Rusya‘nın OPEC anlaşmasından çekilme kararının arkasındaki isimlerden biri olarak gösterilen Seçin, Rus devlet kanalı Rossiya 24’e değerlendirmelerde bulundu.
OPEC’in üretim kısıntısına yönelik anlaşması nedeniyle ABD’nin petrol üretiminde dünya lideri haline geldiğini ifade eden Seçin, ‘Bu daha önce olmamıştı. Fiyatlar düzelir ancak müşterilerinizi terk ettiğinizde bir daha asla geri dönemezsiniz.’ diye konuştu.
Üretim kısıntısına yönelik anlaşma sayesinde ABD’nin hızla Avrupa petrol piyasasına girdiğini savunan Seçin, ‘Anlaşmanın olduğu dönem ABD’nin Hindistan pazarına petrol ihracatı 10 kat, Avrupa pazarına 6 kat yükseldi. Rusya’nın petrolde pazar payını koruması gerekiyor.’ ifadelerini kullandı.
Seçin, ABD’nin yaptırımları ve Kovid-19 salgını nedeniyle OPEC anlaşmasının anlamını yitirdiğini dile getirerek, ‘OPEC ile OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki iş birliği artık anlamını yitirdi. Siyasi ve tüketim pazarının durumuna ilişkin nedenler artık daha anlamlı.’ değerlendirmesinde bulundu.
OPEC ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin 6 Mart’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenledikleri toplantıda üretim kesintisi kararı alamaması petrol fiyatlarının son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açmıştı.
TOPARLANMA KISITLI OLACAK: FİYATLAR BASKIDAN KURTULAMIYOR
Kısa süre önce gün içerisinde 24 dolar seviyesine kadar düşen brent petrol fiyatları 2002 yılından bu yana en düşük seviyeyi görürken, Trump’ın açıklamaları sonrası 30 dolar seviyesine çıktı. Petrol 30 dolarda dengelense de koronavirüs baskısı ve Suudi Arabistan’ın tavrına göre fiyatlar 20 doların altına inebilir.
Dünya genelinde ekonomileri olumsuz etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası alçalışa geçen brent petrolün fiyatı daha önce gerçekleştirilen ve Rusya ile Suudi Arabistan’ın anlaşmazlığıyla sonuçlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısıyla 30 dolara kadar düşmüştü. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sebebiyle petrol fiyatları da aşağı yönlü baskılanıyor. Geçtiğimiz gün içerisinde 24 dolar seviyesine kadar düşen brent petrolde 2002’den bu yana en düşük rakam görüldü. Geçtiğimiz 9 mart pazartesi günü Suudi Arabistan ve Rusya anlaşmazlığı sonrası petrolde büyük çöküş yaşanırken, otoriteler bu günü ‘Kara Pazartesi’ olarak kabul etmişti. Piyasalarda Suudi Arabistan tarafının tavrını sürdürmesi durumunda petrolün varil fiyatının 20 doların da altına düşeceği öngörülüyor.
TRUMP ELEŞTİRDİ FİYATLAR YÜKSELDİ
Petrol fiyatlarında, ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde tırmanan Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki fiyat savaşlarına, orta bir yol bulunarak müdahale edilebileceğini açıklamasıyla petrol fiyatlarında yukarı yönlü yükseliş başladı. Öte yandan küresel ekonomik resesyon riski ve talebin düşmesi petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlenmeyi kısıtlıyor. Her ne kadar fiyat 25 dolar seviyesinden 30 dolar seviyesine çıksa da dalgalanmanın sürmesi bekleniyor. Petrol fiyatları üzerindeki koronavirüs baskısıyla fiyatların tekrar azalmae geçeceği tahmin ediliyor.
BÜYÜME TAHMİNİNİ YARI YARIYA AŞAĞI ÇEKTİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, koronavirüs salgınının küresel ekonomiyi baskılamasından dolayı küresel büyüme tahmini neredeyse yarı yarıya düşürdü ve yüzde 2,5’ten yüzde 1,3’e çekti. Ayrıca petrol fiyatlarına ilişkin tahminlerinde yer aldığı açıklamada, Brent petrolün fiyatının bu yıl varil başına ortalama 41 dolarda kalacağının beklendiği kaysöyledildi. Açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki iş birliğinin çökmesi ve petrol arzına yönelik beklentilerin artırmasıyla, gelecek yıl için daha önce 60 dolar olarak tahmin edilen petrol fiyatının varil başına ortalama 48 dolar olacağının tahmin edildiği aktarıldı. Brent petrolde teknik olarak 30,66 ile 32,09 dolar aralığının direnç, 28,52 ile 27,84 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.
PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ TÜRKİYE‘YE YARIYOR
Petrol fiyatlarındaki azalma Türkiye için büyük fırsatın kapısını aralıyor. Petrol fiyatlarında azalma sonrası ilk olarak benzin ve motorin peş peşe indirim geldi. Öte yandan Türkiye’nin enerji ithalatı giderlerini de azaltacak ve enflasyonu düşürecek. Öyle ki fiyatların dibi görmesiyle Türkiye’nin enerji ithalatını yaklaşık 15 milyar dolar, enflasyonu ise 0,5-1 puan aşağı çekebileceği öngörülüyor. Petroldeki 1 dolarlık azalma, cari dengeye 400 milyon dolar olumlu katkı yapıyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık azalmaün cari açığı 4 milyar dolar azaltması gibi bir tez var.
TÜRKİYE GEÇEN YIL 31 MİLYON TON HAM PETROL İTHAL ETTİ
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye’nin geçen yıl enerji ithalatı olarak özetlenen “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünler, bitümenli maddeler, mineral mumlar” kalemine ösöylediği tutar 41,2 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Geçen yıl ham petrol ithalatı ise 31 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.
Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin, OPEC ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki iş birliğinin anlamını yitirdiğini belirterek, ‘Rusya’nın petrolde pazar payını koruması gerek.’ söyledi. Rusya’nın resti, koronavirüs baskısı ve Suudi Arabistan’ın tavrına göre fiyatlar 20 doların altına inebilir. Petrol fiyatlarında azalma ise Türkiye’ye yarayacak