Et Balık Kurumu’nun, ithal ettiği büyükbaş hayvanları keserek 12 liradan satacağını duyurması, üretim bölgelerini ayağa kaldırdı. ÖTB Başkanı Aka, “Süt hayvanları kesime gider” dedi.
ET ithalatı kararı kapsamında 16 bin büyükbaş hayvanın Türkiye’ye ulaşması, et fiyatlarında düşüş yaratırken, besiciler kilogramın 13 liraya kadar ineceği öngörüsüyle ilgili olarak “Üretici biter, çözüm ithalat değil” dedi.
Üretici maliyetleri yüksek
Et ve Balık Kurumu (EBK), ithal ettiği kültür sığırları keserek kilogramı 12 liradan piyasaya dağıtacağını duyurdu. Bunun üzerine perakende sektörü etin 13 liraya inmesini beklerken, büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin en önemli üretim üslerinden Ödemişli besiciler, isyan etti. Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka, “Böyle giderse üretici biter. 13 lira bugün bıçak fiyatı. İki üç sene önce süt ineklerinin kesilmesi yüzünden yaşanan sıkıntının faturasını bugün ödedik. Sorun ithalatla çözülecek bir sorun değil. Yerli üreticiyi teşvik etmek ve yerli ırkları geliştirmekle çözüm bulabiliriz. Üretici maliyetleri bu kadar yüksek iken bu fiyatlarla rekabet edemez” diye konuştu.
PANİK YAPMAYIN
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Halil Tokoğlu “Fiyatların düşmesi üreticiyi paniğe itti” diyerek, ithalatın geçici olduğunu kaydetti, besiciye soğukkanlı davranmasını tavsiye etti. Tokoğlu, “Üreticiye paniğe kapılmamasını öneriyorum. Besicilerimiz kilosu 14.5 liranın altında hayvan vermesin. Unutulmasın ki bu sınırlı bir ithalat” diye konuştu.
MEZBAHA GÖRÜNDÜ
Tire, Ödemiş ve Bayındır gibi ilçelerde hayvancılıktan geçinen onbinlerce insanın süt hayvanlarını yine mezbahaya gönderebileceğine dikkat çeken Aka, “İflasın eşiğindeki üreticiye ‘süt hayvanı kesilmeyecek’ dendi. Zarar ediyorsa kesmeme şansı var mı? Bugün 1 kilogram süte 1 kilogram yem alabiliyorsunuz. Diğer yandan perakende olarak 20 liraya satılan et pahalı değil, çünkü 10 sene önce 10 liraydı. Üretici kesinlikle ihmal edilmemeli” dedi.
Paylaş :
ŞUANDA YEM BORCUMU ÖDEYEMEZ DURUMDAYIM BELKİ KİMİNE GÖRE MİKTAR AZ OLABİLİR AMA KENDİ BÜNYEMDE BENİ YETERİNCE SARSMAKTADIR ŞUANDA BESLEMİŞ OLDUĞUM HAYVANLARIMI 14 LİRADAN KESTİKLERİ İÇİN KESTİREMİYORUM TAMAM HALKIMIZ UCUZ ET YESİN BENDE DESTEKLİYORUM AMA BUNUN ÇÖZÜMÜ ÜRETİCİYİ VURMAK OLMAMALI YEM FİYATLARINI İYİLEŞTİRME YOLUNA GİDERSELER ZATEN ET ÜRETİMİ ARTACAĞINDAN DOLAYI FİYATIDA OTAMATİKMEN DÜŞECEKTİR BU DURUMDA HALK UCUZ ET YİYECEK BESİCİNİN MALI ELİNDE KALMADIĞI GİBİ ÜRTİMİDE ARTIRACAKTIR ZİRAATODALARINI ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİ SESİMİZİ DUYURMAYA ÇAĞIRIYORUM YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR
ben uretıcıyım ama et yuzunu kurban bayramından başka goremıyorum pahalı gelıyosa yemesınler ben uretıcı oldugum halde yıyemıyosam onlarda yemesınler eger yıyeceklerse pahalı demesınler yem fıyatlarından haberlerı varmı ya o ezıyetlerden haberı varmı uretıcılerın neler cektıgını bılıyorlarmı sut kaç lıra haberlerı varmı hıç bışeden haberlerı yok bıde pahalı dıyola uretıcılerı çıltırtıyolazengın ıkı kılo et yıcek dıye turkıyeyı ayaga kaldırıyola
PAHALI GELIYOSA YEMEYIN KARDEŞİM SIZE ZORLA YEYIN MI DIYOZ URETICI KENDISI ZATEN YIYEMIYO…
Sayın üretici yemesinler de ne demek yeyin yeyin kırmızı et yeyin yedirin. Kan kırmız etten olur. Çoluk çocuğunuza kırmızı et yedirin. İlaçlara yüklü paralar öderken pahalı denmiyor. O halde vücudumuzun ne ihtiyaçı varsa o yenmelidir. Bal, süt, et, yumurta, zeytin…
DEĞERLİ BESİ VE SÜT ÜRETİCİ ARKADAŞLAR ŞUAN Kİ DURUMUMUZ İÇLER ACISI. SÜT FİYATLARINI ISRARLA TABANA ÇEKMEK İSTEYENLERİN YEM FİYATLARINDAN HABERİ OLMADIĞI KESİN. GÜNÜMÜZDE 50 KG YEM 40 TL DEN SATILIRKEN 1 KG SÜTÜN FİYATI 0.59 TL. YANİ YEMİN KİLOSU 0.80 TL. BU DEMEKTİRKİ BU İŞİ YAPANLAR YA ÇOK SAF YADA HAYIRSEVER. BU İŞE DUR DEMEYENLERİN ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA YURDUN NE ETİNİ NEDE SÜTÜNÜ YEMESİ MÜMKÜN DEYİL. HADİ BUYURSUNLAR ANGUS SOTEYE.