Kendi Etlerini Kendileri Satacaklar

Birlik Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli


Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, kendilerinden daha fazla para kazanan tüccarları aradan çıkarmak istediklerini söyledi.
Türkiye’de üç yıldır tartışma konusu olan kırmızı et fiyatlarındaki artışı azaltmak için Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği harekete geçti. Sektörde aracıların besicilerden çok kazandığını belirten Birlik Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, besicilerin de marka oluşturması için çaba harcayacaklarını ifade etti. Türkiye’de hep sütçü ırklardan doğan erkek düvelerin besiye alındığına dikkat çeken Çetizli, doğru ırka destek verilmesi halinde iki yıl içinde ithalat ihtiyacının ortadan kalkacağını, hatta ülkenin ihracatçı haline geleceğini ileri sürdü.
Çetizli, “Öncelikle sebebe değil neticeye bir bakalım. Et ve Balık Kurumu (EBK) piyasaya girdiğinde et fiyatları 9.5-10 lira civarındaydı. Piyasaya girince 16-17 liraya çıktı. Hatta ithalat açılmadan önce 19 liraya kadar yükseldi. Daha önce üreticiye, ‘Siz hayvan alın, biz keseriz’ diyen EBK, fiyatı 12 liraya çekti. 12 liraya çektiği gibi hayvanı götürüp ‘kes’ dediğimizde ise hayvanlarımızı kesmedi. Bir de bu fiyatla piyasaya, marketlere, kasaplara et verdi. Vatandaş ucuz et yiyecek diye üreticiyi batırma noktasına getirdiler. Eğer bugün üreticiler batarsa, yarın et konusunda bugünleri bile çok ararsınız. Bizim için tüketici çok önemli, 100 bin üretici varsa 75 milyon kişi de tüketiyor. Ancak sosyal konuları dikkate alırken, üreticileri bitirirseniz, bu kez vatandaşlar için et üretecek kimseyi bulamazsınız” dedi.
EBK’nın kurulduğunda dengeleyici rol üstlendiğini söyleyen Çetizli, “Önce üretici için kurulmuş bir kurum. Biz üretici olarak gittiğimizde malımızı satamadık. Bu destek olayı çıkınca, 2009’un sonuna doğru fiyatlar yükseldi, ithalat kararı alındı. Bundan sonra fiyatı indirsek de bir netice alamadık. Öyle bir şey ki, bir hayvan yetişti mi, yani kesim zamanı geldi mi, artık geriye dönüş başlıyor. Bundan sonra yedirdiğin yem bir işe yaramadığı gibi etin kalitesi de bozuluyor. Bu sefer bedava versen alıcı bulamıyorsun. EBK almayınca biz hayvanları elimizden çıkarmakta çok güçlük çektik. Bir malın alıcısı ve satıcı varsa satılır. En tehlikeli konu bolluktur. Bol olduğu zaman ister istemez işini döndürmek için fiyatı kırıyor, elinden çıkarmaya çalışıyor. Bu süreçte EBK bizim yanımızda olmadı ve 12 liraya piyasaya et verdi. Bu sefer fiyatlar yukarı çıkınca ithal ettiği eti 18 liraya mal etti, biz ’14-15 liraya al’ dediğimiz halde bizden et almadı. En çok üzüldüğümüz nokta ise, Sırp üreticilerin EBK’ya plaket vermesi oldu. Genel müdür bunu aldı ve kurumun internet sitesinde yayına koydu. Bizim malımızı alsa da biz onu sırtımızda taşısak keşke. Bizim mesleğimiz çok zor. Her şeyden önce hayvanla uğraşıyoruz. Bugün bir işletmenin içine gir çık, kokusu üç gün üzerinden çıkmaz. Birçok kişi bizden kaçıyor. Bu insanları yok etmeyin. Üstelik ciddi istihdam da sağlıyoruz. Besiciler kimseden bir şey istemiyor, bunları destekle, malları para yapsın yeter” diye konuştu.
ETİN MALİYETİ 17 LİRA
Etekin genel bir üretim maliyeti olduğunu anlatan Çetizli, “Et şu anda 17 liraya mal oluyor. 17 liraya mal olan eti sen gelip 12 liradan alırsan, bu adamlar nasıl ayakta kalsın? Ancak Tarım Bakanının da işi çok zor. Alınan her karar hemen piyasaya yansımıyor. Hayvancılıkta bugün verdiğin karar, doğru veya yanlış, 3 sene sonra etkisini gösteriyor. Ana karnına dananın düşmesi ve doğması 9 ay 15 gün. Doğduktan sonra da 2 yaşına geldiğinde toplam süre 3 yılı buluyor. Doğru kararlar verilmeye başlandı, müdahale edildi, ama bunlar hemen piyasaya yansımıyor. Birazcık sabırlı olmak lazım” dedi.
Tüccarları aradan kaldıracaklarını anlatan Çetizli, “Ben hükümetin yerinde olsam gümrüksüz ithal edip sattırırım. Bu yemi hayvanlarıma yedirmek zorundayım. Başka bir seçeneğim yok. Artık piyasada küçük tavuk üreticisi kalmadı, çok büyük işletmeler piyasayı yürütüyorlar. Bunlar hesaplarını kitaplarını yaparak hareket ederler. Ancak kırmızı ette üretici sayısı fazla olduğu için insanlarımız ortak sesini çıkaramıyor. Bizim 72 tane birliğimiz var. Biz de artık kendi ürünlerimizi birlikler üzerinden pazarlamayı düşünüyoruz. İnsanlarımızı bilinçlendirip borsalara önem vermeliyiz. Perakende işine girmeyi düşünmüyoruz. Kasap da işini yapsın, ama aradaki et tüccarlarını çıkarmak istiyoruz. Kırmızı et sektöründe çok büyük para dönüyor. Böyle bir parayı sektörün içinde olmamıza rağmen biz kullanamıyoruz. Tüccarlar bu işten en az yüzde 20-30 para kazanıyor. Korkunç derecede kar var, hele bir de alıp imalatta kullananlar varsa, daha yüksek kazanç elde ediyorlar. Sadece bizden alıp kasaba götüren insanlar, benim o ürünü ürettikten sonra kazandığımdan çok daha fazla para kazanıyor. Benim bu parayı kazanma şansım yok. Ben bir besi döneminde tüccarların kazandığı parayı kazansam, bir daha sırtım yere gelmez” diye konuştu.
Paylaş :

“Kendi Etlerini Kendileri Satacaklar” hakkında 21 yorum

  1. Şu birlik başkanı arkadaş et fiyatları yerlerde sürünüyorken hiç sesini soluğunu çıkarmiyordu. Şimdi kalkmis sözüm ona çözüm önerileri sunuyor. Tüccarı devreden çıkaralım derken öyle şeyler söylüyorki yine tüccarın ekmeğine yağ sürüyor. Ya kardeşim sizin gibi insanlara diyojenin Büyük Iskendere dediği gibi diyeceğim. Bir gün Büyük Iskender Diyojene sorar bir isteğin varmı der.Diyojen ise ona şu tarihi cevabı verir. Gölge etme başka ıhsan istemem.

  2. erdoğan yalçınkaya

    Et fiyatlarının artma sebebi tüccarlar mı oldu yani ?…bizim ülkemizde üretim yok var olanda yüksek üretim maliyetleriyle üretiliyor 73 milyon nüfusa göre üretilen miktarlar sembolik kalıyor.Nüfusumuz hızla artıyor ama tarımsal üretim geriliyor alınması gereken radikal tedbirlerse her yıl erteleniyor herkeste bunu film seyreder gibi seyrediyor.diyelim ki tüccarı aradan çıkardınız 17 liraya mal edilen danayı besici 13 liradan mı verecek sıkıntı 17 lirada anlamıyor musunuz.kasap tüccar dan vadeli alıyor bu borçların çoğu açık hesap bunları kim ödeyecek işin bu tarafı da ayrı bir dert.siz şimdi dersiniz ki bizde vadeli vereceğiz kredi kartı veya çekle inanmazsınız esnafın çoğunda ne çek kaldı ne kredi kartı çoğu açık hesap dönüyor.ben en ufağından en büyüğüne çağrıda bulunuyorum sahaya inmeden top oynanmaz besiciyi,kasabı,tüccarı bir dinleyin bakalım durumu ne yaşıyor mu ölmüş mü masa başında ahkam kesmek kolay……….

  3. acil yem ithalatı lazım ya değilse böyle giderse türkiye de büyük baş hayvancılık bitecek.Tamamen ithal et yemek zorunda kalacak vatandaş.bunları söylerken şunları not düşmek isterim… 20 tane danam vardı şimdi sıfır kilosunu 30 liradan alıp 10 ay besledikten sonra 13 liraya kilosunu sattım.ben sadece bir örneğim piyasayı zenginlerin belirlediği bir ortamda benim gibi olanların durumu sonu cok kötü bırakın bu besiciliği:….

  4. Haklısın Erdoğan Yalçınkaya. Türkiyede üretim maliyetini düşürmek için kılını kıprdatan yok.Sadece Türbünlere oynamak için et fiyatları üzerinde baskı kurmak için ithale yükleniyorlar.Tek çözümleri bu.Bu da uzun vadede yavaş yavaş bitiriyor hayvancılığı.

  5. evet arkadaşlar yorumları okudum.herkes tamamen deyilsede haklı.bir kere bizde şu zihniyet yerleşmiş.uyanık olan işi götürsün.türkiyede maalesef yönetim anlayışı bu.buda gelenek haline gelmiş.fırsat eline geçen önce can sonra canan kalırsa sizede uç çıkarız.köylü memed ağanın 5 ineği var kaç lira destek almış ,yılda iki dana beslemiş kestirmiş kaç lira teşvik almış.365 gün kendinden iyi bakmış sütünü kaç liraya satmış.çalınan hayvanlardan bulunan olmuşmu.malı çalınan şikayetçi olmaya korkar olmuş,10 gün ifade verecek sonrada senmi çaldın oğlunmu sorusu ile karşılşacak etrafıylada düşman olacak.sütün sudan ucuz olduğu ülkede bunları tartışmaya gerek varmı bilmiyorum.dananın süt veren inekten olduğunu bilmeyenmi var yoksa yöneticilerden.birde kuvvetli ,çevreli ,popüler olanı deyilde işi bileni seçmesini öğrenebilsek bazı şeyler daha doğru yoldan ilerler diyorum,allah önce vijdanlı ve bilinçli yetkililer nasip etsin diyor haklının yardımcısı olsun diyorum.

  6. omer delibıçak

    herkesi kısmen haklı buluyorum. üretim maliyeti evet en büyük sorun ,aradaki tüccarlar o da bi sorun etçi ırklar yerine sütçü ırkların besiye alınması da büyük bi sorun.ben farklı bişey söylüycem. ZİHNİYET

  7. omer delibıçak

    herkesi kısmen haklı buluyorum. üretim maliyeti evet en büyük sorun ,aradaki tüccarlar o da bi sorun etçi ırklar yerine sütçü ırkların besiye alınması da büyük bi sorun.ben farklı bişey söylüycem. ZİHNİYET. yani şu bakın tarım bakanı sayın eker şöyle diyor.cep telefonuma gelen mesajlarla et karkas fiyatlarını kontrol ediyorum. bi yükselme durumunda piyasaya müdahale ediyoruz. bir baksılar bakalım piyasayı biz mi şişiriyoruz 15tl karkas ve bütün sakadadlar onların ama et raflarda 30tl ortalama. yaptırımlar hep üretenin üzerinde. arpa 70kr. yem 47.50tl. buzağılar 2000tl. gelde üretim yap. herkese hayırlı işler…

  8. erdoğan yalçınkaya

    Avrupa birliğine girmek için can atanlar AB standartlarına gelince tornistan yapıyorlar AB ülkelerinde gıda da KDV %0 ile %5 arasında AB kriterlerine göre %5 in üzerinde olamaz.burada yıllardır %8 yıllardır da herkes vergi kaçakçısı yalan mı doğrusu bu !…AB de bizim küçük esnafımız tipindeki işletmeler yani yıllık kazancı 5500 avronun altındaysa vergiden muaf.burada versen canını da alacaklar.bir torba yem dünyanın neresinde 42 lira bana bir tane ülke gösterir misiniz?…1 litre kırmızı mazot dünyanın neresinde 4 lira bana bir tane ülke gösterir misiniz?…temel gıda da KDV %8 Afrika ülkeleri dahil nerede var bir örneği dahi var mı ?…yardım gönderdiğiniz ülkelerde bile bu oranlar yok komiklikler ülkesi olduk.

  9. erdoğan yalçınkaya

    Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelerinize dönüşür.
    Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür.
    Duygularınıza dikkat etin, davranışlarınıza dönüşür.
    Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür.
    Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür.
    Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür.
    Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür.

  10. mustafa şerbetçioğlu

    Arkadaşlar bölgenizde ilinizde büyük baş kurbanlık canlı kg. fiyatı ne kadar hatay/ antakya da 10-11 tl arası satılıyor.bilgi verirseniz sevinirim.birde et balık kurumundan bir yetkili bu gün bir haber kanalında büyük baş kurbanlık fiyatını canlı en az 10 lira artı kdv olarak açıkladı.

  11. nerde bu millet nerde bu devlet ureticiyi batırdıktan sonra etin 7 liraya kadar dusurmussun ne fayda daha sonra ithalata mecbur kalacagız cunku memleketimizde bu işle uğrasan birileri kalmayacak şimdiki fiyatlardan ureticide memnun tuketicide .. tüketici cok buluyorsa fiyatlari 1 kg yiyeceği yerde yarim kg yiyiversin.

  12. uzun süredir fyatları güncellenmemiş bu sitenn de site yöneticinden bir rica etsek..? acaba güncelleyebilir mi*

  13. aynen fatih bey bu piyasalar 15 günde bir güncelleniyor yem fiyatlarına ise günlük zam geliyor.Arkadaslar ne bu yem fiyatları düşer ne de bu ithalat biter bizde burda bol bol çene yaparız yem fiyatları düşmez çünkü yem fabrikalarının işine gelmez ithalat bitmez çünkü bu aracıların arkasında dayıları var hep türkiyede zenginlerin tek elinde olan bu et piyasası ne yer ne de yediri üretene kazandırmaz kilosunu 13 tl den alır,tüketiciye yedirmez kilosunu kasaba girdimi 35 tl yapar ve de üretenler ve askeri ücretle çalışan kardeslerimizde yılda bir kere zenginerin insafına gelirde kurban dan kurbana vicdana gelirde dağtırsa evinde et görür sürünmeye devam herkese bol selamlar

  14. MART AYINA KADAR FIYAT YUKSELIR MART AYINDAN SONRA YEMIN CUMALI 45 LIRA OLUCAGINDAN HERKEZ INEGINI KESTIRIR FIYATLAR DUSER RAMAZADAN YENIDEN YUKSELIR SENEYE 22 LIRA OLUR DAYANA BILISEN DAYAN YANI

  15. cok laf konusuyorz burda gırence ulan bunların zamanı bol hayvan bakcaklarına burda yazıyorlar dıye bılır 30 bas hayvanımz var aynı zamanda baska yerde calısıyorum anlıcanız ek ıs olarak yapılıyor hayvancılık cogu kımseye oldugu gbı benım demek ıstedıdım aslında bu sıte ve bunun gıbı sıtelerde ben hayvancılıkla ugrasan arkadasların yorumları gordukce orgunlerın yapamadıgı haykısıları burdan toplanarak yapmanın hayalı ıcındeyım herkez mutsuz oldugu sadece aracının kazandıgı bır sektorun ıscılerı olarak ısyanmı etmelı bırılerıne sesmı duyurmalı ne yapmalı bılmıyorum ama bu ıscılık boyle gıtmez baktımız danalar 600 kılo 1 ton olan hayvanlar yanı oyle cocuk oyuncagı degıl dısımızle canımızla kanımzla bu ısı yapıyorsak bızım adımıza konusması gerekenler burda konusamıyorsa bız konusalım burda yzan nıyazı bey erdogan yalcınkaya mehmet bey gıbı bır suru orgutlenecek ınsanlar olduguna akıl ve fıkırlerı tepkı vermeye yetıcek kadar ıyı nıyetlı olduklarna ınıyor toplanmak buyuk bır aıle oldugmu gostermek dıleklerımle herkeze hayırlı kurbanlar ıyı kazanclar dılıyorum ..

  16. herkezin derdi ortak sanırım abiler bende yeni başladım bu işe sorun biraz yemde birazda kesimde sorun asıl sebebi aracılarda şuan ist. kurbanlık fiyatları büykbaş 12 13 ve daha yüksekken ben ç.kalede 10 tly vermeye hazırım fakat buraya mal almaya gelen tüccar 8.5 tan verirsen alarım diyo. normal dana fiyatı şuan 8 8.5 tl kurbanda belki biraz değerlenir diye düşünürken o farkıda aracı almayı düşünüyu. muhakkakki bi maliyet sözkonusu ama bütn farkıda aracı yerse üretene ne kalıcak. benimde elimde 10 tane büyk baş ve bol miktarda kurbanlık kuzu var bunları satmak istiyorum hem şuan hemde ileri zamanlarda kuzu ve danaya çalışabilceğim güvenilir iş oratakları arıyurum. ilgilenenler için irtibat tel: 05439374864

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir