Türkiye Süt Et Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, “Yem maliyetlerinde yaşanan iyileşmeye rağmen toplam maliyetler artacağından önümüzdeki dönemde, kırmızı et fiyatları bugün şikayet edilen seviyelerin altında olmayacaktır” dedi.
Türkiye’nin kırmızı et sektöründeki sorunlarına işaret eden Ilgaz, et fiyatlarının artmasıyla beraber besilik dana fiyatlarının da yüksekliğine dikkati çekti. Ilgaz, “Yem maliyetlerinde yaşanan iyileşmeye rağmen toplam maliyetler artacağından önümüzdeki dönemde, kırmızı et fiyatları bugün şikayet edilen seviyelerin altında olmayacaktır. Sektörün en büyük ihtiyacı, istikrardır. İstikrarın kurulması ve sürdürülmesi, gelecek dönem için öngörüde bulunabilmek, sektör açısından hayati öneme sahiptir” diye konuştu. Ilgaz, çözüm önerilerinde ise hayvan kayıt sisteminin süratle yenilenmesi, veri tabanının zenginleştirilmesi, sürekli güncel kalması ve sektör oyuncularının erişimine açılması gerektiğini söyledi. Besilik dana envanterinin sürekli izlenmesi, gelecek dönemlerin ihtiyaçlarını karşılayacak, açığı kapatacak kadar besilik dana takviyesine, ithalatına imkan verilmesi gerektiğinin altını çizen Ilgaz, konuşmaların ardından sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
“Tüketiciye ulaşan fiyatlarda üretici fiyatının düşmesinin hiçbir etkisi yok”
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Adnan Gültek de kırmızı et sektöründe ithalat tartışmalarına değinerek, bir ürün, hem ithal hem de ihraç edilebiliyorsa ithalatın yapılması gerektiğini söyledi. Gültek, büyükbaş eti ihracatında düşük maliyetlerle üretim yapmaları nedeniyle Hindistan’ın dünya lideri olmaya devam edeceğini söyledi. Gültek, Hindistan ile Brezilya, Avustralya, Yeni Zellanda gibi ülkelerin net ihracatçı, Rusya, Japonya ve Güney Kore’nin ise net ithalatçı ülkeler olmasının öngörüldüğünü belirtti. Türkiye kırmızı et sektörüyle ilgili bilgiler de veren Gültek, “Şap, brucella, tüberküloz hastalıkları önlenemediği sürece ekonomik hayvancılıktan söz edilemez. Şu anda Anadolu’da besicilik işletmeleri şap hastalığından kırılıyor” dedi.
Hastalıklar nedeniyle ekonomik kayıpların çok yüksek olduğuna dikkati çeken Gültek, şap hastalığının yüzde 15 süt, yüzde 10 et verimi kaybına, brucellanın yüzde 30 süt, yüzde 20 et verim kaybına ve yavru atmalara neden olduğunun altını çizdi. Gültek, kırmızı et fiyatlarında üretici fiyatlarının gerilediğini ancak perakende fiyatlarının düşmediğine işaret ederek, tüketiciye ulaşan fiyatlarda üreticinin fiyatının düşmesinin hiçbir etkisi olmadığını söyledi. Kısa vadede besi materyali ithalatının çözüm olabileceğini ifade eden Gültek, ancak bir anda hem et, hem besi materyali hem de kesimlik hayvan ithal edilirse 2010’da olduğu gibi birçok işletmenin kapısına kilit vuracağını savundu.
Paylaş :
Iste gercek sanayici bu. Karkas et ithalati olursa sektor coker diyor.cok dogru. Bir ulke icin siyasi istikrar ne kadar onemliyse uretici icin fiyat istikrari da okadar onemlidir.Zaman,ek,para harcayarak yaptigi uretimden isrikrarli bir kazanc elde edemezse bu is yurumez Gercek sanayici bunun farkina vardi. Artik bu isler duzelir.