Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bürokratik engellerin, et fiyatlarının düşmesini engellediğini iddia etti.
Et fiyatlarının Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yıllık ithal besilik hayvanların alınmasıyla düşeceğini belirten Yalçındağ, “Türkiye’ye ne zaman ithal besilik hayvan gelirse, o tarihten 8 ay sonra et fiyatları düşer. Ancak şu anda besilik hayvan getirmek bürokratik işlemler sebebiyle gerçekleşmiyor.” dedi.
Artan et fiyatları karşısında hükümet ilk olarak canlı hayvan ithalatına izin verdi. Ardından karkas etin de ithal edilmesinin önü açılırken et fiyatlarındaki beklenen düşüş sağlanmadı. Halen marketlerde dana etinin kilosu 25-30 TL’den satılıyor. Sucuğun kilogram fiyatı ise 40-50 lirayı buldu. Kasaplar, artan sucuk fiyatında dev marketleri sorumlu tutuyor. Kar marjının yüksek olmasından yakınan kasaplara göre artan fiyatların düşürülmesi için besilik hayvanlarının ithalatı şart.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın besilik hayvan ithalatında öne koştuğu şartlar sebebiyle uygulamada istenilen verimin alınamadığını savunanTürkiyeKasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, şartların yumuşatılmasıyla besilik hayvan ithalatının önünün açılacağını söyledi.
Et fiyatlarının düşürülmesi için ülkenin besilik hayvan ihtiyacının karşılanması gerektiğine dikkat çeken Başkan Yalçındağ şöyle devam etti: “Ne zaman ülkemize beslenecek hayvan girerse, o tarihten 8 ay sonra fiyatlar düşer. Eğer biz et fiyatları için kalıcı çözüm arıyorsak besilik hayvan getirmemiz şart. Hükümetin besilik hayvan ithalatına yönelik attığı adım var, ama fiiliyata geçirilemiyor. Bakanlığın belirlediği ülkelerden besilik hayvan alıyorsunuz. Ama aldığınız yerde 1 ay karantinada tutmanız şart koşuluyor. Siz mal aldığınız yere bu teklifi yaptığınız da ‘Bizimle dalga mı geçiyorsunuz?’ diyorlar. Yani besilik hayvan ithalatı bürokrasiye takılıyor. Bürokratik işlemler sebebiyle istenilen adım atılamıyor. Sonra da dev market zincirleri ve üretim tesisleri sucuğun kilosunu 50 liraya kadar çıkarabiliyor.”
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, et piyasasının dengeye girebilmesi için senede 300 bin olmak üzere 3 yıl boyunca besilik hayvan ithalatının devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Paylaş :
ulan başkan sen oraya oturmuş yorum yapıyorsun yemin samanın slajın küsbenin arpanın kaç lira olduğundan haberin varmı sütün nekadar olduğundan haberin varmı biz sütten kazanmayacağız etten kazanmayacağız da kıçımızımı elleteceğiz sizingibilere çok bilmişler not süt 55 kuruş not iki adet sakız alabilirsin