Tarım Bakanı üretici firmalara ateş püskürdü

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ‘faaliyetlerimizi durduruyoruz’ açıklaması yapan bazı kırmızı et üreticilerinin et ithalatını durdurmayı amaçladıklarını öne sürdü, “Açıklamalar baskı ve şantaj amaçlı” dedi. Bakan Eker, “Elimdeki stoğu yüksek fiyattan satamıyorum o yüzden ithalat dursun demek istiyorlar” dedi. Eker, adı geçen firmalardan birinin kendisine mektup yazdığını açıkladı.
Ancak Tarım Bakanı Mehdi Eker bu açıklamalara temkinli yaklaştı ve ilk tepkisi “Kardan zarar etmek istemiyorlar” oldu.
Tartışma sürerken, Tarım Bakanı da konuyla ilgili yorumunu sertleştirdi.
Eker, yapılan açıklamaların baskı ve şantaj amaçlı olduğunu söyledi. Bakan isim vermedi AMA özellikle bir firmanın  et fiyatlarının yükselmesinde rolü olduğunu düşündüklerini söyledi.
Bakan Eker, “İthalat bitsin baskı ve şantajı o. Faaliyetlerini durdurmadılar. ‘Yüksek fiyattan satamıyorum o yüzden ithalat dursun demek istiyorlar. Sadece yeni hayvan almıyor” şeklinde konuştu.
Peki geçen yaz boyunca tartışılan ve et ithalatının önünü açan o yüksek fiyat artışı nasıl oldu?
Eker, spekülasyon yapıldığını söyledi, “Et Balık Kurumu’nun alımlarını etkileyecek kadar yüksek fiyattan canlı hayvan topladılar” dedi.
Bakan Eker, “Et Balık Kurumu 28 ilde sözleşmeli besicilik uyguluyordu. Üreticiye sözleşmeyle ürettiği hayvanı alıyor, kesip kamu kurumlarına veriyordu. Birileri devreye girdi.et balığa gelecek hayvanı yüksek fiyatla aldı.  Et Balık kurumlara taahhüdünü yerine getiremeyip ceza ödedi. O yüzden et balığın projesini sonlandırdık” diye konuştu.
Sektördeki tüm aktörlere “aynı gemideyiz, yardımcı olun” demelerine karşın, bazı şirketlerin süreci tırmandığını söyleyen Tarım bakanı, et ithalatının bu nedenle  başladığını söyledi.
Bakan Eker, üretimini durdurduğu haberleri çıkan bir şirketin ise birkaç gün önce kendisine mektup yazdığını anlattı. Eker mektupta  “Devletim beni men etmediği sürece, ben bu faaliyeti yapmaya devam edeceğim” denildiğini söyledi.
Tarım Bakanı et ithalatının daha ne kadar süreceği konusunda bilgi vermedi ama ipucu verdi, “Kıyma ve kuşbaşı ette ortalama fiyatın 20 liranın üzerine çıkmaması gerek” dedi.
İthalatın ardından 21 Ocak itibarıyla kıyma fiyatları 18.7 liraya, kuşbaşı ise 21 liraya geriledi.

Paylaş :

“Tarım Bakanı üretici firmalara ateş püskürdü” hakkında 38 yorum

  1. bende besicikten çekildm 100 besi hayvanım vardı bundan sonra böyle bakanım sen üreticiyi küçük grmeye devam et ithal etin hayırlı olur işallah.et ithal edeceğine mısır arpa buğday ithal et.üretim maliyetini düşürün bizi ithal et ile rekabet ettirme bu üretici keriz değil….

      1. SAYIN TARIM BAKANI SÖYLE DEMISTIR BEN GÖREVDE OLDUGUM MÜTTETCE KESINLIKLE HAYVAN ITAL EDILMIYECEK SÖZÜNÜ VERMISDI:BAKAN YA ISDIFA ETSIN YADA SÖZÜNÜ TUTSUN:KREDICILERIN BASI COK YANACAK

      2. Etten sonra sütün de icabına baktın.Ödemişte süt fiyatlarını 5 kuruş geri çektiler.Hani o öve öve bitiremediğin 4 kuruşluk süt desteğinden 1 kuruş fazla indirdiler.Böylece senin verdiğin süt desteği de sanayiciye gitti.
        Zaten öyle olmuyormu.Hep biz çağdaş köleler siz asiller ve burjuvaziye çalışmıyormuyuz.
        süt açığı oldu süt tozu ithal et.Et açığı oldu ithal et.Peki biz üreticiler insan değilmiyiz. Bizim de para kazanmak evimizi geçindirmek hakkımız değilmi.Elini vicdanına koy hesap yap bu bu maliyetlere karşı bu et ve süt fiyatlarıyla bu çark dönermi
        İnandığın Allahın bir gün hesap soracak.Bekle

        1. Bunlarin ne din ile ne iman ile alakasi var. Kendini dindar gosterenler, bu ulkeye en buyuk zarari vermislerdir. Onlarin inanci sadece yesil amerikan banknotlari, gerisi sadece teferruat tur.

        2. allah her üreticinin yardımcısı olsunbu durumda krediyle hayvan alanlar yandı kül oldu buda devletin üreticiye bir oyunudur bunu herkes bilsin çok yazık

      3. Türkiye et ithaline başladı fiyatlar ithal ette 20-25 bandına oturdu.iyide ne zamana kadar bu fiyatlardan et satılabilecek karkas ithali devam edene kadar,ondan sonra ne olacak yüzyıllar boyunca bu böyle sürmezki ben yetkili bir ağızdan bir yıl sonra ne olacak onu öğrenmek istiyorum kime sorsam susuyor susarak hayvancılık politikası izleyenenide ilk defa görüyoruz.örgütsüz toplum sahipsiz toplumdur bu sahipsizliği bugün en acı şekilde yaşıyoruz oda,dernek kimse yok ortada basın desen herşeyi yazamıyor sadece kıyma burda şu kadar şurada şu kadar o kadar.Türk hayvancılığı ne durumda ithalatın tahribatı ne derece olur hiç haber yapan yok kıyma fiyatıyla et sektörünün sorunları çözülmeye çalışılıyor.o zaman bende fiyat vereyimde gelir dağılımı ne kadar bozulmuş görün etilerde kıyma 34 lira,kadıköy fikirtepede 20 lira,yeşilköyde 34 lira üsküdarda 22 lira pekiyi 34e satan çokmu kaliteli et satıyor?..hayır tamamen bölge farkı gelir seviyesinin arasının açılması farkı. kalite farkı olsa olsa 3-4 lira gerisi yıllardır uygulanan işciyi,memuru,emekliyi yok eden maaş politikaları.ortalama emekli maaşı 600 lira,doğalgaz faturası 200 lira,elektrik 50 lira,su 50 lira,telefon 25 lira, maaşın yarısı gitti sen kıymanın fiyatını düşürdüm diye övüneceğine maaşları açlık sınırının bir lira yukarısına çıkar.bu ülkede 24 milyon insan açlık sınırının altında yaşıyor DİKKATİNİZİ ÇEKERİM !………………..

        1. Bilin de ona göre -alabilcekseniz- önleminizi alın diye yazıyorum: Çok önemli bir olay olmadığı müddetçe bu hükümet donmuş karkas et ithalatını durdurmayacak !!! Besiciler yollara düşerse BELKİ seçimlerden sonra gümrükleri biraz yükseltebilir. Ama ithalatı durdurmayacak. Gümrük birliği çerçevesinde Avrupa Birliğine verilmiş sözler vardı, deli dana hastalığının arkasına sığınıp et ithalatına onay vermemişti ama artık o kapı aralandı. Et ithalatı böyle gittiği ve suni yemde önemli bir destek gelmediği müddetçe de yerli üreticinin hiç bir şansı yok. Avrupa ülkeleri,Avustralya , Arjantin , Brezilya vs.. hayvanlarını suni yemle beslemek zorunda değil , çünkü ülke iklimleri kaba yemi bizdekinin yarı maliyetine üretmelerine müsait. Suni yemle besi yapanlar ise suni yeme bizim besicinin verdiği paranın yarısını veriyor. Onlar besiyi ucuza malatmesinler de kim etsin ? Yeme onların verdiği paranın iki mislini ödeyen yerli besicinin hiçbir şansı yok…

        2. erdoğan yalçinkaya çok doğru bir tespitde bulunmuşsunuz hükumetin politikasi bu suni gündem yaratmak şu anda şok marketi her yerde 15 tl kiyma satiyor onada et desek halk gene alamiyor yokki alsin avrupa birliğine imza atdilar bile bile hayvançiliği bu hale getirdiler sadece ithal et gedirmek için yaziklar olsun bunlara yedikleri ekmek burunlarindan gelsin bizim insanlarin yüzde 70 şi cahil bunlarin yüzunden bizde surunuyoruz gafil uykudan uyanin artik iş işden geç meden

      4. Et ve Balık Kurumu (EBK) yaklaşık 3 ay aradan sonra, et ithalatı için yeniden ihale açtı. Kurum, 6 bin ton taze soğutulmus karkas sığır eti ithalatı için 2 Şubat’ta ihale yapacak.
        EBK’nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ithalat, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya, Avusturya, Birlesik Krallık (İngiltere), Belçika, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Malta, İtalya, Lüksemburg, Portekiz, Polonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya ülkelerinden ve Tarım ve Köyisleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün izin vereceği diğer ülkelerden yapılacak.
        İthal edilecek karkas et, yüksek besi randımanlı, azami 30 aylık, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin, Belçika mavisi ve Brown Swiss ırkı ve melezleri olan erkek sığırlardan elde edilecek. Avrupa Birliği karkas sığır eti sınıflandırmasına göre üretilen karkas etler, en düsük R kalitede, yağlılık sınıflandırmasına göre de en düşük 3. kalite olacak ve beher karkas ortalaması 250-450 kilo arasında bulunacak.
        Kesimi yapılacak sığırlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca görevlendirilen veteriner hekim tarafından sağlık muayenesi yapılacak ve uygun bulunan sığırların kesimine izin verilecek. Kesimler Tarım ve Köyisleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği elemanlarınca denetlenmiş, denetleme sonucu teknik, sağlık ve hijyen şartları bakımından uygun bulunmuş, sadece sığır kesmek üzere resmi makamlarca ruhsatlandırılmış kombina veya mezbahalarda yapılacak. Hayvanların kesimleri EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre Müslüman kasaplar tarafından yapılacak, et üretiminin her aşaması ve yükleme kurum elemanları tarafından kontrol edilecek.
        Karkas etler, Sakarya ve Ankara kombinalarına biner tonluk partiler halinde teslim edilecek. İhale şartnamesi, 500 lira bedel ile satın alınabilecek. Teklifler, 2 Şubat günü saat 15:00’de alınacak.
        EBK, en son 12 Ekim’de 10 bin ton et ithalatı ihalesi yapmış ve ihale sonucunda, 3 bin 600 ton et ithalatı için 2 firma ile sözleşme imzalamıştı.
        Kurum geçen yıl, ihaleler sonucunda, 64 bin 500 ton kasaplık canlı hayvan, 4 bin ton besilik hayvan, 2 bin 500 ton taze donrulmuş karkas, 3 bin 600 ton taze soğutulmuş karkas alımı için sözleşme yaptı.
        EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, EBK’nın piyasadan çekilmesinin söz konusu olmadığını, tüketici aleyhine bir gelişme olması halinde ithalat yapacağını söyledi. Halen tarife kontenjanı kapsamında 50 bin ton kasaplık hayvan ithal etme haklarının bulunduğunu anlatan Ulubaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yakında 2 bin ton kasaplık hayvan ithalatı için yeniden ihale açacaklarını bildirdi.
        AB’den tarife kotası kapsamında ithal edilmesi gereken 19 bin 100 tonluk kotayı da EBK’nın kullanacağını açıklayan Ulubaş, özel sektör şartlarında, yüzde 30 vergi ile ithalat yapacaklarını kaydetti.
        Ulubaş, ”Fiyatlarda denge sağlamak ve bu dengeyi korumak için ithalat yapacağız, piyasadan çekilmiyoruz” dedi

      5. Tarim ve hayvanciligi katletme bakani , memleket te hayvan varligini cogaltmak icin onlemler devam edecek diyor !!!! Nasil bir onlem aliyorlar …ithal…ithal …ithal… Boyle devam ederse birakin buyukbas ve kucukbas hayvanlari.. TAVUK un bile nesli tukenip , onlarida ithal etmek durumunda kalacagiz…

      6. Hayret ediyorum; bu kadar rezalete koyun gibi bakarak tepkisiz kalan milyonlarca koylu,isci,memur,tuketici….
        Yine bu insanlar 2008de de bir milyon damizlik inek kasapa gittigindede boyle sessiz kalmislardi, gecen secimde de yine koyun gibi bu hukumetin arkasindan dortnala gittiler!!! Demek ki; bu halkin cogunluguna gore ortada bir problem yok, hersey gulluk gulustanlik :))
        Ne olursa olsun ama yeterki et fiyatlari dussun de gerisi onemli degil dusuncesi icindeler. EEE ne diyelim artik bu millet hallerinden memnun ise daha ne soyleyelim, bundan sonrada olacaklari hakediyor demektir. Kendi dusen aglamaz benden soylemesi…

      7. nedersek diyelim adam yapacağını yapcak.secim var bu adamı kimse duruduramaz.adamlarda şöyle bi anlayış var bu yolda galibiyete ulaşmak için yapılan her iş mübahtır.umrunda olmaz.

      8. Arjantin Devlet Başkanı Christina Fernandez de Kirchner, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti ile iki günlüğüne Türkiye’deydi. Konuk Devlet Başkanı, yaşanan et krizini öğrenince, Türkiye’ye 20 bin ton kemikli et satmanın pazarlığını yaptı. Başarılı da oldu.
        Bir terslik olmazsa, Türkiye, Arjantin’den 80 milyon dolar karşılığında 20 bin ton kemikli et ithal edecek.
        Dünyanın en önemli et üreticilerinden biri olan Arjantin, aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra GDO(Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar)’lu ürünlerin en fazla üretildiği ikinci ülke konumunda.
        Arjantin’de üretilen soyanın yüzde 99’u GDO’lu. Dolayısıyla, Türkiye’nin ithal edeceği 20 bin ton et, GDO’lu soya ve yemlerle beslenen hayvanların eti.
        Denilebilir ki, Arjantin’den GDO’lu soya, mısır ve diğer ürünler doğrudan da Türkiye’ye ithal ediliyor. Canlı hayvan ithal ediliyor. Et ithalatı da yapılsa ne olur ki?
        Deli dana riskini hiçe sayan bir ülkenin yönetcilerine GDO endişesini anlatmanın anlamsızlığı ortada.
        Biz yine de uyaralım. Arjantin’den ithal edilecek 20 bin ton et, GDO’lu soya, mısır ve diğer yemlerle beslenen hayvanların etidir.
        İthalatın asıl utanç verici boyutu, Türkiye’nin Arjantin’in etine muhtaç olmasıdır. Bu, Türkiye’de hayvancılık politikasının iflasıdır.
        Arjantin, 40 milyon nüfusu olan bir ülke. Toplam 270 bin kilometrekarelik yüzölçümünün sadece yüzde 9,2’si tarıma elverişli.
        Türkiye’nin 72 milyon nüfusu var. Toplam 783 kilometrekarelik yüzölçümünün yaklaşık yüzde 35’i tarıma elverişli.
        Arjantin, Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 10’nu tarımdan sağlıyor. Toplam istihdamda tarımın payı yüzde 8.
        Türkiye, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 9’unu tarımdan sağlıyor. Tarımda istihdamın payı yüzde 20’nin üzerinde.
        Arjantin’de geçen yıla kadar Tarım Bakanlığı diye bir bakanlık yoktu. Geçen yıl kuruldu. Bakanlığı bile olmayan Arjantin, dünyanın en büyük soya, mısır,ayçiçeği üreticilerinden. 50 milyon büyük baş hayvanı var. Kişi başına büyük baş hayvan sayısı 1’den fazla. Arjantin’de yılda 16 milyon büyükbaş ve 6 milyon küçükbaş hayvan ile 3 milyon domuz kesimi yapılıyor. Süt üretimi 10 milyon ton.
        Türkiye’nin büyükbaş hayvan varlığı en iyimser tahminle 10 milyon 800 baş. Yıllık et üretimi 500 bin tonun altında. Süt üretimi 12 milyon ton.
        Arjantin hayvancılık konusunda dünyanın önemli ihracatçı ülkelerinden birisi.
        Türkiye ise, hayvancılıkta ne bulsa ithal eder konumuna getirildi.
        Arjantin Devlet Başkanı Kirchner, Türkiye-Arjantin İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’yi ziyaretlerinde iki günde çok önemli olaylara tanık olduklarını söyledi.Sonra da ekledi: “Bugün Dışişleri Bakanım bir operasyon gerçekleştirdiğini söyledi. Tam 16 yıl aradan sonra 20 bin tonluk kemikli et satılabileceğini söyledi. 80 milyon dolarlık bir operasyon bu. Kendisi zannediyorum şimdi onu kutlamaya gitti.”
        Kirchner, bir de uyarıda bulundu: “Bizi sadece inek, tohum ya da emtia üreticisi ülke olarak görmeyin. Bilim ve teknoloji alanında da gelişmeler sağladık. Arjantin bugün dünyada 4. biyoyakıt üreticisidir.”
        İki ülke arasındaki dış ticarete bakıldığında, Arjantin’in Türkiye’ye önemli bir üstünlük sağladığı görülüyor. Acı olan tarafı, bu üstünlüğü tarım ve hayvansal ürünlerle sağlıyor olması.
        Türkiye,Arjantin’e ağırlıklı olarak otomotiv yan sanayi ürünleri ihraç ederken bu ülkeden pek çok tarım ürününü ithal ediyor.
        Türkiye’nin Buenos Aires Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından hazırlanan rapora göre, Arjantin’den Türkiye’ye yapılan toplam ithalatın yaklaşık dörtte üçü tarım ürünlerinden oluşuyor. Bu ürünlerin başında da soya, ayçiçeği, mısır ve hububat yer alıyor.
        Bu ürünlerden soya ve mısırın neredeyse tamamı GDO’lu.
        Sadece soyada yıllık üretimi 55 milyon tonu bulan Arjantin, bu üretimin yüzde 99’unu GDO’lu olarak gerçekleştiriyor. Türkiye yılda ortalama 35-40 bin ton soya üretiyor. İhtiyacı olan 1.6 milyon tonun neredeyse tamamını ithal ediyor.
        Benzer durum ayçiçeğinde ve diğer ürünlerde yaşanıyor.
        İki ülke arasındaki ticaretin zirveye ulaştığı 2008 yılında Türkiye, Arjantin’den yaklaşık 790 milyon dolarlık ithalat yaparken bunun büyük bir kısmı soya ve ayçiçek yağı oluşturuyordu.
        Özetle, tarıma elverişli toprağı, nüfusu, iklimi, coğrafi şartları ve daha pek çok bakımdan Türkiye’nin çok gerisinde olan Arjantin, tarımsal potansiyelini çok iyi değerlendiriyor. Türkiye de dahil pek çok ülkeye tarım ürünlerini ihraç ediyor.
        Şimdi de 20 bin ton eti Türkiye’ye satacak.

        1. Arjantin ile Turkiye arasindaki farklari birazda ben anlatayim.
          Arjantin de 800 bin civarinda yahudi var, bunlardan bazilari da turkiyeden gitme oralara. Ulkedeki tarim ve hayvancilik bu insanlarin elinde yonetiliyor.
          Dogrudur; Arjantin disisleri bakani et satisini gercekten kutlamistir.
          Bizimkiler oraya buraya gemi gonderip ,kutsal degerlerin arkasina saklanarak kendi milletini , ureticisini batirip,bitirirken diger taraftan Yahudiler diyorki; biz istersek keseriz, yok ederiz… Istersekte gelir size mal satarak cebinizdeki parayida aliriz diyorlar, Arjantin disisleri bu et satisini KUTLAMAYACAKTA baska kim kutlasin ? Benim dini butun milletime bu ET lerde AFIYET SEKER OLSUN :)))

      9. yurt dışındaki ülkelerin et fiyatıyla türkiyedeki et fiyatları nasıl kıyaslanır aklım alıo.hiçmi girdiler düşünülmüo hiçmi desteklemeler düşünülmü.ne bu sacmalık.allah akıl versin bunlara

      10. SERCAN
        NEDEN BU KADAR MİLYONLAR ONLARIN PEŞİNDEN GİDİYOR BİLİYORMUSUN?
        NEDENİ ŞU:
        YILLARDIR UYGULADIKLARI BİLİNÇLİ POLİTİKALARLA MİLYONLARI TÜKETİCİ HALİNE GETİRDİLER.
        YANİ BU TOPLUM ÜRETMEDEN TÜKETEN,
        KAZANMADAN HARCAYAN,
        BİLMEDEN KONUŞAN,
        BİR TOPLUM HALİNE GELDİ.
        AMA BUNUN SONU NEREYE VARACAK? DÜŞÜNEN YOK.
        ELİN PARASINI ALIP YİNE ELİN ÜRÜNÜNÜ TÜKETİYOR BU ÜLKE.
        SONRADA KRİZ TEĞET GEÇİYOR.
        NE TEĞET GEÇMESİ KALBİNDEN VURUYOR.
        HASTA YATAĞA DÜŞMEDEN DE
        KİMSENİN FARKEDECEĞİ YOK.
        YATAĞA DÜŞTÜKTEN SONRADA ELBET BİR KEMAL DERVİŞ DAHA
        GELİR ÜLKEYİ KURTARMAYA.
        AMA BU SEFER KURTARIR MI YOKSA BAŞKA BİR ŞEYLERMİ YAPAR BİLMEMM
        EY MİLLET UYANNNNN 1882 DE BU ÜLKEYE YAPILANLARI HATIRLA UYAN
        DÜYUN-UMUMUİYEYİ HATIRLA KENDİNE GEL

        1. Size katiliyorum Mehmet bey,
          Sayin Basbakan’in talimatiyla bir yil once ITHALAT senligi baslatildi.
          Tas kuyuya atildi bir kere , cikarmak icin kirk kati caba yeter mi, bilemiyoruz.
          BUYUK DUSUNMEK, buyuklerin arkasina takilarak kurtulusu aramak degil, ulkenin sartlarini bilerek cozum uretmektir.
          Amerikan MANDASINI kabul etmekle kurtulus arayan ZAVALLILARA ragmen , ISTIKLAL SAVASINI basarabilmektir, BUYUK DUSUNMEK !.

      11. 1. Hukumet yuzde 30 kar yapiyor bu et ithalatindan. Yani emek vermeden para kazaniyor.
        2. Ote yandan kendi adamlarina yuzde 50 hibe destek verdi. Gariban koyluyede Ziraatdan kredi
        3. halk tuketici, ucuz et almak istiyor ve bunlar hepsi secimde oy atacaklar.
        Yani 1 tasla 3 kus vurdu.

      12. Tarım bakanı onlara ateş püskürüyor tabi ama sadece sözde çünki iktidar yandaşları aylar önce çiftliklerini romanya bulgaristan ve avusturya gibi ülkelere kurmuşlardı ve şimdi zaten hazır olan etlerini gümrüksüz ve en yüksek fiyattan bize satıyorlar.Ne zamanki onların malı tükenir yada rant azalır o zaman bizde hayvancılık yeniden canlanır.Büyük üreticilerde eti dışardan ucuza getirip sucuğu bize tavandan satmaya devam ederler.bunların hepsi danışıklı döğüş

      13. bu dünya öyle böyle geçer bir karnını doyur şükret hiç bir kötülük karşılıksız kalmaz tüysüz yetimin hakkını yiyenler senin hayvanını hayli hayli yer tarımcının mahsülünü hayli hayli yer yesinler o yiyenler innnnnşallllllaaaaah biran evvel gırtlak kanseri olurlar o zaman istedikleri kadar yesinler helal olsun

      14. ——————————————————————————–
        Hayvancılık Ve Et Sorununu Tbmm’ye Taşındı
        Erzurum Milletvekili Ertugay, Hayvancılık Ve Et Sorununu Tbmm’ye Taşıdı
        Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, hayvancılık sektörünün sorunlarını ve et ithalatı konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getirdi.
        TBMM Genel Kurulunda, hükümetin uyguladığı yanlış ve tutarsız politikalar sonucu, hayvancılıkta ve kırımızı et sektöründe ülkede son yılların en büyük probleminin yaşandığını ifade eden Milletvekili Ertugay, şöyle konuştu:
        “Yanlış ve yetersiz destekleme politikaları, yüksek girdi, özellikle yem fiyatları, buna karşılık düşük süt fiyatları sonucu, üretimde bulunan on binlerce damızlık ve süt hayvanları kesime gitti. Hayvan sayısı düştü. Son bir yılda et fiyatları neredeyse enflasyonun 6 katı oranında yüzde 100′ün üzerinde artı. Geçen yıl 15 lira civarında olan et fiyatı 32 lira lara çıktı. Bu fiyat sadece Avrupa’nın değil diğer birçok ülkenin de en yüksek fiyatıdır. Gelinen nokta o kadar vahimdir ki, çayır mera potansiyeli ve hayvan varlığı bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan ve bölgesinde mutlak söz sahibi olan bu ülke, son 15 yıldır dışarıdan 1 gram et ithal etmeyen bu ülke, et ithal eder duruma gelmiştir. Bu konuda hiçbir ikazımızı ısrarla dikkate almadınız. Önce Türkiye hayvancılığının ölüm fermanı olan kasaplık canlı hayvan ithal ettiniz, yetmedi karkas et ithal ettiniz.
        Türkiye’yi dönüşü olmayan bir yola soktunuz. Şimdi yaklaşan kurban bayramı için kurbanlık ithalat ediyorsunuz. Yani bu ülke, sayenizde Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa mübarek kurban bayramında Avrupa’dan ithal kurban kesecektir. Bakın bu ülkeyi neredeeen nereyeeee getirdiniz, yakın zamana kadar hacılarımızın Suudi Arabistan’da kestiği hayvanlar bu ülkeden gidiyordu. Bugün dışarıdan bu ülkeye kurbanlık hayvan geliyor. Durum bu kadar acıdır. Bu politikalarınızın iflasıdır. Bu yüce mecliste yaptığımız bütün konuşmalarda, basın toplantılarında dedik ki (isterseniz tarihini gününü veririm) hayvancılık alarm veriyor, hayvan sayısı düşüyor, damızlık hayvanlar, süt hayvanları kesime gidiyor, süt ve et üretimi süratle azalıyor, yüksek yem fiyatları üreticiyi zorluyor, derhal tedbir alın ve ithalat yapmayın. Bunları hiç dikkate almadığınız gibi bilakis bu yüce mecliste milletin gözüne baka baka hayvancılıkta durum gayet iyi verim ve üretimde artış var diyerek bugünleri hazırladınız.
        Bu ithalatın 31 Aralık 2010′a kadar da devam edeceği biliniyor. Görünen o ki burada da durmayacak bundan sonra Türkiye sürekli et ithal eder durumda olacak ve dışarıya sürekli bağımlı kalacaktır. Zira et ithalatçı yabancı firmalar şimdiden Ankara’da kalıcı irtibat ofislerini açmışlardır. Aslında sizi bu kürsüden et ithalatı pirinç ithalatına benzemez ciddi tedbirler alın bu ithalata izin vermeyin bir defa başladınız mı önünü alamazsınız derken bu endişeleri taşıyorduk. Gelinen noktada milyonlarca tüketici mağdur oldu. Türk halkı bir ramazan boyunca et kuyruklarında çile çekti. İthalata rağmen et fiyatları bırakın düşmeyi yükselişe geçti, bırakın dar gelirlinin orta sınıfın bile alamayacağı noktalara çıktı. Zaten kişi başına et tüketimi düşük olan Türk halkı bu hükümet sayesinde etin tadını unuttu. Et fiyatları yükseldi de, para üreticinin, besicinin cebine mi gitti, hayır. O da perişan oldu. Silindi gitti. Çünkü et ithalatı gündeme geldiği andan itibaren üretici elindeki hayvanını derhal çıkardı. Hayvan bakıcısı, çoban bile işsiz kaldı. Ben bu çekilen sıkıntıları çok iyi bilen biriyim.
        Ekonomisi büyük ölçüde hayvancılığa dayalı bir ilin, Erzurum’un Milletvekiliyim. Çayır-mera ve büyükbaş hayvan varlığı bakımından son zamanlara kadar Türkiye’nin bir numaralı ili olan Erzurum’da kasaplar kesecek hayvan bulamıyorsa ve batıdan gelecek ete umut bağlamışsa varın gerisini siz hesap edin. Şuanda para etse bile elde hayvan yok. Ben yeni Erzurum, Kars, Ardahan’dan geliyorum. Oralardaki feryada kulak verin.
        Bugün bu ülke hayvancılığının önemli bir problemi var. Bugün bu ülke çok ciddi şap tehdidi altındadır. Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun en büyük Şap Enstitüsüne sahip ve şap aşısı ihraç eden bu ülkede şap tehdidi var. Şaptan dolayı son üç ayda 24 ilimizde, bunların içerisinde de seçim çevrem olan Erzurum ve 9 ilçesinde, hayvan pazarları kapatıldı. Şaptan dolayı da kurbanlık ithalatını sadece Trakya’yla sınırlı tutmak zorunda kaldınız. Esas bunlara tedbir getirin. Bu ölçüde hastalık tehdidi olan bir ülkede hayvancılık kalır mı? Sayın Bakana son bir sözüm var.
        Yaşanan krizi bu ülkenin besicisine, üreticisine yüklemekten vaz geçin. Bu ülkenin üreticisi spekülasyon yapmaz, yapamaz bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Çünkü besi hayvanının süresi doldu mu bir dakika bekletmez. Siz spekülasyonu, haksız kazancı başka yerlerde arayın.
        Hükümete tavsiyemiz şudur. Bu yanlış uygulamaları derhal durdurun. Yazboz tahtasına çevirdiğiniz uygulamalardan vaz geçin. Süt ve et üreticisine işe yarar destekler verin.
        Şimdi konuşmamıza 20 dakika cevap vereceksiniz. Bir sorunun cevabını istiyorum. Siz her zaman bu mecliste hayvancılıkta durumun iyiye gittiğini her vesile ile söylediniz. Et ve süt veriminin yükseldiğini söylediniz. Durum bu kadar iyiyiydi de. 2010′un başında 15 lira civarında olan et fiyatları birden bire 32 liralara nasıl çıktı? Türk Milleti birden bire zenginleşti de ete olan talep artıda arz-talep dengesi bozuldu diye mi oldu? Şunu bir açıklayın. Ne oldu? Bu durumu halen spekülatörlere bağlıyorsanız bunu da buradan açıklayın.”

      15. bu akp hükümeti tarımı bitirmek için elinden geleni yapıyor…bunlar resmen türkiye cumhuriyeti düşmanı hayvancılık bitme aşamasında,çiftçi perişan durumda,kredi dağıtıyor ithali bitirmiyor… gümrükte aldığı yüzde 40 verginin 20 sini üreticiye sıfır faizsiz veriyor,buradan devlet yüzde 20 kar ediyor acaba kimlerin gemisine para kazandırıyor kimleri zengin ediyor merak konusu…

      16. Tarlaniz yoksa besicilik, sutculuk yapmayin.
        -Aksi takdirde yem firmalarina calisirsiniz onlari zengin edersiniz.
        -Yem almayin kendiniz uretin….

        1. merak etme veli yakinda danada yapacağiz sen hiç beynini yorma yazikdir sana sen bu memlekete lazimsin bu aklinla çok yaşarsin sende ekmek yeme tarlan yoksa onlari sengin edersin lütfen biraz mantikli konuş

      17. sayın mihteker fayisiz kıredi verdiniz gibi hayır 100 100 fayizli kırediverdiniz neyap maya çalışyorsun yem 38 tl hyvancılık nasıl parakazanacak köylüyüdüşnüz seçim çokyakın

      18. ya arkadaşlar ne olucak fıyatların yukselme ihtimali yokmu fikri olan yokmu battık ıyıce yaf bu sarı bıyıklı meymenetsiz suratlı bakan denen erifte vizdan denen bişi yokmuş ulan piyasada et fıyatını görüyorsun 13 tl ye alıp 30 tl ye satan yerler var ulan cahil erif biz fakırlerın ekmeğini alıp zenginlere veriyorsun ulan allahtan revamı bu yaptığın inşallah en kısa zamanda geberirsin gebrdiğini bi duyarsam sevincimden millete lokum dağıtacam

      19. yaf arkadslar gogleye yazın şap hastalığı olan iller gorebıldıklerım 15 ilde şap hastalığı var nıye televızyonlarda bunların haberlerı ckmıyor acaba yandaşlar bunlarıda heber olmasını engellıyor demekkı
        türkıyeyı şap hastalığı sarmış kımsenın haberi yok ulan şerefsiz tarım bakanı senınde haberın yokmu bunlardan nıye bır acıklama yapmıyorsun nıye vatandaş uyarılmıyor bu konularda tabikı uyarmassın götünün boklu olduğu meydana çıkıcak allah belanı versın senın

      20. ahmet aynen bunalr kendilerını padısah sanıyolar olsa ney umurlarında degılkı umurlarında olsa bu kadar mılletın sesını duyarlardı arkadasım bugun kasaba gıttım kaxa keserısın mallrı dedım 10,8kurus fıyat verdı kıyamyı 20 lıra kusbasını 25 lıoray satıyor hukumet bunu gormuıyor dah cıokmıslar papgan gıobı bırt tarım bakanı var hep aynı seyler sukadar kredı verdık bu kadar kredı verdık verdın mılletı borclandırdın sımdı herkesı batıryosun amac ellerındekı evı arabayı tarlayıda cekıb almak yanı sıktır olun ya gıdın ya olun dıyolar hal cıkmıslar bıde bu hukumetı savunuyolar

      21. zafer bu ne ya 10.80 mı kesıyolar desene ithal et kadar değeri kalmamış bizim tertemiz etlerimizin değeri memleket neresi zafer ben çanakkale burda 14 şu anda ama daha ineceğini solüyolar valla 2750 aldım danaları şu an 14 zarar ediyo 13 milyar yem borcum oldu kesende yok desem yalan değil ulan bu şerefsizlerin öbür dunyada yatıcak yerleri yoktur hepsi allahsız bizim türk milletide bunları namaz kılıyo dıye baya bı musluman sanıyor ulan ne çıkarsa boylelerınden cıkıyor zaten onların kıldığı namazdan ne hayır gelir tüğü bitmemiş yetimin hakkını iyen kişinin öbür dünyada yeri yok zeten vallahi bu insanlarımız bu seçimdede uyunmazsa yedi sulalemızın am sikik vallahi iyi çalışalım arkadaşlar şu insan düşmanları başımızdan gitsinde kim gelırse gelsın mhp chp bu akşam haberleri dınlıyorum türkiyenin mısır tohumunun yüzde 95 şi ithal geliyormuş yav bir düşünün türkıyenın her bölgesinde mısır yetişir bunun tohumunu biz nasıl kendimiz ayıramıyor buna benzer daha neler yazıklar olsun vallahı içim kan ağlıyor atatürk geri gelse bunların hepsini keser haklıdırda başımıza aklı başında bir lider gelse inanın dünyada parmakla gösterılıcek ülke haline geliriz ama nerde üç kuruşa veya cep dolusu paraya kendini satanlar varken biz hiç bir yere varamayız ama gerçekçi vatan sever insanlarımız çok onlarında hakkını yemeyelim şu bır gerçek arkadaşlar başımıza guvenılır bır liderımız olsa bu ülkeyi kurtarma pahasına bir geçelik bağış kampanyası yapıcak bu ülkenin bir gecede olan borcunun parasını toplar zama gelir olur belkı ama biz gormayız

      22. ahmet ben kayserılıyım ılcedekı kasbın verdıgı fıyat o kayserıde sordum 12tlye yagsız keserız dedıler benım elımde sımentel danalar var canlı 800 ıle 900kılo bende kokten zarardayım yedıgı komple zarar ne yapacagımı sasırdım valllaha ahmet adamlar dahada dusecek dıyolar ne yapcagımızı sasırdık.

      23. ne dıyım ahmet her kes bır kafadan bısey dıyor kımı marta dahada dusecek dıyor kımı beklyın bıraz dah dıyor ama bu bızım mıllet uyanmaz okadar gozlerı korki hal akp dıyor.ne yapacagımı sasırdık bunalıma gırdık bende aynıyım yemcının onunden gecemıyoz utancımızdan.oda pesın dahı kesmıyolar nazlanıyolar 10.8tl bana fıyat veren kasap ıtal kıymayı gozumun onunde 20tlye kusbasınıda 25 tl saatıııı bıde cıkmıslar et ucuzlamıs neyı ucazlamıs uretıcının anasını aglattılar.dah konusyolar allah belalerını versın ama bızım mıllet uyanmaz ahmet hala bunalrdan ıyısı yok dıyolar nasılsa secımdede kendılerınce rakıp yok

      24. ulan kım bu üretici temsilcileri zıraat odaları başkanları mı nerde bunlar nıye toplaşıp basına televızyonlara cıkıp bır açıklama yapmıyorlar nıye bırlık olup tarım bakanlığına cıkıp sorunları dıle getırmıyorlar ulan şerefsizler aldığınız paranın hakkını veri madem ki bu işin başkanlarısınız nıte üreticinin haklarını savunmuyorsunuz sizdemı gotunuzu kıraya verdınız yeter artık be üreticiler iflasın değil intiharın eşiğine geldıler boyle kıyıda koşede yapılan acıklamalarla olmaz bu işlerr en üst makamlara cıkın her gun basına açıklama yapın yeter artık be bu ülkenın mısıra donmesınımı istıyrsunuz hekes aldığı makamın yedıği ekmek parasının hakkını versın
        Cevapla
        ahmet diyor ki:
        08 Şubat 2011, 20:54
        ülkenın kaç yerınde şap hastalığı var kımse haber yapmıyor herkes kuyruğunu apış arasına almış duruyor ulen saddam ullkesındemı yaşıyoruz ulan bır canımız var onuda alcaksa bır allah alır çokta meraklısısalar bu allahsızlar alsın da munasıp yerlerınde saklasınlar

      25. EE RAKADAŞLAR HERŞEYİN KIRIZI OLUR BU ADAMLARDA BOYLE PATRON OLURLA KIRMIZI ETTE BUNUN GİBİ OLUCAK BAKIN BİZ FAKIRLERIN VERDIĞI VERGILER NERELERE GIDIYOR DUNE KADAR GOTU BAKLU ADAMLARIN COLUK ÇOCUK HEPSİ İŞ ADAMI OLUVERIYR ŞEREFSİZ OR ÇOCKLARI ALLAH BELASINI VERSIN BUNLARIN :(((((İSO tarafından açıklanan ’Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu’ listesi AKP’nin iktidara geldiği tarihten 1 Mayıs 2009’a kadar Maliye Bakanı olarak görev yapan Kemal Unakıtan’ın ailesine ait A.B Gıda Sanayi’nin dikkat çeken performansını ortaya koydu. 2005 yılında ikinci 500’de adı bile olmayan A.B Gıda bu yıl açıklanan ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde 434’üncü sırada kendine yer buldu.
        EN DİKKAT ÇEKEN PERFORMANS
        İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye sanayisinin en büyük 500 kuruluşu listesinde en dikkat çeken performansı Kemal Unakıtan’ın oğlu tarafından yönetilen ve ortakları arasında eşinin ve kızlarının olduğu A.B Gıda Sanayi Ticaret A.Ş gerçekleştirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir