1 Kasım genel seçimlerinde AK Parti’nin tek başına iktidar olması sonrası seçim vaatleri gündeme gelmeye başladı. AK Parti’nin seçim vaatlerinde çiftçilere ve tarım sektörüne yönelik maddeler de bulunuyor. AK Parti’nin toplam 288 sayfadan oluşan seçim beyannamesinde tarım ve gıda başlığına 9 sayfa ayrılırken, vaatler arasında yem ve gübrede KDV’yi kaldırma vaadi öne çıkıyor.
AK Parti’nin seçim vaatleri arasında yer alan ‘yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanması’ çiftçiyi ve besiciyi heyecanlandırdı. Maliyet düşeceğinden ürünlerde yüzde 8 ile 20 arası ucuzlama bekleniyor. Yem ve gübreciler ise ‘düzenleme yapılırken KDV yükü aman bize kalmasın’ telaşında.
Peki planlanan KDV indirimi yapılırsa etkisi nasıl olacak? Çiftçi, besici yüzde 8 ile 18 arasında yem ve gübreye daha ucuza ulaşacak. 1000 liralık yem 920 liraya düşerken, 1000 liralık gübrenin fiyatı 800 liraya inecek. Bağlantılı olarak bu düşüş et ve tarım ürünleri fiyatlarına yansıyacak. Tüketici daha ucuza alışveriş yapabilecek. Ancak KDV indiriminin yansımasının net olması için yem ve gübre üreticileri hammaddede de KDV indirimi yapılması gerektiğini savunuyor. Yem üreticileri, yem üretiminde kullanılan hammaddeyi yüzde 1, yüzde 8, veya yüzde 18 ile aldığına dikkat çekerken, besicinin KDV olmadan yem satın almasının kendileri üzerinde bir baskı oluşturacağını ifade ediyor.
MALİYETİN YÜZDE 70’İ
KDV’nin sıfırlanmasıyla yem fiyatlarının ardından et fiyatlarının da yüzde 8 düşeceğini söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de, “Hayvancılıkta maliyetin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Bu yüzden et fiyatları da aşağı inecektir. Hammaddenin de KDV’si sıfır olursa fiyatlar daha da aşağı düşer. Tarımsal maliyetin yüzde 30’unu da gübre onda da KDV yüzde 18” ifadelerini kullanıyor. İndirimin gerçekleşmesi halinde etkisinin nasıl olacağını sorduğumuz Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş da“Besici yeme daha ucuza ulaşacak. Ancak KDV yükü yem üreticisinin üzerine binecek. Düzenleme talep ediyoruz” şeklinde cevaplıyor. Yem üretiminde kullanılan hammaddelerden birinin buğday kepeği olduğuna değinen Karakuş, “Buğday, un ve ekmekte KDV yüzde 1. Kepeğin KDV’si yüzde 8. Bunun gibi 80 kalem hammadde var. Listeyi Maliye Bakanlığı’na verdik. Eğer yem hammadesi üzerindeki KDV’de inerse fiyatlar daha da aşağı düşer” diyor.
indirimin bir etkisi olmaz
BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca ise, KDV indiriminin fiyatlara bir etkisi olmayacağını söylüyor. Canlı hayvanın KDV’li satıldığını belirten Koca, “Yem hammaddesi de KDV’li alınıyor. Canlı hayvan da KDV’li satılıyor. Yemde ne kadar ayak varsa hepsinde KDV kaldırılmalı. Ancak fiyatlar öyle düşer. Diğer türlü yem üreticileri iflasın eşiğine gelir. Üretici KDV farkını devletten isteyecek” diyor.
Paylaş :