Koyun eti detaylı anlatım

Koyun Gövde:
Kasaplık koyun gövde etleri, yaş ve cinsiyete göre Toklu, Şişek, Öveç, Marya ve Koç diye adlandırılan her ırktan kasaplık koyunların usulüne uygun olarak kesilmiş ve yüzülmüş, baş ve ayakları ayrılmış, iç organları, böbrekleri, üreme organları, idrar kesesi ve bunların bağları, yemek borusu çıkarılmış, böbrek yağları, pelvis boşluğu yağları, salkım ve fıtık yağları alınmış, yağlı kuyruklularda kuyruğu kesilmiş, bütün haldeki ortalama 18-30 kg. ağırlığındaki gövdeleridir.
Uzun But:
Gövdenin 13. kaburga ile 1. bel omur ekleminden ayrılması ile elde edilen bir but ve bel bölgesini içine alan ortalama 7,5-9,5 kg. ağırlığındaki kemikli etidir.
But:
Kalça ekleminden bilek eklemine kadar olan bölgenin kemikli etidir.
Uzun Kol:
5. ve 6. göğüs omuzları ve 13. göğüs omuru ile 1. bel omur eklemleri arasında omurgaya 15 cm. mesafeden pirzola parçasının çıkarılmasından sonra önde 1. göğüs omurunu içine alacak şekilde arkada 13. omur hizasından gövdenin ayrılması ile elde edilen ve kolu içine alan ortalama 6-8 kg. ağırlığındaki kemikli etidir.
Kol:
Kürek kemiği başlangıcından ön bilek eklemine kadar olan bölümdeki kemikli ettir.
Pirzola:
Küçükbaş hayvanlardan sırt omurları bölgesinden dilimler halinde ayrılmış ortalama 2,5-3,5 kg. ağırlığındaki kemikli etlerdir.

But Yarması: (Kapak-Şişek )
Buda uyluk kemiğinin alt kısmından geçecek şekilde çaprazına yapılan kesitte uyluk kemiği ile üzerinde kalan but etlerini ihtiva eden kısıma İç Kapak, altta kalan kaval kemiği ile üzerinde kalan bu etlerini içeren kısıma da Dış Kapak denir. İç kapak ve dış kapak şişlik olarak da adlandırılır. But yarmasının ortalama ağırlığı 3,2-4 kg.’dır.
Gerdan:
Boyun omurlarının önde kafa kemikleri, arka tarafta sırt omurlarıyla bağlantı yerlerine kadar olan bölümdeki kemikli ettir. Ortalama ağırlığı 1,3-1,8 kg.’dır.
Kaburga:
Kaburga kesiminde pirzola yapımından sonra geride kalan kaburga kemikleri ve kaburga arası etlerden oluşan ortalama 3-3,5 kg. ağırlığındaki kısımdır.
Kuşbaşı:
Gövdenin çeşitli yerlerinden alınan etlerin 3-4 cm. boyutlarında doğranması ile elde edilen küçük parça etlerdir.
Kıyma:
Her türlü etin kıyma makinasından bir veya daha fazla ve sıfır yahut bir numaralı aynadan geçirilmesi ile hazırlanan, lop et özelliğini kaybetmiş etlerdir.
Paylaş :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir