve bu çok önemlidir çünkü onların idare edilmesini kolaylaştırır, süt ve et kalitesini artırır ve güvenliği sağlar.
Ayrıca, veteriner bakımı ve diğer gerekli işlemler için sığırları ayırmak için güçlü bir bölmeye ihtiyacınız olacak. Açık, korunaklı bir aylaklık alanı, güneşten koruma sağlayan ve birden fazla sığırı beslemek için iyi bir yer olan bir diğer önemli ilavedir.
Güvenli ve temiz bir ortamda tutulan memnun sığırların, inek sorunlarına yol açabilecek hastalık ve kazalara maruz kalma olasılığı çok daha düşüktür. Aşağı inek, kendi başına ayakta duramayan bir inektir.
Bunun olmasının birçok nedeni vardır ve birçoğu mülkünüzü iyi durumda tutarak önlenebilir. Birçok nedenden biri, örneğin kabartma tozu da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilen bir şişkinlik olabilir.
Bir İnek Ne Kadar Meraya İhtiyaç Duyar?
Bir dönümlük iyi bir mera arazisinde bir inek tutmak mümkündür, ancak inek başına birkaç dönüm olması ve meranızı, onları bir yerden diğerine döndürmenize izin verecek şekilde ayarlamak daha iyidir. İdeal olarak, ineklerinizi bir alanda otlatmak ve başka bir alanda samanı kesmek ve ardından değiştirmek isteyeceksiniz.
Keçi ve koyunlardan farklı olarak sığırların yüksek kaliteli meraya ihtiyacı vardır. Şu anda inekleriniz için iyi bir otlatmaya sahip değilseniz, mera arazinizin kalitesini iyileştirmeniz gerekecektir. Bunu yapmanın bir yolu, yonca, yonca veya diğer baklagilleri önceden dikmektir, çünkü bunlar toprağa azot ekler ve gelecekte iyi çim olasılığını artırır.
Sığırlarınız için yeterli otlatma alanına sahip olmak size çok para kazandırabilir. İneklerinizi mümkün olduğu kadar doğaya yakın bir durumda tuttuğunuzda, beslenmelerinin çoğunu veya tamamını ilkbahar ve yaz aylarında ve sonbahara kadar otlatmadan alabilirler. Bu, yem, saman ve veteriner faturalarında tasarruf sağlar.
Tek bir ineğin kış aylarında bir ton saman yiyebileceğini unutmayın, bu nedenle ihtiyacınız olan samanı üretmek için yeterli araziniz yoksa uygun, güvenilir ve uygun fiyatlı bir kaynak bulmanız gerekir. sığırlarınız için saman.
Ayrıca, kesildiği anda samanı stoklayabilmeniz için güvenli, kuru bir saklama alanı kurmalısınız. Fiyatların en düşük olduğu zaman.
Güzel bir mera, iyi çit ve bol su gerektirir
İnek veya sığırlarınız için güvenli bir barınağa sahip olmanın yanı sıra sağlam, güvenli çitlere de ihtiyacınız olacak. Meranızın etrafındaki çitin en az dört fit yüksekliğinde olduğundan ve sığırlarınızı içeride tutacak kadar güçlü ve sıkı olduğundan emin olun.
Altı telli dikenli tel veya yüksek gerilimli tel kullanabilir veya dokuma tel kullanabilirsiniz. İkincisinin kazalara ve yaralanmalara neden olma olasılığı daha düşüktür.
İnek veya sığırlarınızın kalacağı herhangi bir alanda bol miktarda taze ve temiz suya iyi erişim olması gerektiğini unutmayın. Sığırların her zaman istedikleri kadar su içebilmeleri gerekir. Koşullar zorlu olduğunda, bir inek günde 20 galon su içebilir.
Sığır Sağlığı ve Beslenmesi
Bir ineğin yerinize ayak basmasına izin vermeden önce, iyi bir yüksek kaliteli yem, kaba yem ve silaj kaynağınız olduğundan emin olmanız gerekir. Silaj samana benzer, çeşitli yeşil yapraklı bitkilerden yapılır.
Fermantasyon ve asitlendirme yoluyla doğranır ve korunur. Silaj, geviş getiren hayvanlar (yani koyun, keçi ve sığır) için özel olarak hazırlanır.
Ayrıca yem, saman, silaj, takviyeler ve diğer malzemeleriniz için iyi ve güvenli bir depolama alanına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Asla şımarık, küflü veya küflü saman veya yem vermemelisiniz. Düşük kaliteli yem yemek, sığırlarınızı hasta edebilir veya yemeyi bırakmalarına neden olabilir.
Sığırlar, yetersiz beslenme, çok az yemleme ve/veya hastalık gibi çeşitli nedenlerle yemeyi bırakabilir. Bir ineğin yemeyi bırakmasına neden olan şeyler hakkında daha fazla bilgi için kapsamlı makalemize bakın.
İnekleriniz veya sığırlarınız için bol miktarda, yüksek kaliteli gıdaya sahip olmanın yanı sıra, yerel veterineriniz ve tarımsal yayım acenteniz ile iyi bir çalışma ilişkisi kurduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz.
Bu uzmanların her ikisi de sığırlarınızla ilgili sağlık sorunlarını belirlemenize ve aşılar ve solucanlar açısından sizi takip etmenize yardımcı olmak için vazgeçilmezdir.
Sineklerden kurtulmanın çareleri var
İnekler çok fazla gübre üretir ve bu çok fazla sinek çeker. Sinekler hastalıkları yayar ve cilt tahrişlerine ve hatta açık yaralara neden olabilir. Neyse ki inek ahırınızdaki ve mülkünüzdeki sinekleri kontrol etmenin birçok yolu var.
Bölgenizde hangi uçan zararlıların en sorunlu olduğunu öğrenmek için yerel tarım genişletme acentenizle konuşun. Bulunduğunuz bölgede işe yarayan hem kimyasal hem de kimyasal olmayan sinek kontrol seçenekleri hakkında iyi tavsiyeleri olacaktır.
Hayvan sevkiyatı
Sığır alışverişine başlamadan önce, hayvanlarınızı taşımak için iyi ve güvenli bir yolunuz olduğundan emin olun. Bir römork satın alın veya kiralayın ve yola çıkmadan önce güvenli ve temiz olduğundan emin olmak için dikkatlice inceleyin.
İkinci el bir treyler, ödünç alınmış bir treyler veya kiralık bir treyler kullanıyorsanız temizliği hafife almayın. Sığırların son yolcunun geride bıraktığı mikropları alması kolaydır. Yeni sığırınızı içine koymadan önce karavanı iyice ovalayın.
Römorkun tabanının kaymaya karşı dayanıklı olduğundan emin olun ve biraz yastıklama sağlamak için iyi bir kalın saman veya talaş tabakası koyun. Römorkun yan tarafındaki havalandırma deliklerinin hayvanları aşırı sıcak veya soğuktan korurken iyi bir sirkülasyona izin verecek kadar açık olduğundan emin olun.
Sığır seçimi
Sığır seçerken, doğal olarak hangi ırkı seçerseniz seçin, hayvanların sağlıklı ve güçlü olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Bu nitelikleri arayın:
- Pürüzsüz, Kolay Hareket Eden Eklemler ve Bacaklar
- Pürüzsüz, Düzenli Solunum
- Temiz, Nispeten Kuru Burun
- Parlak, Net, Dikkatli Gözler
- Tam, Yuvarlak Siluet
- Sakin ve kararlı hareketleri olsun
- Öksürük olup olmadığına bakın
Güçlü, sağlıklı, gelecek vaat eden hayvanları nasıl seçeceğinizden emin değilseniz, daha deneyimli birinden yardım isteyin. Profesyonel bir sığır yetiştiricisi, veterineriniz veya tarım uzatma ajanınız size yardımcı olabilir.
Sığırları bakmak ustalık ister
İstediğiniz hayvanları seçtikten sonra, onları sessiz ve sakin bir şekilde yüklediğinizden emin olun. Sanılanın aksine bağırmak, ıslık çalmak ve havada kement sallamak sığırları idare etmenin yolu değildir. Bunları treylere yüklerken sakin ve mantıklı davranırsanız, yaralanmaları çok daha az olasıdır. Ayrıca bir dahaki sefere onları bir yere götürmeniz gerektiğinde kolayca yüklenmeye hazır olmaları çok daha olasıdır.
Satın aldıktan sonra biraz dikkat
Yeni ineğinizi veya sığırınızı eve getirdiğinizde, onları sadece meraya çevirmeyin. Bunun yerine, onları birkaç gün boyunca gözlemleyebilmeniz ve iyi olduklarından emin olabilmeniz için onları barınaklı küçük bir ağılda tutun.
Bu aynı zamanda onlara yeni çevrelerine alışma şansı verir, böylece açık meraya çıktıklarında kendilerine daha az zarar verme ihtimalleri azalır.
Yaklaşık bir hafta boyunca onları ayakta tutun ve iyi besleyin ve nakliye sırasında almış olabilecekleri herhangi bir yaralanma veya gözden kaçırmış olabileceğiniz herhangi bir hastalık için onları yakından gözlemleyin.
Tespit edilmemiş hastalıkların bulaşmasını önlemek için onları diğer hayvanlarınızdan en az üç hafta ayrı tutun.
Bu, veterinerinizin gelip yeni hayvanlarınıza ilk muayenelerini ve ihtiyaç duyabilecekleri aşıları yapması için iyi bir zamandır.
Sığırlarınız iklime alıştıktan ve tamamen sağlıklı olduklarından emin olduktan sonra, onları merada bırakabilirsiniz. İyi çitler ile oldukça güvenli olmaları gerekir, ancak başıboş köpekler, çakallar, kurtlar, gelincikler ve büyük rakunlardan kaçmak için bir tür koruma hayvanına da sahip olmak isteyebilirsiniz.
Eşek, sığır sürüsü için iyi bir koruma hayvanıdır.
Sığırları nasıl beslemek gerekir
Sığırlar geviş getiren hayvanlardır, bu nedenle dört mideleri vardır. Çok aşamalı sindirim süreçlerini kolaylaştırmak için bağırsaktaki yararlı bakterilerin doğru dengesini teşvik etmek için onları doğru şekilde beslemek önemlidir.
Yeni sığırlarla uğraşırken, ne yediklerini öğrenmek ve en azından ilk birkaç hafta o yemi vermek önemlidir. İlk 7 ila 10 gün boyunca çok kademeli olarak beslemede herhangi bir değişiklik yapın.
Yemin aniden değiştirilmesi, yararlı bağırsak bakterilerinin dengesini bozabilir ve ineklerin sindirim sıvılarının pH seviyesinde istenmeyen değişikliklere neden olabilir.
Sığırların ne kadar yiyebileceğine şaşırabilirsiniz. Et üretimi veya süt üretimi için yetiştirilen sığırların günlük toplam vücut ağırlıklarının yaklaşık %3’ünü yem olarak tüketmeleri gerekir.
Ek olarak, sindirim sistemini meşgul tutmak için sürekli olarak yem veya silaj bulundurmaları gerekir. Bu, düzgün çalışmasını sağlar; ek olarak, kemirecek hiçbir şey olmadan bırakılan sığırlar endişeli hale gelir ve bu, genel sağlıkları, kaliteleri ve ürettikleri süt veya et miktarı için zararlıdır.
Kuraklık dönemlerinde veya inekleriniz hamileyken veya buzağı emzirirken yüksek kalorili ek yem kullanmanız gerekebilir. Bazı iyi seçenekler şunları içerir:
- Pamuk tohumu küspesi
- Soya unu
- Arpa
- Buğday
- yosun
- Yulaf
- Mısır
En iyi sonuçları elde etmek için hayvanlarınızın diyetine eklemek üzere doğru vitamin ve mineralleri seçmek için veterineriniz ve/veya ag uzatma ajanınızla konuşun. Her zaman bir mineral blok ve bir beyaz tuz bloku bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Bunları bir sığınak altında sunmak en iyisidir, böylece yağmurda yok olmazlar ve boşa harcanmazlar.
Bir İneği Ne Kadar Besleyeceğinizi Biliyormusunuz?
Sığırlarınızı tam olarak besleyeceğiniz miktar, büyük ölçüde meranızın ne kadar iyi olduğuna ve ne tür sığırlara sahip olduğunuza bağlı olacaktır.
Aileniz için sadece süt üretimi için daha yaşlı bir inek besliyorsanız, maksimum süt üretimi için günde birkaç kez sağılan, birinci sınıf üretim çağındaki genç bir süt ineğinden daha az yiyecektir.
Bir aile süt ineği de et için yetiştirilen sığırlardan biraz daha az yiyecektir. Sahip olduğunuz sığırları tam olarak ne kadar besleyeceğinizi belirlerken tüm bu faktörleri ve daha fazlasını dikkate almanız gerekecektir. Tam olarak neyin gerekli olduğunu belirlemek için veterinerinizle ve/veya tarım uzatma temsilcinizle konuşun.
Genel olarak konuşursak, bir aile süt ineği veya bir süt ineği, sağlığını ve vücudunu iyi durumda tutmak için yem bakım rasyonuna ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca toplamak istediğiniz sütü yapabilmek için bir üretim tayınına ihtiyacı olacak.
Ticari bir süt ineği için, bu yemin tamamı tipik olarak ticari olarak üretilmiş yem maddeleri ve samandan oluşacaktır. Şanslı ticari süt inekleri de taze merada otlatma zamanı alır.
Ailenizin süt ineğinin, kış aylarında önemli miktarda tahıl oranı, otlatma süresi ve havuç, şalgam ve benzeri gibi bazı kök sebzelerle birlikte günde yaklaşık 20 kilo samana ihtiyacı olabilir.
Sığırları sürekli gözlemlemek gerekir
Her şeyi doğru ayarladıysanız, güzel, sağlıklı sığırlarınız olmalıdır. Yine de, her gün ineğinize veya sürünüze, sorunlara karşı keskin bir gözle bakmak iyi bir fikirdir.
Hayvanlarınızla uğraşırken her zaman sakince hareket etmeyi ve sessizce konuşmayı unutmayın. Sakin ve sessiz bir ortam tutmak, onların sağlıklı kalmalarına ve yaralanmadan kurtulmalarına yardımcı olacaktır.
Hayvanlarınızın ne kadar yediğini takip edin ve tüketimin arttığını veya azaldığını not edin. İştahsızlık, hastalığın habercisi olabilir.
Sığırlarınız merada yaşıyorsa, yediklerinin miktarını takip etmekte zorlanabilirsiniz. Bu durumda, fizyolojilerine yakından bakın. Otlakta yaşayan mutlu, sağlıklı sığırların güzel yuvarlak mideleri olmalıdır.
Sığırlarınızı her gün idare ediyorsanız, her birinin yaşamsal belirtilerini gösteren bir çizelge tutmak iyi bir fikirdir. Sağlıklı, olgun bir inek için hayati işaret şöyle görünmelidir:
Sıcaklık 38 ila 39,5°C
Dakikada 40 – 80 vuruş
Dinlenme solunumu dakikada 10 – 30 nefes
Yakından takip ederek, bir şeylerin ters gittiğini kolayca anlayacaksınız. Normal yaşamsal belirtilerde önemli bir fark gördüğünüzde hemen veterinerinize başvurun.
Veteriner hekiminizle düzenli bir aşı programı oluşturma ve solucanlar hakkında konuşun. Veterinerinizin size verebileceği diğer tavsiyelerle birlikte yakından takip edin.
Ahırlarınızı temiz tutun
Yakında sığırların çok fazla gübre ürettiğini öğreneceksiniz. O gübreyle bir şeyler yapmalısın, ama neyse ki, çiftçilik girişimin için aslında çok değerli bir kaynak.
İnek gübresi, bulunduğunuz yerdeki diğer çiftlik hayvanlarının gübresi ile birlikte kompostlanabilir ve meranızın kalitesini ve sebze bahçenizin verimliliğini artırmak için tekrar toprağa işlenebilir.
Tohumlama
Sadece bir aile ineğiniz varsa ve iyi sağlık kayıtları tutuyorsanız, yıllık buzağınızı üretmek için suni tohumlama hakkında veterinerinizle konuşabilirsiniz. Bu, bireysel bir çiftlik ineği yetiştirmenin açık ara en kolay, en güvenli ve en ucuz yoludur.
Suni tohumlama kullandığınızda, bazı çok iyi boğalar arasından seçim yapabilir ve onlarla kişisel olarak uğraşmanın doğasında bulunan tüm tehlikeleri ve rahatsızlıkları ortadan kaldırabilirsiniz.
Suni tohumlamayı kullanmak için, yukarıda belirtildiği gibi ineğinizin yaşamsal belirtilerini takip etmeniz ve üremeye hazır olduğunu anlamak için semptomlarını gözlemlemeniz gerekir.
Kızgın bir inek böğürebilir ve endişeli görünebilir. Ateşi biraz yükselebilir ve biraz vajinal akıntı gösterebilir.
Bu olduğunda, veterinerinizi çağırmanız ve önceden seçeceğiniz meni örneğiyle birlikte koşmasını sağlamanız gerekir.
Bir inek sürünüz varsa, kendi boğanızı beslemek isteyebilirsiniz; ancak boğa emek yoğun ve zor bir yaratıktır. Bir düzineden az ineğiniz varsa, bir tane tutmaya çalışmak buna değmez.
Üçüncü alternatif, bir seferde birkaç aylığına bir boğa ödünç almak veya ineklerinizi veya düvelerinizi damızlıkta duran bir boğaya götürmek.
İneklerin gebelik dönemi
İnek gebelikleri dokuz ay veya iki yüz seksen gün sürer. Şimdiye kadar bahsettiğimiz her şeyi yaptıysanız ve hamile ineğinize güvenli, sağlıklı, temiz bir çevre ve bol miktarda iyi yiyecek ve su sağlayabiliyorsanız, fazla bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır. Hamileliğini sorunsuz atlatabilmeli ve buzağısını yardımsız doğurabilmelidir.
En iyi senaryoda, ineğiniz, ilkbaharda, sizin hiçbir müdahaleniz olmadan bebeğini kendi başına doğurduğu, çimenlerle dolu bir tarlada mutlu bir şekilde yaşıyor olmalıdır. Hava veya başka bir durum nedeniyle ineğinizi içeride tutmanız gerekiyorsa, komplikasyonları davet ediyorsunuz. Bu durumda kendinizi zeminde ekstra dolgu ve emici malzemeler konusunda yardıma ihtiyaç duyabilir ve hatta asıl teslimat için yardıma ihtiyacınız olabilir.
Buzağı doğunca yapılacak işler
Yeni buzağınızla ne yapacağınız, büyük ölçüde sonuçtan beklentilerinizin ne olduğuna bağlıdır. Eğer merada bir dana buzağı ise, onu sütten kesme zamanı gelene kadar annesine bırakabilirsiniz.
Süt buzağıları, annelerden mümkün olan en fazla sütün alınabilmesi için sıklıkla annelerinden hemen ayrılırlar. İnekleri doğumdan hemen sonra buzağılardan ayırmanın her ikisi için de büyük sıkıntı yarattığını söylemeye gerek yok.
Bu zalimce bir şeydir ve ne pahasına olursa olsun kaçınılmalıdır. Çok erken ayrılan buzağılar genellikle hastalanır ve yaşama şansları çok azdır. Bebeği elinden çok erken alındığı için sıkıntılı olan bir inek en iyi veya en fazla sütü üretemeyebilir.
Çiftlik ineği besliyor ve et için tek buzağı üretiyorsanız (wagyu sığırı özellikle bunun için iyidir), ilk sütünü doldurması için buzağıyı en az bir hafta boyunca inekle tam zamanlı olarak bırakmalısınız. .
İlk sütteki kolostrum, buzağıyı korumaya yardımcı olacak ve onu hastalıklardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
İlk haftadan sonra, çoğu zaman buzağıyı ve ineği birlikte bırakabilirsiniz, ancak sabah ilk iş olarak ailenize süt alabilmek için onu sağabilmeniz için ona bir gece ara verebilirsiniz.
Buzağıyı sütten kesme zamanı geldiğinde, bunu yavaş yavaş ve doğal olarak yapabilir ve ineği kuruyana kadar sağmaya devam edebilirsiniz. Bu zamanda, onu yeniden yetiştirmenin ve tüm döngüyü baştan başlatmanın zamanı gelecek.