Et kaçakçılığında son nokta!

Artan fiyatlar et kaçakçılığını inanılmaz boyutlara taşıdı!
2010 yılında fiyatı en çok artan ürünler kaçakçıların da gözdesi oldu. Söz konusu ürünlerdeki fiyat artışı kaçakçılık oranlarında artışı da beraberinde getirdi. 2010 yılında tarımda en çok konuşulan konulardan biri olan et fiyatlarındaki artış kaçakçılığa et kaçakçılığında artış olarak yansıdı. 2010 yılı 11 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre ele geçirilen et miktarı yüzde 1156, akaryakıt miktarı yüzde 411 oranında arttı.
420 MİLYON LİRALIK…
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılı kaçakçılıkla mücadele çalışmalarını değerlendirdi. Akkoç, kara, deniz ve hava sınır kapılarının yanı sıra iç gümrüklerde yürütülen kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında 1 Ocak-30 Kasım 2010 tarihleri arasında yurt genelinde toplam ”3 bin 54 kaçakçılık olayında, 420 milyon 295 bin 59 lira değerinde yakalama gerçekleştirdiklerini” bildirdi.
Neşet Akkoç, ”Bu rakamın 40 milyon 344 bin 496 liralık bölümü uyuşturucu madde, 379 milyon 950 bin 563 liralık kısmı ticari eşyadan oluştu. Ticari eşya kaçakçılığına ilişkin rakamların 81 milyon lirasını otomobil, TIR, kamyon gibi kaçakçılıkta kullanılan araçların oluşturdu. Ayrıca, söz konusu dönemde yasa dışı yollardan yurt dışına çıkmak isteyen 177 kişi yakalandı” dedi.
KAÇAKÇILIK RAKAMLARI AKARYAKITTA YÜZDE 411 ORANINDA ARTTI
Kar marjı yüksek olan ürünlere göre kaçakçılık türlerinin değiştiğini ifade eden Akkoç, kar marjı yükselen ürünlerde kaçakçılık oranlarının da arttığını söyledi.
Akkoç, ”2009 yılında (11 aylık dönem) 32 milyon lira değerinde, 2010’da (11 aylık dönem) yüzde 153 artış ile 81 milyon lira değerinde araç ele geçirildi. 2009 yılında 10 milyon lira değerinde tütün ve alkol, 2010 yılında yüzde 90 artışla 19 milyon lira değerinde tütün ve alkol ele geçirildi. 2009’da ele geçirilen kaçak gıdanın mali değeri 31 milyon liraydı, 2010’da bu miktar yüzde 42 artışla 44 milyon liraya yükseldi” diye konuştu.
Gümrük Muhafaza verilerine göre, 2009 yılı 11 aylık döneminde mali değeri 57 bin 60 lira olan 2 bin 565 kilogram et ele geçirilirken, 2010 yılı 11 aylık döneminde mali değeri 666 bin 563 liraya ulaşan 32 bin 226 kilogram et ele geçirildi. Bu rakamlara göre gümrük muhafaza ekiplerinin çalışmaları sonucu ele geçirilen et miktarı yüzde bin 156 kat artış gösterdi.
2009 yılı 11 aylık dönemde ele geçirilen kaçak akaryakıt miktarı 5 milyon 983 bin 33 kilogram, mali değeri ise 17 milyon 572 bin lira olurken, 2010 yılı 11 ayında mali değeri 58 milyon 597 bin 483 liraya ulaşan 30 milyon 579 bin 254 kilogram akaryakıt ele geçirildi.
2010 yılı 11 ayında ele geçirilen akaryakıt miktarı 2009 yılı 11 ayına oranla yüzde 411 arttı.
ÇAY-TÜTÜN DETEKTÖRÜ KÖPEKLER YAKALAMA ORANINI ARTIRDI
Gümrük Muhafaza Genel Müdürü Akkoç, 2010 yılı 11 aylık dönemindeki operasyonlarda ele geçirilenlere ilişkin şu bilgileri verdi:
”Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce, 2010’da gerçekleştirilen akaryakıt operasyonlarında 19 bin ton base-oil, 6 bin 790 ton madeni yağ, 2 bin 748 ton white spirit, 1660 ton motorin, 76,4 ton benzin ele geçirildi.
Söz konusu dönemde 44 milyon liralık gıda ele geçirildi. Bu ürünler arasında 236 ton çay, 974 ton ceviz ve ceviz içi, 129 ton bitkisel yağ yer alıyor.
Tütün-alkol kaçakçılığına ilişkin operasyonlarda ise 10 milyon lira değerinde sigara, 4,6 milyon lira değerinde sigara filtresi, 2,3 milyon lira değerinde sigara kağıdı, 875 bin lira değerinde tütün ve puro ile 677 bin lira değerinde içki ele geçirildi.
Operasyonlarda, Türkiye’de ilk defa eğitilen çay ve tütün detektör köpeklerinin de bulunması çay ve sigara kaçakçılığının tespiti ve ele geçirilen miktarların artışında etkili oldu.
UYUŞTURUCU MADDE
2010 yılı 11 aylık dönemde yapılan narkotik operasyonlarda ise 34,6 milyon lira değerinde eroin, 1 milyon lira değerinde afyon sakızı, 1,8 milyon lira değerinde kokain, 360 bin lira değerinde amfetamin, 2,2 milyon lira değerinde metamfetamin, 45 bin lira değerinde captagon, 300 bin lira değerinde ecstasy ele geçirildi.”
Akkoç, değişen kaçakçılık olay ve türlerine karşı Gümrük Muhafaza ekiplerinin etkin şekilde mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi. Neşet Akkoç, bu çerçevede, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce akaryakıt kaçakçılığıyla mücadelede etkinliği arttırmak üzere başta mevzuat değişikliğine gidilerek cezaların caydırıcılığını arttıran tasarı hazırlandığını, görevli personelin eğitimlerinin sürdürüldüğünü, kaçakçılıkla mücadelede teknik cihaz kullanımına ağırlık verildiğini anlattı.
Neşet Akkoç, önümüzdeki yıllarda da değişen kaçakçılık yöntemlerine ve kaçakçılara karşı, uyuşturucu ve patlayıcı detektörleri, X-ray ve test kitleri gibi modern teknik cihazların yanı sıra, narkotik, çay-tütün, bomba-patlayıcı dedektör köpekleri ile etkin mücadelenin sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

Paylaş :

“Et kaçakçılığında son nokta!” hakkında 21 yorum

  1. her şeyin kaçakçiliği var normal ama bizim medya şirketlere çanak tutmak için herşeyi yapiyorlar niye petrol kaçakçiliğini yazmiyorsunuz belki yilda 10 milyar dolar dönuyor sigara ayni şekilde kendilerine sorsanizda fakir et yiyemiyor sanki sizin umurunuzda cola içeceğinin ne kadar zararli olduğunu yazmiyorsunuz yani bunlar hepsi menfaatdir.

  2. Sen kalk sıfır faizli kredi ver.Hayvan piyasasını yükselt.Millete pahalı pahalı hayvan aldır.Ondan sonrada onun ürettiği etin ve sütün fiyatını düşür.Borcunu ödeyemez haline getir. Hayvancılığı bitir.
    Ne olacak bu işin sonu. Söyleyeyim. Bu gün ucuz gelen ithal et pahalı gelmeye başlayacak.Ondan sonrada kaçakçılık ne boyutlara varacak bu ülkede göreceğiz.
    yazık ediyorsunuz bu ülkeye ülkenin geleceğine

  3. en büyük kaçakçiliği marketler ve lokandalar yapiyor şu anda hemen her yerde kesim yok ama marketler lokandalar ve basi kasaplar ithal eti yerli et diye satiyorlar devletde seyirci kaliyor beki senin üreticin ne yapsin eti kime satsin eti takip ediyorlarmiş yakalidiğiniz zaman et ithal belgesini iptal edin fakir olsaydi hapse atardiniz hükümetin amaçi et fiyatini düşurmek değil onlar sadece şeçimi düşunuyorlar yarin meydanlara çikaçaklar bak biz etin fiyati böyleydi biz böyle yapdik yani hepsi politika oy avçiliğidir bu bir senaryodur etin fiyatini düşurmek istiyorlarsa vergi almasinlar ama bir şeyi unutmuşlar besicileri yani hayvançilik yapanlari az kaldi bu insanlar sizi hiç unutmas artik bu halk çahil değil

  4. vallaa
    arkadaslar ne kadar bagırsakta cagırsakta 6ay sonra secım varkımsenın umrunda degıl amacları etı dusrduk dıyecekler hanı bakan dıyodu uretıcıye zarar etırmeyecez dıye bu ne kofde bu ne lahana zararına kımse malını satamaz hale geldı kasağlar odası baslkanları cıkıyor 16 karaks et dusmus 13 kesen yok su an ve kesım olmadıgı halde bu yerlı et nerden cıkıyor oda yarı bır soru bu bızım bakan cıkmıs marketlerı denetlemıs yarında cıkacaklar hayvancılıga sukadar yatrım yaptık dıyecekler dogru mılletın elınde kalan evını arabasınıda ellerınden alcaklar dertlerı o su an malıyetıne hayvanımızı satamıypekı cıkıbda neden bızm ıcın bır acıklama yapmıylar veya medayda bu uretıcının sesını duymuyolar bakna cıkmıs fıyatları yukseltmeye calısan be 6 aılle varmıs dıyor dun

  5. ozaman desın et balık kurumunda yerlı hayvanı kendı kessın pıyasaya kendı dagıtsın madem ole makul bır fıyata hayvancılık boılemı gelısecek bugun ben zarar edrsem sut ısı yapan vadandasın buzası para etmeyecek o para etmesee oda batacak bujnlar zıncırlemedır bızı bıtırdıler allah rahmet elsın

  6. aynen arkadaslar hepınız haklınız amac surda uc ay sonra olan secımler nasılsa cıkacaklar etın fıyatı suray cıkmısdı sukadar dusurduk dıyecekler aynızmanda koyluye donecek sıze sukudar mıktar desdek verdım dıyecek evet kagıt uzerınde verdıler bu yaptıklarıyla nasılsa
    kredıyeı cekenlerınde yuzde kacı mal aldı veya alanda kaclıraya alabıldım orasıda ayrı bır konu

  7. sayın besici arkadaş şimdi feryat etmekte haklısında geçen yıl ete her gün zam gelirken nerdeydin bir dana için 10 tane kasabı çağırıp açık arttırma yapıyordunuz birde kasapları suçlama 1dana ortalama yüzde 18 kemik yüzde 8 kdv yüzde 4 fire buna işçilik kira vergiyi koy öyle konuş şu an sakaryada dana 15 tl kıyma 22 tl hazır kıyma değil kuşbaşıda 23 tl normalmi değilmi ha birde şu anda iş yok sayenizde ,,,

  8. pekı kasap arkadas bu fıyat bırdenmmı cıkdı neden cıkdı bunu soran yok normel olarkada olarak sanada bır malıyetı var demı yaptıgın isın sende bu ısı yapıyosun para kazanmamn gerek arkadasım zaten cıkb bızde dıyoruzkı karkas etın uretıcıye zaten malıyetı 14.8tl malıyetı su an 13 dahı kesım yok zaten bu ıs bırden bu naoktay gelmedı kacdane besıcı pıasadan cekıldı battıııı 10yıldır besıcı koylu zararda okadar bagırdılar kımse ozaman sesımızı duymadı pekı sızde kasapar olarak bu ısın ıcındesınız bır malın malıyetını bılısunuz suc uretıcdemıydı acaba fıyatların cıkmasında faızzsız kredı dedıler olan canlı hayvanın fyatı yuzde yuz arttıııı cıkdılar dedılerkı
    16 tlnın altına duserse zaten besıcı batr
    mıllet buna guvenerek mal aldı suc kımde.arkasım bızımde degımız su bugun o kızdıgın koylu batıgında buyuk sermeye kurlusları kasapkar etmı verecek onalrın elınde kaldıgında bızım hayvancılıgımız bıtrese ıthall kaca cıkacak nasıl banada avrupadakı adama verılendesdegı versın malıyetım dussun 16 mal edıp 18 satmakdansa 10 mal edelım 13 stalım

  9. ve 18 kende etkarkas marketlerde 35 kadar cıkmısdı kasap arkadasım et fıyatları %karkasın bu adamlara 18 aldıklarında
    %98 malıyetımı vardı pekı bu adamlara ozamda para kazanıyolardı sımdıde pekı 7 tl karkas etın fıyatı kıyam 16 ken neden kımsenın sesı cıkmıyordu besıcı zarar ede ede en sonunda herkes ısını braktı hepımız aynı gemıdeyız bugun zarerına mal kesdıren adam bende dahıl olmak uzere malmı alcam sut ısı yapanlar buzalaını satamssa ne olacak? omur boyu ıthalmı edeckler gorurm ozaman fıyatlar kaca yukkselıyor

  10. zafer arkadaş şu anda besilik ithal burma angus dana etbalıkta baskül 7.4 tl macaristan smental dana 8.5 tl niye pazarlarda daha yüksek fiyata mal arıyorsunuz adamların danaları daha kaliteli gelin sakaryaya araştırın .

  11. sakaryalı sen ithal ete devam et sankı sadece sen bılıyon ital etin nasıl olduğunu ondanmı müşterilerden saklıyonus yerli et dıye satıyprsunuz ba akşam istanbul kesını yapan adam geldı danalarımı ıstemeye o da ıthal getırmış istanbulda mal verdıği adam yerli et dıye satıyormuş oda demişki yav ayır bunları müşterıye izat et sen barı beş vakıt namaz kılan kışisin yapma bunu bole demiş kıme ama kıme anlatıyorsun dıyor cıkp orda hep kendı masraflarınızı esaplıyorsunuz bırakın o zaman sizde gelin bizim gibi bokun içinde uğraşın her işin malıyetı var sadce sizinmi var

  12. 3-4 gündür avrupa bu haberle çalkalanıyor, Almanyada bir yem fabrikasının yemlerinde kanserojen maddeler çıktığından, çiftliklerin üretimleri durdurulmuş, slovakya falan almanyadan gelen etleri almanyaya geri yollamış.
    Şimdi bütün kanserli etler türkiyeye gelir artık.

  13. Almanya Federal Tüketiciyi Koruma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu fabrikalarca üretilen yemin de Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Vestfalya, Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde bulunan çiftliklere satılarak gıda zincirine karıştığını saptadığını saptadıklarını ifade ettiler.
    Dioksin kanser riskini artırıyor
    Dioksin, birçok uzman tarafından yüksek oranda alınması halinde kanser riskini artıran bir madde olarak değerlendiriliyor.
    Dioksinli yem vakalarının saptandığı eyaletlerin ilgili bakanlıkları, konuyu dün bir video konferansta değerlendirerek alınabilecek önlemleri tartıştılar.
    Aşağı Saksonya eyaletinde tavuk, domuz ve hindi üreten bin kadar çiftliğin mühürlenmesi kararlaştırıldı.
    Saksonya eyaletinde de çok sayıda çiftliğin kapatılması kararlaştırıldı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Soest’te dioksin oranı yüksek yemden yediği saptanan 8 bin kadar tavuk itlaf edildi.
    Dioksinli yumurtalar raflarda
    Kuzey Ren Vestfalya’nın Soest kentinde görev yapan veteriner Wilfried Hopp, dioksin oranı yüksek yaklaşık 120 bin yumurtanın raflarda yerini almış olma ihtimali üzerinde duruyor. Hopp, bunlardan bir kısmının iade edilebileceğini belirtiyor.
    Salgın hastalıklar alanında faaliyet gösteren Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) sözcüsü, “Tüketiciler açısından ciddi bir tehlikenin söz konusu olmadığını“ belirtti.
    Thüringen eyaletinde de dioksin içeren yemlerin çiftçiler tarafından kullanıldığı anlaşıldı. Yetkililer, bu yemlerle beslenen domuzların kasaplara satılmış olduğunu belirledi. Saksonya eyaletinde de iki çiftlikte başlatılan inceleme halen devam ediyor.
    Yem fabrikası nerede yanılmış?
    Alman Çiftçiler Birliği olayın sorumlularını çiftçilerin zararını karşılamaya çağırdı. Çiftçiler Birliği, aksi halde çok sayıda işletmenin kapılarına kilit vurma tehdidiyle yüz yüze olduğunu söyledi.
    Olayın sorumlusu olarak görülen Harles & Jentzsch şirketinin merkezinin bulunduğu Schleswig Holstein eyaletinde Itzehoe Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Harles & Jentzsch yem fabrikasının genel müdürü Siegfried Sievert, iddiaları doğruladı.
    “Westfalen-Blatt” gazetesine konuşan Sievert, olaya, palmiye, soya ve kanola yağından biyoyakıt üretimi sırasında açığa çıkan ve yağ içeren yan ürünün, yem üretiminde de kullanılabileceği yolundaki yanılgının neden olduğunu“ belirtti.
    ‘İhracatı durdurmaya gerek yok’
    Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkili, vakanın şu aşamada sadece Almanya’yı etkilediğini ve gıda ihracatının durdurulmasına gerek olmadığını kaydetti.

  14. SERFSİZLER HASTALIKTA OLSA IHRACATI DURDURMAYA GERK YOK DIYORLAR GORUN İŞTE BIZIM TENEKE KAFALAR DA ALIRLAR YAPIN İHRACATI OLDURN MILLET

  15. Et fiyatları çok pahalı olduğunda ettede kaçakcılık kaçınılmazdır pahalı ete hayir yaşasın ucuz et

  16. Ahmet kardeş sende haklısın bu gidişte olacağı o.. üreticiyide gerçekte düşünen yok devlette esasen ne yapacağını şaşırmış durumda iyilik yapayım derken kaşgöz çıkartıyor burda yapılması gereken kasapların kar marjını devletin sınırlı tutması serbest piyasada etbalık kurulunun yerli hayvan alım satımına pazarlanılmasına el atması lazım rekabet tüketiciye yarar ..
    Bu Arada ben beslediğim satamadıklarımdan hayvanların kalanlarınıda kestim kendim yedim .. bu fiyatlardan ben mal satmam .. ama hayvan malı düştüğünde epey mallanacağım ..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir