Avrupa Borsalar Ağı’na Türkiye’den kabul edilen ilk borsa olan Bursa Ticaret Borsası (BTB), Badırga’da 150 milyon TL yatırım bedeliyle Et Kombinası Projesi’ni hayata geçiriyor. 300 dönüm alandaki proje kapsamında bir de canlı hayvan pazarı kurulacak.
Projeye kaynak kazandırmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Yıldırım’da bulunan Et-Ba Kombinası AVM ve sosyal donatı alanına dönüştürülecek. BTB, proje ile Türkiye’nin et markasının Bursa’dan çıkmasını hedefliyor.
898 aktif üye ile faaliyet gösterdiklerini ifade eden Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, “Avrupa Borsalar Ağı’na Türkiye’den kabul edilen ilk borsa olmanın gururu içindeyiz. Avrupa tarımıyla Türk tarım ve ticaretini entegre edecek bir sorumluluğa sahibiz. BTB’nin işlem hacmi 2013’ün ilk 10 ayında 809 milyon 286 bin TL iken, 2015 ilk 10 ayında 1 milyar 601 milyon TL’ye ulaştı” dedi.
Bu yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Borsa ortaklığında Et Kombinası projesine start verdiklerini belirten Matlı, “Güvenli gıda hedefiyle kontrol altına alınan ve denetlenen, tek noktadan çıkış özelliği olan bir tesis kuracağız. Kentin batısında Badırga bölgesinde inşa edilecek projenin kamulaştırması başladı. Projenin içerisinde Et ve Süt Kurumu ile Gümrük Bakanlığı’nın bir alanı da olacak. Yani Türkiye’ye girecek büyükbaş hayvanlarla ilgili canlı hayvan pazarı da Bursa’da oluşturulacak. Bölgedeki insanların hayvanlarını satabilmek için bekleteceği bir alan yaratıyoruz. Öte yandan işlenmesi için özel sektör desteği ile bir tesis planlıyoruz. Bu sayede, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kaçak et girişi ile ilgili denetimleri kolaylaşacak, borsanın geliri artacak” diye konuştu.
Özer Matlı: Türkiye’nin et markası Bursa’dan çıkacak
“At eti, eşek eti” haberlerinin herkesi tedirgin ettiğini, BTB’nin güvenilir gıda konusunda taşın altına elini koyduğunu vurgulayan Matlı, entegre tesisin 150 milyon TL civarında bir yatırım gerektireceğini ifade etti. Matlı, “300 dönüm üzerine kamulaştırma yapılacak, Bütünşehir yasası ile şehir merkezinin yanı sıra tüm ilçeler de dahil edilecek. Bölgesel proje birkaç adımdan oluşacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin halihazırda Yıldırım’da bulunan Et-Ba Kombinası AVM ve sosyal donatı alanına dönüştürülerek, ilçe halkına kazandırılacak. Yıldırım’daki 65 dönüm üzerine oluşturulacak dönüşümden elde edilecek gelir ile Badırga bölgesinde kuracağımız Et Kombinası projesini hayata geçireceğiz” dedi.
Matlı, BTB’nin Bursa Canlı Hayvan Pazaryeri, Kesimhane ve Karkas Et Borsası projesi kuruluş çalışmalarının tanıtılması ve ilerletilmesi harcama kalemlerinin de dahil edildiği 2016 yılı bütçesinin 3 milyon 500 bin TL kabul edildiğini bildirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; 2015 yılının 11 aylık döneminde Türkiye’nin hayvansal ürünler ihracatı geçen yıla göre %14,8 oranında artarken, Bursa’nın hayvansal ürün ihracatında %18 düzeyinde artış gerçekleşti. 2015 yılında Bursa’dan yaklaşık 100 milyon dolarlık hayvansal ürün ihracatı yapıldı.
Türkiye’de 210’u özel sektöre, 425’i devlete ait olmak üzere 635 büyükbaş ve küçükbaş hayvan karma et kesim ve işleme tesisi bulunuyor. Devlete ait tesislerde toplam kesimlerin %20’si yapılırken, özel sektöre ait tesislerde ise kesimlerin %80’i gerçekleştiriliyor. Bursa’da ise 12’si belediye, 8’i kamu idaresinde olmak üzere 20 mezbaha faaliyet gösteriyor.
Düvebank geliyor
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ise il ve çevresinde yüksek verimli büyükbaş hayvanların alınıp satılacağı ‘Düvebank’ kurma kararı aldı.
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, Orta Anadolu Bölgesi’nde büyükbaş hayvancılık potansiyelinin iyi değerlendirilebilmesi, sektörün ulusal ve uluslararası rekabet edebilmesinin sağlanması ve mevcut verimliliğin artırılmasını amaçladıklarını söyledi.
Bu amaçla ‘Düvebank’ oluşturulması için gebe-düve çiftlikleri kurulacağını bildiren Ünay Çakı, “Düvebank adı altında, Kayseri ve çevresindeki stratejik bölgelerde, üreticilerimizin yüksek verimli hayvanları alıp satabileceği gebe-düve çiftlikleri kuracağız. Ayrıca, üyelerimiz birliğimize ait internet sitesi üzerinden büyükbaş hayvan alım ve satımı da yapılmaktadır” dedi.
Ünay Çakı, bölgedeki Simental, Holstein, Brown Siwiss ve yerli ırk büyükbaş hayvanlara devletin anaç sığır başına verdiği 225 TL desteğe, birlik olarak 70 TL katkı daha yaparak 295 TL destek sağladıklarını da sözlerine ekledi.