Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, yarından itibaren et fiyatlarını şehirde yüzde 10 oranında geri çekeceklerini açıkladı.
Yükselen et fiyatlarının ardından yapılan canlı hayvan ithalatıyla Türkiye genelinde fiyatlar düşmeye başladı. Erzurum’da bugün basın açıklaması yapan Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, canlı hayvan ithalatını desteklediklerini ancak et ithalatına sıcak bakmadıklarını söyledi.
Yurt dışından gelen canlı hayvanın piyasayı rahatlattığını ifade eden Ejder, “Bu yüzden fiyatlar düşüyor. Et ve Balık Kurumu ile diğer kurumlarla da görüşmelerimiz sürüyor. Eti kaliteli olan canlı hayvanlar buraya da gelebilir. Erzurum’da yarından itibaren et fiyatlarında yüzde 10 indirime gidiyoruz. 20 lira olan etin kilosu 18 liraya düşecek.” dedi.
Paylaş :
Vah Erzurumlum yüzde yetmiş oyun karşılığı bu herhalde.Artık anguslar et ihtiyacını karşılar.Yüzbinlerce köylü de hayvacılığı bırakıp bir şekilde başının çaresine bakar herhalde
Almanya Federal Tüketiciyi Koruma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu fabrikalarca üretilen yemin de Aşağı Saksonya, Kuzey Ren Vestfalya, Thüringen, Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde bulunan çiftliklere satılarak gıda zincirine karıştığını saptadığını saptadıklarını ifade ettiler.
Dioksin kanser riskini artırıyor
Dioksin, birçok uzman tarafından yüksek oranda alınması halinde kanser riskini artıran bir madde olarak değerlendiriliyor.
Dioksinli yem vakalarının saptandığı eyaletlerin ilgili bakanlıkları, konuyu dün bir video konferansta değerlendirerek alınabilecek önlemleri tartıştılar.
Aşağı Saksonya eyaletinde tavuk, domuz ve hindi üreten bin kadar çiftliğin mühürlenmesi kararlaştırıldı.
Saksonya eyaletinde de çok sayıda çiftliğin kapatılması kararlaştırıldı. Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Soest’te dioksin oranı yüksek yemden yediği saptanan 8 bin kadar tavuk itlaf edildi.
Dioksinli yumurtalar raflarda
Kuzey Ren Vestfalya’nın Soest kentinde görev yapan veteriner Wilfried Hopp, dioksin oranı yüksek yaklaşık 120 bin yumurtanın raflarda yerini almış olma ihtimali üzerinde duruyor. Hopp, bunlardan bir kısmının iade edilebileceğini belirtiyor.
Salgın hastalıklar alanında faaliyet gösteren Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BfR) sözcüsü, “Tüketiciler açısından ciddi bir tehlikenin söz konusu olmadığını“ belirtti.
Thüringen eyaletinde de dioksin içeren yemlerin çiftçiler tarafından kullanıldığı anlaşıldı. Yetkililer, bu yemlerle beslenen domuzların kasaplara satılmış olduğunu belirledi. Saksonya eyaletinde de iki çiftlikte başlatılan inceleme halen devam ediyor.
Yem fabrikası nerede yanılmış?
Alman Çiftçiler Birliği olayın sorumlularını çiftçilerin zararını karşılamaya çağırdı. Çiftçiler Birliği, aksi halde çok sayıda işletmenin kapılarına kilit vurma tehdidiyle yüz yüze olduğunu söyledi.
Olayın sorumlusu olarak görülen Harles & Jentzsch şirketinin merkezinin bulunduğu Schleswig Holstein eyaletinde Itzehoe Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Harles & Jentzsch yem fabrikasının genel müdürü Siegfried Sievert, iddiaları doğruladı.
“Westfalen-Blatt” gazetesine konuşan Sievert, olaya, palmiye, soya ve kanola yağından biyoyakıt üretimi sırasında açığa çıkan ve yağ içeren yan ürünün, yem üretiminde de kullanılabileceği yolundaki yanılgının neden olduğunu“ belirtti.
‘İhracatı durdurmaya gerek yok’
Avrupa Komisyonu’ndan bir yetkili, vakanın şu aşamada sadece Almanya’yı etkilediğini ve gıda ihracatının durdurulmasına gerek olmadığını kaydetti.AL SANA UCUZ ET
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder
ahmet kardesım sadece almanyadan gelen etler degıl angus dıye getırdıklerı etler ne kadar saglıklı kacıncı sınıf ırk orasıda tardısılırbızım mıllet bole oldukca daha cok et yedırırler bızm mıllete gecmısde kanguru ve domus etı yedırıldı antalyada haberlerde cıkmısdı hatırlayan arkadasklar vetırener gondermeyle sen avrupaya hangı tesdlerı yapıyolarmıs gorecez zaten hayvancılık kalmaycakda kalan hayvanlardad trde olmayan bır suru hasdalık gelecek omrumuz olursa gorecez bunalrı