Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin de, ithalat yapılmasını talep eden tüccarların tek amaçlarının karlarını daha da arttırmak olduğunu dile getirdi. Yurtdışından ucuz hayvan alarak daha yüksek fiyata ürün satmak isteyen tüccarlara boyun eğilmemesi gerektiğini belirten Yetkin, ithalat bir yana, önlemler alınarak yerli üreticinin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Et ırkları geliştirilmeli
KIRMIZI Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı da et fiyatlarında yaşanan fiyat artışına ‘taban fiyat’la müdahalesi gerektiğini söyledi. Bılıkçı, “Et fiyatlarında istikrar sağlamalı. Avrupa’da karkas et fiyatı 3.7 Euro, Türkiye’de ise 6 Euro. Artan et fiyatlarının önüne geçmek için canlı hayvan
ithalatı yapılmasını doğru bulmuyoruz. Çözüm olarak et ırkları yaratılmalı” dedi.
2013 yılında et fiyatlarının yüzde 2,5 ile yüzde 9,6 arasında değişen oranlarda düştüğünü ifade eden Şemsi Bayraktar ise, “Sığır eti fiyatı 17,51 liradan 15,83 liraya indi” dedi.
Et ithalatı baskısı
ETTE son yılların spekülasyon konusu ithalat yeniden kullanılmaya başlandı. Ancak hem Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘na yakın kaynaklar hem de sektörle ilgili kurumlar et veya canlı hayvan ithalatının gündemde olmadığını söylüyor. Aynı kaynaklar, ithalat söylentileriyle tüccarların, besicilerin ellerindeki hayvanları piyasaya sürmesini, böylelikle piyasada oluşan fazla malı daha ucuza almayı amaçladığını söyledi. 2010-2012 arasında 3 milyar dolardan fazla canlı hayvan ve et ithalatı yapıldıktan sonra 2012’de gümrük vergileri yükseltilerek hayvan ithalatı yapılmasının önünü kesildi. Ancak artan maliyetler sonrası et fiyatlarından etkilediğini belirten işletmeler, ithalatın önünün açılmasını istiyor. İthalatın gündemde olmadığını söyleyen yetkililer, “Piyasada ithalat algısı oluşturarak küçük işletmeler ve bizim üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar. Hem fiyatları düşürüp hem de ithalat yapmak istiyorlar” dedi.
Damızlık ithalinin Türk besicisine faydası var zararı yok eti çok kemiği az yağ tutmayan ırk damızlıklar sıfır gümrükle getirilip burada beslenmeli ve çoğaltılmalı.Bunun ülkemiz hayvancılığına faydası var zararı yok hatta damızlık buzağı ithalinde kapı hiç kapanmamalı eğer sayı 40-50 milyona ulaşırsa bizim halkımızda Almanya da,İngiltere de olduğu gibi 10-15 liralara kırmızı et tüketebilir.Şunu kabul etmemiz gerekir ki dışarıda damızlık fiyatları bizden çok daha ucuz ve verimli ırklar mevcut dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz bu nereye kadar sürer kaç yıl daha 30-40 liralardan et satabiliriz.Türkiye kapalı bir ülke değil ki dünyaya entegre olmuş bir ülke dünya bizi izliyor biz neden batıyı takip etmeyelim ülkemiz ekonomik ve siyasi istikrarı yakalamış bir durumda bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım.Damızlık ithaliyle et ithalini birbirine karıştırmayalım bunlar farklı şeyler.Türkiye gibi bir ülkede aynı anda 50-60 bin kasaplık damızlık besleyebilecek en az 100 tane işletme olması lazım ama baktığımızda bu sayı 3-5 tane bu çok az fakat bu işletmelerin kurulup üretime geçebilmesi için damızlık garantisi şart besleyecek hayvan bulamayan yatırımcı bu işe girmez girse de ayakta duramaz.Şu gün bile eğer damızlık ithalinde kapı açılıp sıfır gümrük uygulanmaz ise bu açılmış olan işletmelerde kapanır yazık bunlar milli servetimiz bizim bu yatırımlar her türlü desteklenmeli ben her zaman şunu savunuyorum bu ülke özel sektör yatırımlarıyla kalkınacak ve gelişecek bunun önündeki bütün engeller kaldırılmalı.
sayın yalcınkaya 50-60 bin baş karma işletme karlığını nasıl sağlıcak kesim suan 17,5 lıra kıyma 28-30 lıra arasında ıse bunda uretıcıde para kazanmıyorsa bu etı ısleyıp satanlara sormak gerekmezmı bu fark nerden dıye turkıyede uretım ekonomısı olmadıgından dolayı ve olmayacagından dolayı sızın gıbı al sat zıhnıyet ıle bu hayvancılık ılerlemez ana olmadan dana olmaz sut para etmıyor ınsanlar buyuzden damızlık bakmıyor mılletın hayvanı ıyı dıye reklam yapmak yerıne kendı elımızdekı ırklerın ıslahı ve verımlıgını artırırak sutunde makul sevıyede kazanc saglayacak tutarda uretıcıden alınmasını sağlamk gerek.
kardeşim getir o zaman dişi düveleri ver kooperatiflere onları da il ve ilçe tarım müdürlüklerine zimmetle buzağısınada 200 eğil 350 lira teşvik de anasına 250teşvik ver bak nasıl sıkıntı bitiyor. neden lobici ve fırsatçılara bu işi ihale edersin anlamam ama bu iş artık masada hayvancılık yapmayan insanlarla olmaz
Hayvan sayısında Avrupa liderliğine oynuyoruz ama fiyatlar neden yükseliyor?” , “Çünkü bu sayılar çelişkili. Aslında genç besi hayvan ithalatına ihtiyacımız var.. Besi çiftliklerinin yüzde 30-40 kapasiteyle çalıştığını, Türkiye’de ‘hastalıklardan ari’ yani sağlıklı genç besi sıkıntısı yaşanıyor “Bu yıl Türkiye’de 35 milyon turist hedefleniyor. Mayıs ayından itibaren turizm yöreleri başta olmak üzere, talep artacak. 2 ay önce karkas fiyat 15.50 TL idi. Şimdi 18.50 TL’ye ulaştı. Bugün genç besi ithalatı yapılmazsa mayıs ve haziranda kasaplık hayvan ithalatına, o da gerçekleşmezse yaz ortasında ve ramazanda karkas et ithalatına mecbur kalırız. Üretici ari besi, yani hastalıksız besi hayvanı bulmakta zorlanıyor. Hemen ithalat izni verilse, uygulaması 1 ay sürer. Geciktikçe fiyat artacak biz sahadayız ve yazdıklarımızın arkasındayız varsa çözüm önerileriniz hemen beklemeden icraata geçin laf değil yapılan iş önemlidir.yanılırsak en ağır eleştirileri yöneltin bize eyvallah deriz fakat şu durumda ne olacağı belli adım adım beklenen sona doğru gidiyoruz.
şu an yapılması gereken besi meteryalerine destek vermek aksi takdirde sorun çözülemez ithalde boş
yalcınkaya dediğine katılıyorum ama birde bunu kesenler maliyetine göre kesmeli yani kar etmemeli hem üretici kazanır hem tüketiciye biraz daha düşük verilir herkes karlı olur bunları zaten et ve süt kurumu yapıyo birde sütler halktan düşük fiyata alınıyo yüksek fiyata satılıyo bunların arasında cok fark var bu fark azaltılmalı birde ebk heryerde yok bazı yerlere açılması gerekiyo
et ve süt kurumu maliyetine göre kesmeli hem üretici hemde tüketici kazanır et ithalatı da azalır ve dısardan getirilen mallar yalcınkayanın dediği gibi burda beslenmeli milette bir daha bu işlere girer mi bilmiyorum köylü cok zarar etti bu işten6 bin liraya aldığı malı2.5 bine sattı
Aylar önce yazıyoruz çiziyoruz aylar sonra yazdıklarımızın hepsi çıkıyor üzüldüğüm noktada bu zaten niye işi bilen insanlar o koltuklarda oturmuyor anlamış değilim..burada görüş bildirmek çok önemli değil önemli olan ileriyi görebilmek 6 ay sonra ne olacağını kestirebilmek bu iş üniversite bitirmeyle değil sahada oynayarak yapılırsa herkese ve ülkeye faydası olur..yoksa 2010 yılından beri biz yazıyoruz onlar karşı çıkıyor bir müddet sonra yazdıklarımızın hepsi gerçekleşiyor yine bizim dediğimiz oluyor..ya kardeşim şunu vaktinde yapsan da bu ülkede bu kadar zarar görmese günaha mı girersin sen o kapıyı açacaksın açmak zorundasın bunu sende biliyorsun bizde biliyoruz bu inat niye illa et karaborsa kıyma 40 liramı olması lazım…
vay abı sen ne ithal sevdalısı adamısın yem 55 lıra onun ıcınde bır 6 ay sonrasını gorsen valla bedava konusan bır akp sevdalsın sen benım anladım o bır tane bıle hayvan baktınısanmıyorum.
Öncelikle herkese hayırlıişler bol kazançlar..
Şimdi ithal et derken neyi ithal edeceğimizi bilmek lazım. canlı dana mı, karkas etmi, yoksa damızlık hayvan mı , ithal olarak kaskas et hiçbir zaman çözüm değildir. belirli aralıklarla canlı hayvan çözümdür lakin uzun vade için hiçbir zaman çözüm değildir, hayvancılığın en büyük sorunu yem ve inek kesilmesidir. yem olayına çözüm bulamıyoruz bir türlü, süt para etmediğinden dolayı da inek kesimi olmaktadır, şuanda piyasada inek de fazla kalmamıştır, bakın buradan söylüyorum eğer inek kesimine birkaç önlem alınmaz ise şu günleri mumla ararız..
Dana kesim fiyatları 12 Haziran 2014 itibariyle bölgesine göre ödemeye göre hayvanın kalite ve verimliliğine göre 19.50 ile 21.00 lira arası değişiyor…Bunun perakendeye yansımalarını da önümüzdeki günlerde göreceğiz Kıyma İstanbul kasaplarında 34.00 lira bandına oturdu tabii kesim fiyatları böyle kalırsa…Hatırlarsanız 2 ay evvelki yazılarıma bakın karkas 20.00 liraya gidiyor köylünün ağzında 20-22 lira arası fiyatlar dolaşıyor diye uyarmıştım…Şimdi de uyarıyorum köylü ramazanda 23 liradan dana kestirmek niyetinde kendi aralarında söylenen rakam bu oranlarda bu da İstanbul kasaplarında Kıyma 38-40 lira demektir…Ben şimdi bu işi bu duruma getirenlere soruyorum mutlu musunuz huzurlu musunuz buna ne derler biliyor musunuz bile bile lades….
yalcınkaya hayal dünyasında yasamıyorsa rant firmalarının sözcülügünü yapıyordur gibi geliyor kendince oda haklı aslına bakarsanız ama bu işi kitabtan okuyan masada hayvanılık yapanların mantıgının bizi getirdigi nokta bu işte bir dananın 350 kilo olasıya kadar masrafını bilmeyen elindeki hazır getirisiyle ucuz yem kapatan firmalarla şahısların kendi tüzel yapılarını karıştırmamak lazım bir danadan senelik kazanc 1000 ve 1500 tl dir bu süre zarfında tükettiginiz yem sende 4 defa zam yedi kasapta et hiç düşmezken çiftçide fiyat 2 tl geriledi kimsenin sesi cıkmadı ama et zamlanınca herkeste bir telaş başladı kendimize bir sormalıyız 2010 da 18 lira olan et kesiimi 2.5 senedir nasıl olduda 15 liraya gerilerken yem fiyatları 33 tl den 52 tl ye cıktı hep hayvan ithalatını konuşacagımıza birde yem ithalatını konuşalım desek ortalık yıkılıyor neddense.
5 senedir et fiyatlarında hiç hareket yoktu gerçekten oysa mazot fiyatları gübre fiyatları nerdeyse %33 zamlanırken türk lirası aynı oranda değer kaybederken kimsenin sesi çıkmıyordu oysa et fiyatlarında 1,2 lira zamlanınca herkez yorum yapıyor… bence çok geç kalmış bir zamdır aslında…çifçinin ürettiği ürünlerin hiç biri değer görmezki bu ülkede… bir binanın temel taşıyla oynamak gibi birşeydir bu… çifçiyle oynamayın… bence et kesim fiyatı 25 tl olmalıdır…
arkadaşlar et hak ettiği yere yaklaşmıştır yok çok pahalı ithal açılsın diye mırıldanlar var onlara sözüm 10 sene bu ülkede et 14 liraydı 7 lira olan yemin çuvalı 55 liraya 1.3 lira olan mazotun litresi 5 liraya dayanmış bulunmaktadır halk ucuz et yemek istiyorsa ben de bir besici olarak ucuz et yemek istiyorum bi zahmet diğerlerindeki zamları indirin sonra diğer teferruatları konuşuruz bol kazançlar bereketli günler
burda bedava konusan yancınkaya dısında herkezle hem fıkırım halkı dusunur gıbı yaparak ıthalcı ve perakandecı bu sektorde sadece al sat mantı ıle yasıyanların sozculugu yapmaktansa olusan durum ve ekonomık gelısmelerı alım gucu paranın degerı uretım masraflarındakı artısı degerlendırerek bır sonuca varmsını tavsıye eder ucuz et yemek ısteyenlerın buzagı baksın turkıye ekonomısı aracı ekonomısı oldugundan dolayı üretenin kazanması ıstenmesez hep aracı kazansın ıstenır uretıcı bıraz kazanmaya basladıgında yalcın kaya gıbı sadece laf uretenler ortalıkta pahalıgın nedenı üretici olarka gosterırler patatesın bıle kılosunun 5 tl oldugu bır ulkede ucuz bır seyın olmasının ımkanı yoktur.yanı budurum genel bır pahalılık sorunudur kesım 22 tl bıle olsa yapılan cekılen zahmetın yanında ucuz kalır.
Sonucu görelim o zaman konuşalım ben bur dayım ve yazdıklarımın arkasındayım…
50 tane 40 kg canlı agırlık erkek sakız kuzum var 18 e keseriz diyorlar ama kasap kemikli 26 satıyor şeytan bunun neresinde
selamlar .. yalcınkaya dışındaki yorumların tamamına katılıyorum.bir insan kimin ekmegini yerse ekmegini yedigi yerin kılıncını kuşanmak durumunda oda öyle yapıyor.günü kurtarmak adına birşeyler söylemek memleketimizin hayvancılıkta gelecegine cok büyük zararlar verir. dökme suyla degirmen bir yere kadar döner herkesler iyi düşünmeli bu memleket bizim üreticide tüketicide bizim..yem fiyatlarına falan dyinmeyecigim herkesin malumu saygılar
abı onu bunu bılmem bu ülkede herkez hak etıgını alsın kımse boşa çalışmasın.besıcıde kazansın kasap ta kazansın tuketıcıde et yesın.Bana sorasanız kesım fıyatları normal cunku kesım duşse yem fıyatlarıda duşmesı lazım samanda oda buda derken düzen bozula bılır onun ıcın bırakın boyle kalsın bence.