Avrupa Birliği ile haziran ayında açılan Gıda Güvenliği faslıyla birlikte, Paris’in köyü ile Hakkari’nin köyünde aynı kriterde gıda üretimi yapılacağını söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Bu fasılla birlikte AB ilk defa Asya ile sınır haline geliyor. Avrupa’nın sınırı artık Hakkari ve Şırnak oluyor” diye konuştu.
AB ile gıda faslının açılmasıyla birlikte Paris’in köyü ile Hakkari’nin köyünde aynı kriterlere göre gıda üretimi yapılacağını anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Biz başlangıç halimizde bile AB’nin bazı ülkelerinden çok daha iyi durumdayız” dedi. Türkiye’nin tarımda dünyanın 8. büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, “Bu fasılla birlikte AB ilk defa Asya ile sınır haline geliyor. AB’nin sınırı artık Hakkari ve Şırnak oluyor” diye konuştu.
KAÇAK KESİMLER VAR
Öte yandan, Eker, et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için kalıcı çözümler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Et fiyatlarındaki artışın, ‘kaçak kesim’den kaynaklandığını ifade eden Bakan Eker, Türkiye’de yılda 1 milyon 100 bin ton kırmızı et kesiliyor. Ancak mezbahanelerdeki rakamlar 450 bin ton kırmızı et kesimi yapıldığını gösteriyor. İki katından fazla kaçak et kesimi var” dedi.
HAYVANCILIĞI GELİŞTİRECEĞİZ
Et fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için kalıcı önlemler üzerine çalıştıklarını anlatan Eker, “Üzerinde çalıştığımız en önemli tedbir, hayvancılığı geliştirmektir. Bunun için Doğu ve Güneydoğu’da yüzde 40 hibe veriyoruz. Ayrıca besi için yüzde 50 sübvansiyonlu kredi veriyoruz. Bu konuda önemli gelişme sağladık” diye konuştu.
İsrail efsanesi doğru değil
Türkiye’nin her yıl yüksek fiyatlar ödeyerek İsrail’den hibrit tohum ithal ettiği şeklindeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Tarım Bakanı Eker, “Bu da tarımda gerçeği yansıtmayan efsanelerden biridir. Türkiye, İsrail’den ithal ettiğinden daha fazla gıda ürününü bu ülkeye ihraç etmektedir” dedi. Bakan Eker şöyle konuştu: “Türkiye’nin İsrail’e sattığı tarım ürünü yıllık 142 milyon dolardır. Bunun içinde gıda ürünleri ve tohum da var. İsrail’den aldığımız ise 27 milyon dolardır. Bunun içinde tarım ürünleri, gıda ve tohum da yer almaktadır.” Öte yandan, tarımda verimliliği artırmak için hormonlu ilaç kullanımının ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, üretim artışı için hormonlu ilaç yerine “Bambus arıları”nın kullanılmaya başlandığını belirterek şöyle devam etti: “Üretimi artırmak ve hormonlu ilaç kullanımının önüne geçmek için çiçeklerde döllenmeyi sağlayan ‘Bambus arıları’nın kullanımını teşvik ediyoruz. Arılar endüstriyel bir şekilde üretiliyorlar. 25 arının bulunduğu petekler çiftçilere satılıyor. Biz de her petek başına 50 liralık destek veriyoruz. Çiftçiler bunu alıp hormonlamada kullanıyorlar. Özellikle seralarda çok başarılı sonuçlar alındı ve bu yöntem hızla yaygınlaştırılıyor.”